Aarsmaden; alles wat je moet weten over deze wormpjes

Door Marieke
Aarsmaden wormpjes

Wordt jouw kindje ’s nachts wakker van hevige jeuk bij de anus? Dan is het verstandig om even op die plek te kijken of je kleine, witte wormpjes bij de anus ziet krioelen. Je kindje heeft last van aardmaden, oftewel, wormpjes. Wormpjes zijn ontzettend vervelend omdat ze voor flink wat jeuk kunnen zorgen. Gelukkig zijn ze over het algemeen heel onschuldig en kun je ook heel makkelijk van de wormpjes af komen. Ik dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over aarsmaden.

Aarsmaden; wat zijn het?

Aarsmaden zijn kleine wormpjes die zich in de darmen nestelen en zich daar voortplanten. Eigenlijk zien aarsmaden eruit als kleine witte draadjes die bewegen in de ontlasting of rond je anus. De wormpjes zijn tussen de 3 en 10 mm lang.

Wat is de oorzaak van aarsmaden?

Aarsmaden krijg je doordat je onbewust de eitjes inslikt. Eitjes kunnen bijvoorbeeld worden verspreid doordat iemand met aarsmaden vaak aan zijn of haar anus krabt vanwege de jeuk. Deze eitjes komen onder de nageltjes terecht en worden zo verspreid op speelgoed, deurklinken, bestek, glazen, et cetera. Omdat je de eitjes met het blote oog niet kunt zien is het lastig om het tegen te gaan. Als iemand de eitjes bijvoorbeeld via speelgoed aan zijn vingers heeft gekregen, en vervolgens een boterham gaat eten, dan is de kans groot dat je de eitjes binnenkrijgt. Deze eitjes groeien in de darmen uit tot larven en vervolgens tot volwassenen wormpjes. Aarsmaden komen dan ook vooral voor bij kinderen.

Wat zijn de symptomen?

Aarsmaden zorgen vooral voor veel jeuk rondom de anus. De vrouwelijke wormpjes verlaten ’s nachts de darmen en leggen eitjes rondom de anus. Dit veroorzaakt jeuk. Als gevolg van krabben kan er ook irritatie of ontstekingen ontstaan. Daarom is het verstandig om meteen te kijken wanneer je kindje over jeuk klaagt. De wormpjes kun je prima met het blote oog zien.

Lees ook: Alles wat je moet weten over jodiumpillen

Mijn kindje heeft wormpjes; wat nu?

Gelukkig kun je wormpjes snel, makkelijk en effectief uitroeien met een wormkuur. Bij apotheek of drogist kun je tabletjes Mebendazol aanschaffen. Elk gezinslid (in ieder geval alle kinderen) slikt één tabletje met een half glas water in. Twee weken later wordt dit nog eens herhaald. Op deze manier kun je snel en effectief van wormpjes af komen. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter. De wormkuur wordt afgeraden voor kinderen jonger dan 2 jaar en voor zwangere vrouwen.

Zie je na twee weken nog steeds wormpjes? Herhaal dan de kuur en houdt de hygiëneregels in acht.

Het is niet nodig om contact op te nemen met de huisarts, tenzij je kindje na 2 kuren last blijft houden van wormpjes ondanks dat je alle hygiëneregels in acht hebt. Of als je denk dat het een ander soort wormpje is. Dan is het verstandig om een wormpje op te vangen en in een potje mee te nemen naar de huisarts.

Aarsmaden voorkomen

Omdat de eitjes van de wormpjes met het blote oog niet zichtbaar zijn, is het lastig om wormpjes te voorkomen. Door hygiënische maatregelen te nemen kun je de verspreiding van de eitjes wel zoveel mogelijk tegengaan.

  • Probeer niet te krabben. Heb je toch gekrabd? Was dan gelijk je handen.
  • Was je handen zeer regelmatig; na een toiletbezoek, voor het koken, voor het eten, en laat kinderen ook hun handen wassen als buiten hebben gespeeld.
  • Houd de nageltjes goed schoon door gebruik te maken van een nagelborstel. Houd de nageltjes ook kort.
  • Trek elke dag een schone onderbroek aan. Gebruik elke dag een nieuwe handdoek na het douchen.
  • Ook is het verstandig om direct de kleding van die dag, de pyjama en beddengoed in de was te stoppen.
  • Maak de wc-bril en deurklinken goed schoon.  Eventueel kun je ook het speelgoed schoonmaken.

Lees ook: Tips om jouw kind meer te laten drinken
Lees ook: De overgang van twee slaapjes naar één middagslaapje

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: