Bellenblaas maken zonder glycerine

Door Marieke
Bellenblaas maken zonder glycerine

Bellen blazen heeft voor veel kinderen iets heel magisch. Die prachtige, glimmende, gekleurde bellen; welk kind wil er nu niet achteraan rennen en ze kapot maken. De potjes bellenblaas zijn vaak niet aan te slepen. Bellenblaas heeft echter een groot nadeel. Als de bellenblaas op de kleren terechtkomt dan veroorzaken ze grijze vlekken die er nauwelijks meer uit te krijgen zijn. In dit artikel gaan we in op een aantal punten als het gaat om bellenblaas. In de eerste plaats vertellen wij je hoe je de grijze vlekken in kleding kunt voorkomen, maar ook hoe je kunt proberen ze er nog uit te krijgen. Vervolgens delen wij een recept om zelf bellenblaas te maken. Daarna laten wij je zien hoe je megabellen kunt maken en als laatste delen we nog een leuke traktatie-idee waarbij een potje bellenblaas een onderdeel is.

Waardoor veroorzaakt bellenblaas vlekken in kleding?

Het antwoord op die vraag is glycerine. De officiële benaming is glycerol. Het is een zoete en stroperige vloeistof, niet giftig. Door glycerine aan bellenblaas toe te voegen kun je grotere bellen blazen. En daar doe je het natuurlijk voor als je gaat bellenblazen. Glycerine in combinatie met afwasmiddel geven een chemische reactie waardoor er vlekken kunnen ontstaan. Grijze vlekken die er nauwelijks meer uit te krijgen zijn.

Vlekken voorkomen

Natuurlijk kun je ervoor zorgen dat er geen grijze vlekken in kleding terechtkomen als je kindje gaat bellenblazen. Laat je kindje oude kleding aantrekken op het moment hij gaat bellenblazen. Kleding waarbij een vlek meer of minder niet meer zo erg is. Als het mooi en warm weer is, dan kun je je kindje ook in een badpak of zwembroek rond laten lopen. Daarmee voorkom je ook vlekken in kleding.

En de laatste tip; je kunt ook zelf bellenblaas maken zonder glycerine. Ook daarmee kun je de grijze vlekken in kleding voorkomen.

Vlekken verwijderen

Als er toch vlekken in kleding terecht zijn gekomen dat is het wellicht nog mogelijk om ze eruit te krijgen. Het is dan wel van belang dat je meteen aan de slag gaat. Het beste kun je kleding direct grondig uitspoelen met alleen water. Gebruik geen wasmiddel om de vlekken eruit te krijgen, glycerine in combinatie met wasmiddel reageren op elkaar en zorgen ervoor dat er vlekken ontstaan. Na het uitspoelen kun je de kleding nog wassen in de wasmachine, maar gebruik ook dan geen wasmiddel.

Recept bellenblaas zonder glycerine

Gelukkig kun je ook bellenblaas zelf maken. Het recept daarvoor is eigenlijk heel eenvoudig. Meng 400 ml water met 2 eetlepels suiker. Roer de suiker goed door tot het is opgelost. Daarna voeg je nog 100 ml afwasmiddel toe. Giet het er op een rustige manier aan toe, niet te snel. Meng het afwasmiddel door het water met suikermengsel en je hebt een flinke hoeveelheid bellenblaas die geen vervelende vlekken meer veroorzaken.

Lees ook: De 5 leukste watertafels op een rij

DIY: Megabellenblaas

Benodigdheden:

  • 2 stukken touw, een kort stuk en een langer stuk
  • 2 stokken
  • Een ringetje, bijvoorbeeld een moertje.

Rijg het ringetje aan de lange touw. Knoop beide touwen aan de stokken vast. Het ene uiteinde aan de ene stok, het andere uiteinde aan de andere stok. Met de touwen kun je nu een soort cirkel maken. Doop de touwen in een teil met afwasmiddel. Beweeg de stokken met touwen wat heen en weer en zo kun je grote megabellen maken.

Mega bellenblaas maken

Traktatie met bellenblaas

Benodigdheden:

  • Potje bellenblaas
  • Gekleurd papier
  • Chenilledraad

Het potje bellenblaas vormt het lijfje van de vlinder. Knip uit gekleurd papier de vleugels van een vlinder uit. Het potje bellenblaas plak je in het midden. Knip een klein rondje uit en teken daar oogjes en een mondje uit. Dit rondje plak je bovenaan op het potje bellenblaas; het gezichtje. Bevestig twee stukjes chenilledraad bovenaan het potje bellenblaas, dit vormen de voelsprieten. De vleugels kun je versieren zoals je zelf wilt.

Lees ook: 5 leuke coöperatieve spellen voor kinderen
Lees ook: Rekenspelletjes met je peuter; dit kun je doen!

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: