Je peuter zichzelf leren aankleden met deze stappen

Door Marieke
Peuter zelf aankleden

Een peuter van een jaar of 2 kan zich grotendeels al prima zelfstandig uitkleden. Aankleden is vaak nog iets lastiger. In welke 2 van de 3 gaten in een onderbroek moeten nu je benen? Hoe houd je een shirtje zodat deze niet achterstevoren zit? Als een peuter 2 jaar is, kun je stimuleren om zichzelf te leren aankleden. Dat vraagt van jouw als ouder flink wat geduld en inzet, maar als je kindje zich eenmaal goed zelf kan aankleden, dan heb je er ook weer profijt van. In dit artikel noemen wij je een aantal stappen waardoor je je kindje zelf kan leren aankleden.

Doe het voor – Samen aankleden

Nog gezellig ook, om samen aan te kleden. Voordoen is de beste leermeester voor kinderen. Trek jij je onderbroek aan, dan trekt je peuter ook zijn of haar onderbroek aan. Natuurlijk zul je in het begin nog wel moeten helpen, maar dat is niet erg. Doe het stap voor stap en neem er de tijd voor. Doe dit bijvoorbeeld niet op een ochtend waarop jij naar je werk moet, maar doe dit bijvoorbeeld in het weekend als je er de tijd voor kunt nemen.

Oefenen met makkelijke kleding

Een joggingbroek trekt vele malen makkelijker aan dan een strakke jeans met een ingewikkelde knoop en rits. Een simpele trui gaat ook makkelijker dan een bloesje met knoopjes. Een boxershort trekt ook makkelijker aan dan een onderbroek. Begin daarom met makkelijke kleding als je gaat oefenen. En het kan ook geen onverstandige keuze zijn om te beginnen met het zelf aantrekken van een pyjama. En dat heeft nog een voordeel. Zie daarvoor onze volgende tip.

Neem de tijd

Nee, veel kinderen kunnen zichzelf echt niet van de ene op de andere dag aankleden. Als je moet opschieten in de ochtend is dat geen goed moment om je kindje te leren aankleden. Want vooral in het begin kan dat natuurlijk best even duren. In de avond heb je vaak net even wat meer tijd beschikbaar. Begin daarom met het leren aantrekken van een pyjama. Bovendien trekt soepele stof van een pyjama net even wat makkelijker aan dan andere kleding.

Lees ook: Bang voor de kapper? Probeer dan deze tips!

Voor- en achterkant, binnenstebuiten

Lukt het al enigszins om zelfstandig kleding aan te trekken? Dan is je kindje toe aan de volgende stap. Je kunt hem aanleren wat de voor- en achterkant is. Leer dit aan door te vertellen dat de labeltjes in en kledingstuk (bijna) altijd aan de achterkant zitten. Bij broeken kun je ook ingaan op knopen of ritsen, die eigenlijk altijd aan de voorkant zitten.

Helpen mag

Helemaal aankleden kan nog best veel zijn en lang duren. Er kan een punt komen dat het even niet helemaal lukt. Help je kindje dan over het moeilijke punt heen. Het hoeft immers niet alles meteen in één keer te kunnen. Als je je kindje even helpt dan zorg je daar ook voor dat je kindje niet gefrustreerd raakt en zichzelf helemaal niet meer wil aankleden. Want dat is natuurlijk ook niet wat je wilt.

Voor de spiegel

Klaar? Laat je kindje in de spiegel controleren of alles goed is. Dat doe jij toch immers ook?! Je kunt ook oefenen voor de spiegel. Je peuter kan zichzelf dan zien tijdens het aankleden. Voor het ene kind handig, voor het ene kind juist lastig omdat hij zichzelf dan in spiegelbeeld ziet.

Lees ook: Kinderschoenen kopen; hier moet je op letten!
Lees ook: Van ledikant naar een peuterbed of groot bed

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: