Een voedingskussen; voor extra comfort

Door Marieke
Voedingskussen

Als je zwanger bent dan heb je heel wat aan te schaffen. Eén van de dingen die je op een babyuitzetlijst ziet staan is een voedingskussen. Dan denk je; die heb ik nog lang niet nodig, dat komt wel een keer tegen de tijd dat de uitgerekende datum nadert. Maar niets is minder waar. Een voedingskussen kan ook al heel nuttig zijn tijdens de zwangerschap. Een voedingskussen is ook voor vele andere doeleinden te gebruiken. In dit artikel lees je alles over een voedingskussen en het gebruik ervan.

Wat is een voedingskussen?

De naam zegt het eigenlijk al; een voedingskussen gebruik je bij het voeden. Het kussen dient als ondersteuning voor jou en voor je baby. Daardoor kun je een stuk comfortabeler je baby borstvoeding, maar ook flesvoeding geven. Zeker in de eerste maanden krijgt je baby nog veel voedingen per dag en dan is een voedingskussen fijn om een verkeerde houding te voorkomen. Je hebt immers ook geen zin om rug- of nekklachten te krijgen.

Slapen met een voedingskussen

We schreven het al in de inleiding, ook tijdens de zwangerschap kan een voedingskussen een fijn hulpmiddel zijn om het net allemaal even wat comfortabeler te maken. Veel zwangere vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap minder goed slapen omdat hun buik steeds meer in de weg gaat zitten. Je kunt dan niet meer in de houding liggen die je misschien wel gewend was. Je kunt zo’n kussen als zijslaapkussen gebruiken. Ook kun je de kussen dan – als een soort maatje – naast je leggen, maar je kunt het ook juist tegen je rug aanleggen zodat het je onderrug en bekken wat ontlast.

Slaap je graag op je rug? Leg dan de kussen in je knieholte. Dan lig je in een iets meer ontspannen houding om lekker te kunnen slapen.

Als je tijdens de zwangerschap veel last hebt van kuitkrampen, die enorm pijnlijk kunnen zijn, dan kun je je benen tijdens het slapen ietsje hoger leggen door een kussen onder je benen te leggen.

Lees ook: Een goed en veilig gebruik van de Maxi-Cosi

Voor je baby

Als je baby geboren is dan zul je deze fijne voedingskussen weer moeten afstaan. Je baby gaat de kussen nu immers veel gebruiken! Je zult het nog missen, maar natuurlijk kun je altijd een tweede exemplaar aanschaffen. Als je je pasgeboren baby in de box wil leggen, dan kun je van een voedingskussen een soort nestje maken door de kussen dubbel te vouwen. Daar kun je je baby inleggen. Je kunt er ook eerst een hydrofiele luier bovenop leggen alvorens jij je baby in zijn nestje legt. Mocht je baby onverhoopt een mondje teruggeven, dan is niet meteen je hele voedingskussen vies.  

Ook in een later stadium is zo’n kussen nog hartstikke handig, vooral op het moment als je baby gaat zitten. Er is precies zo’n tussenfase dat je baby wel kan zitten, maar ook nog steeds omvalt omdat hij niet stabiel genoeg kan zitten. Leg de voedingskussen rondom je zittende baby. Dat heeft 2 voordelen. In de eerste plaats zit je kindje wat stabieler en in de twee plaats, als het dan nog omvalt, valt het heerlijk zacht in de kussen.

Extra comfort voor iedereen

Natuurlijk hoef je niet zwanger of een baby te zijn om plezier te hebben van een voedingskussen. Iedereen kan baat hebben bij een voedingskussen vanwege de vorm. Voor mensen die last hebben van lichamelijke klachten kan een voedingskussen extra comfort bieden. Ook als je niet meer zo goed een boek of tablet kunt vasthouden kan een voedingskussen helpen. Je legt de kussen rondom je en je kunt je veel te dikke boek erop leggen zodat je deze niet meer vast hoeft te houden. Ook in bed kan een voedingskussen extra ondersteuning bieden voor je benen, voeten of rug.

Lees ook: Afgeplat hoofdje; zo kun je het voorkomen
Lees ook: De eerste hapjes van je baby

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: