De kledingkast opruimen; zo doe je dat!

Door Marieke
Kledingkast opruimen tips

Je hikt er al een tijdje tegenaan en je zoon of dochter heeft er waarschijnlijk al helemaal geen zin in. Maar als je de broekpijpen tot aan de kuiten komen en de mouwen al bijna tot aan de ellebogen (overdreven natuurlijk) besef je dat het echt tijd wordt om de kledingkast eens op te ruimen en een lijstje te maken van kleding dat nieuw gekocht moet worden. Omdat het voor zowel moeder als kind een niet zo’n fijn karwei is, kun je wel vast wel wat tips gebruiken hoe je een kledingkast opruimen op zo’n efficiënt mogelijke manier kunt doen. In dit artikel zetten we een aantal tips voor je op een rij.

Tip 1 | Kledingkast opruimen? Eerst alles wassen!

De kledingkast opruimen; voordat je ermee begint is het van belang dat je eerst alles gewassen, gestreken en opgevouwen hebt en ook alles weer netjes in de juiste kast ligt. Op deze manier heb je zoveel mogelijk kleding in één kast bij elkaar en kun je ook het makkelijkst alles in één keer sorteren. Dus plan voor jezelf wanneer je dit karweitje gaat doen en houdt daarbij rekening dat je genoeg tijd hebt om alles te wassen, te strijken, op te vouwen en in de kast te leggen.

Tip 2 | Maak de kast eerst helemaal leeg

Voordat je begin met sorteren is het handig als je de kledingkast eerst helemaal leeg maakt en de kleding netjes gesorteerd op een stapeltje op het bed van je zoon of dochter legt. Een stapeltje met broeken, een stapeltje met truien, met T-shirts, enzovoorts.  

Tip 3 | Schoonmaken

Nu de kast toch leeg is, waarom pak je dat niet meteen een emmer water, allesreiniger en een doekje? Voordat je de kast weer gaat inrichten is het handig om deze kast eerst goed schoon te maken. Laat het vervolgens wel goed drogen voordat je de kleding weer terug in de kast legt.

Tip 4 | Passen

Pak nu een stapeltje kleding en laat je zoon of dochter deze kleding passen. Houd daarbij één item dat heel goed past bij de hand. Neem bijvoorbeeld een broek: soms hoeft een broek helemaal niet meer gepast te worden, want als je die broek op de goed passende broek legt, dan zie je soms meteen al dat het of veel te klein of nog veel te groot is. Scheelt voor je kind weer een keertje passen.

Tip 5 | Sorteren

Tijdens het passen is het van belang dat je alles meteen goed sorteert. Dit kun je op de volgende manier doen:

  • Op het bed of op de grond een stapeltje maken van de kleding dat perfect past.
  • Pak een vuilniszak en stop daarin meteen alle kleding dat meteen de vuilcontainer in kan. Dit is bijvoorbeeld kleding dat stuk is of waar vlekken in zitten die je niet meer schoon krijgt.
  • Naast een vuilniszak pak je ook een bigshopper. Daarin stop je de kleding wat te klein is, waar je een ander nog wel mee blij kunt maken, of wat je zelf nog wilt bewaren voor een volgend broertje of zusje. Ook kun je die deze kleding aan een goed doel geven of bij de kringloopwinkel brengen.
  • Vervolgens maak je nog een vierde stapel met kleding dat nog te groot is en wat op een later moment gedragen kan worden.

Lees ook: Je peuter zichzelf leren aankleden met deze stappen

Tip 6 | De kast weer inrichten

De vuilniszak met kapotte kleding ligt in de vuilcontainer. De bigshopper met kleding wat je wilt bewaren of weg wilt geven staat op zolder. Nu kun je verder met de volgende klus. En dat is weer sorteren. Sorteer de kleding op seizoen. Is dat gedaan, dan kun je beginnen met het inrichten van de kast. Leg de stapel met nog te grote kleding op de onderste plank. Deze kleding heb je voorlopig nog niet nodig. Alle kleding die je niet nodig hebt vanwege het seizoen leg je ook op een van de minst handige planken, een van de onderste, of juist de bovenste. Vervolgens leg je de kleding die op dat moment gedragen kan worden op de planken waar je kind het makkelijkst bij kan.

Tip 7 | Maak gebruik van mandjes

Het is ook verstandig om alle sokken en ondergoed te controleren op gaten. De kapotte sokken en onderbroeken kun je meteen weggooien. Vervolgens kun je voor elk van deze soorten ondergoed een apart mandje aanschaffen die je in de kast zet. Zo kun je een mandje vullen met sokken, een mandje met onderbroeken en een mandje met hemden.

Tip 8 | Maak een lijstje

Als het goed is heb je nu een goed overzicht over de kleding wat nu past. Dan kun je beginnen met het maken van een lijstje. Schrijf op wat voor kleren je allemaal nog moet kopen om het assortiment aan kleren weer compleet te maken.

Staat kledingkast opruimen nog steeds op jouw to-do-list? Hopelijk hebben wij je met deze opruimtips kunnen helpen om deze klus wat sneller, efficiënter en makkelijker te laten verlopen. En nu kun je ook naar iets uitkijken; een gezellig ochtendje of middagje met je zoon of dochter naar de stad om mooie kleding te kopen.

Lees ook: 4 keer streetwear waarin je kind gezien wil worden
Lees ook: 5 tips voor de juiste winterkleding

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: