Wagenziekte kan voor heel wat ongemak bij je kind zorgen. Het is gelukkig niet ernstig, maar een kind kan er wel flink beroerd van zijn. Een autorit kan daarom eindeloos duren. In dit artikel geven wij je meer informatie over reisziekte en vertellen wij je hoe je als ouders je kind het beste kunt helpen om de autorit zo aangenaam mogelijk te maken.
Wat is reisziekte?
Er wordt vaak gesproken over wagenziekte. Wagenziekte is een vorm van reisziekte waarbij iemand tijdens de reis in een wagen (auto, bus) misselijk wordt. Een andere vorm van reisziekte is zeeziekte, waarbij je misselijk wordt op de boot. Bij luchtziekte word je misselijk tijdens een vlucht in een vliegtuig. Reisziekte is dus de verzamelnaam voor wagenziekte, zeeziekte en luchtziekte.
Ook in andere vervoersmiddelen kan een kind last krijgen van reisziekte. Denk bijvoorbeeld aan de tram, trein of metro, maar ook in de lift kan een kind last krijgen van misselijkheid. Ook kan een kind zich in een draaimolen of een achtbaan, of op de schommel zich behoorlijk beroerd gaan voelen. En dat niet alleen, ook een film kijken met een 3D-bril en computerspelletjes kunnen voor ‘reisziekte’ zorgen.
Gelukkig is reisziekte niet ernstig, maar het is wel ontzettend vervelend. Vaak gaat de misselijkheid al snel weer voorbij wanneer de reis voorbij is.
Waardoor krijg je last van wagenziekte?
Reisziekte heeft te maken met het evenwicht. Om je evenwicht te regelen halen je hersenen informatie uit je ogen, je evenwichtsorgaan en je spieren. Als deze informatie lijken niet met elkaar te kloppen, het komt niet overeen met wat het verwacht binnen te krijgen. Hierdoor raken je hersenen in de war, waardoor je je beroerd gaat voelen.
Welke symptomen horen bij reisziekte?
Als een kind last krijgt van wagenziekte dan kun je dat herkennen aan de volgende symptomen:
- misselijkheid
- overgeven
- bleek zien
- zweten
- gapen of zuchten
- lusteloosheid
- slaperig
- duizeligheid (licht gevoel in het hoofd)
- hoofdpijn
Er zijn kinderen die alleen last hebben als ze bijvoorbeeld op zee zijn. Andere kinderen worden elke autorit misselijk. Weer andere kinderen krijgen al klachten wanneer ze nog maar aan de autorit denken. Het ene kind kan dus meer last hebben van wagenziekte dan het andere kind.
Kan een kind erover heen groeien?
Met name kinderen tussen de 2 en 10 jaar hebben last van reisziekte. Hoe ouder een kind wordt hoe meer hij aan reisbewegingen gewend raakt. Ook wordt het evenwichtsorgaan steeds beter naarmate een kind ouder wordt. De kans is er dus dat een kind over reisziekte heen groeit. Het is echter geen garantie, sommigen blijven er in meerdere of in minder mate last van houden.
Voor de reis begint; wat kun je doen om reisziekte te voorkomen?
Je kind kan zich flink beroerd voelen als het last heeft van reisziekte. Gelukkig zijn er een tips die kunnen helpen om de klachten voor te zijn.
- Zowel een te lege maag, als een te volle maag kunnen de klachten verergeren. Geef je kind een kleine, licht verteerbare maaltijd voordat je gaat beginnen aan de reis. Vermijd zoet, zuur en vet eten.
- Als je kind moe is kan dat de klachten verergeren. Zorg ervoor dat je kind goed uitgerust is voordat je op reis gaat. Of andersom: als je op vakantie gaat en een lange autorit voor de boek hebt, dan kun je er ook voor kiezen om ’s nachts te rijden zodat je kindje onderweg kan slapen. Als je kind slaapt zal het minder last hebben van wagenziekte. Zorg voor een lekker dekentje, een kussentje, enzovoorts om het je kind zo aangenaam mogelijk te maken om in de auto te slapen.
- Laat je kind – indien mogelijk – voorin de auto zitten. Zo heeft je kind goed zicht op de weg en dat kan reisziekte tegengaan. Is voorin niet mogelijk, laat je kindje dan op de middelstoel op de achterbank zitten, zodat het tussen de voorstoelen door naar buiten kan kijken.
Lees ook: Reisapotheek; dit neem je mee als je op vakantie gaat met kinderen
Wees voorbereid
Een goede voorbereiding is van belang. Zorg ervoor dat je voldoende spullen meeneemt om snel en makkelijk de auto schoon te maken wanneer je kind gaat spugen. Neem daarom een emmer, spuugzakjes, poetsdoekjes, een grote petfles water en schone kleren mee. Zorg ook voor een flesje water waar je kind uit kan drinken en een pepermuntje. Eventueel kun je ook een geurspray meenemen om de zure geur van braaksel uit je auto te verdrijven.
Dit kun je doen tijdens de autorit
Ook tijdens de rit kun je je kindje helpen om misselijkheid zoveel mogelijk te voorkomen. Een aantal tips op een rijtje.
- Pas je rijstijl aan. Rijd in een zo constant mogelijke snelheid. Probeer niet te veel in te halen en als je toch gaat inhalen, doe dit dan op een zo vloeiend mogelijke manier. Trek rustig op en probeer soepel te schakelen. Probeer ook niet te snel af te remmen, maar matig je snelheid al ruim van tevoren wanneer je een kruispunt nadert.
- Stop regelmatig en ga samen een rondje lopen op de parkeerplaats. Frisse lucht doet goed.
- Zorg voor voldoende ventilatie en frisse lucht. Dat kan misselijkheid verminderen.
- Laat je kindje voldoende water drinken; in ieder geval geen zoete of koolzuurhoudende dranken.
- Zorg voor voldoende afleiding door naar muziek of een luisterboek te luisteren. Of speel een spelletje bijvoorbeeld ik zie ik zie wat jij niet ziet. Op een schermpje een spelletje doen of een filmpje kijken, of een boek lezen kunnen de klachten verergeren. Het is van belang dat je kind goed zicht blijft houden op een punt in de verte.
- Laat je kind slapen tijdens de rit. Als je kindje zijn ogen dicht heeft, heeft het waarschijnlijk minder last van reisziekte.
Medicatie
- Er zijn polsbandjes tegen reisziekte te koop. De werking ervan is niet aangetoond, maar baat het niet dan schaadt het niet. Ze worden verkocht onder de naam Seaband en zijn verkrijgbaar bij drogist of apotheek. Een plastic knopje in het armbandje oefent zachte druk uit op de drukpunten in de pols en zou de misselijkheid tegengaan.
- Er zijn ook medicijnen tegen wagenziekte verkrijgbaar. Reistabletten kunnen de klachten verminderen. Vraag hierover altijd advies bij huisarts of apotheek, omdat niet alle medicijnen geschikt zijn voor jonge kinderen.
Lees ook: Tips om jouw kind meer te laten drinken
Lees ook: Bedplassen bij kinderen: dit zijn veelvoorkomende oorzaken