Zodra je baby de wereld om zich heen gaat ontdekken maak jij je huis helemaal babyproof. Je dekt de stopcontacten af, je plaatst traphekjes, je zet de schoonmaakmiddelen hoog en je zorgt ervoor dat scherpe hoekjes zijn afgedekt. Maar heb je er ook aan gedacht dat je je tuin kindveilig moet maken? Want ook daar schuilen veel gevaren. En wat is er nu fijner om je kind onbezorgd in je tuin te laten spelen zodat jij met een boek op je loungebank kan kruipen! In dit artikel geven wij je een aantal tips voor een kindveilige en een kindvriendelijke tuin.
Lees ook: 7 tips om je huis kindveilig te maken
Tip 1: Giftige planten
Wees voorbereid en breng jezelf op de hoogte van de namen van de planten die in je tuin staan en zoek uit of deze giftig zijn of niet. Verwijder eventueel alle planten die echt giftig zijn. Vooral kleine kinderen steken nog van alles in hun mond en van sommige planten heb je maar een klein beetje nodig om ernstige gevolgen met zich mee te laten brengen.
Denk ook aan besjes die in struiken groeien? De vogels vinden ze lekker, maar voor mensen kunnen ze levensgevaarlijk zijn.
Tip 2: Vijver
Heb je een vijver in de tuin? Wellicht is het beter om deze te dempen. Of kies ervoor om een metalen rooster op de vijver te leggen, zodat het geenszins meer mogelijk is dat je kindje in de vijver valt. Een hek om je vijver heen plaatsen is natuurlijk ook een optie, maar bedenk wel dat klimgrage kinderen daar gewoon overheen kunnen klimmen.
Tip 3: Erfafscheiding
Zorg voor een goede erfafscheiding. Als je een heg hebt, kijk dan goed of er niet een gat zit waar je kind doorheen kan kruipen. Zorg ervoor dat de poort altijd op slot zit als je kindje buiten speelt. Het is echt belangrijk dat je kindje nergens door kan ontsnappen. Kleintjes zijn sneller als je denkt en ze zijn zo weg. De wijde wereld in op ontdekkingstocht.
Tip 4: Gereedschap
Een zaag, een hark met scherpe punten of ander gevaarlijk gereedschap? Laat ze niet in de tuin slingeren. Berg deze op in je schuurtje en het liefst wat hoger zodat je kindje er niet bij kan of er op kan vallen.
Tip 5: Planten met doornen
Sommige planten hebben erg scherpe doornen, denk bijvoorbeeld aan rozen. Ze zijn prachtig, maar plaats deze liever niet aan de rand van de tuin, maar net iets verder, zodat je kindje er niet in kan vallen.
Tip 6: Scherpe randen
Wees je bewust van scherpe randen en hoeken in de tuin van bijvoorbeeld plantenbakken en borders. Neem eventueel maatregelen door deze te vervangen of af te dekken.
Tip 7: Bestrijdingsmiddelen
Wil je een kindveilige tuin, gebruik dan liever ook geen bestrijdingsmiddelen in je tuin. Het is in de eerste plaats niet goed voor het milieu. En in de tweede plaats ook niet goed voor je kindje, mocht hij of zij onverhoopt toch eens een blaadje in de mond steken.
Tip 8: Zachte ondergrond
Voor kinderen is het aantrekkelijker als er ook een gazonnetje in de tuin is om op te spelen. Dit kan echt gras zijn, maar ook kunstgras. Gras is zachter dan tegels en daarom veel fijner om op te spelen. Zet je speeltoestellen op het gras of rubberen tegels. Als je kindje valt, gaat dat iets zachter dan dat het op de tegels valt.
Tip 9: Speeltoestellen
Koop je een speeltoestel voor je kindje? Zorg er dan voor dat deze het CE-keurmerk heeft. Daarmee weet je zeker dat je een een kindveilige speeltoestel koopt. Ook dient er een adviesleeftijd op de verpakking te staan. Zet een speelstoel volgens de gebruiksaanwijzing in elkaar en wees jezelf ervan verzekerd dat het werkelijk goed in elkaar is gezet en dat het stevig en veilig is.
Een trampoline in de tuin is leuk, maar het zorgt wel voor veel ongelukken. Ga nooit met 2 of meer personen op de trampoline, graaf je trampoline in of kies voor een veiligheidsnet.
Lees ook: Een trampoline aanschaffen? Zo let je op de veiligheid!
Is het zomer en heb je een zwembadje in de tuin? Houd dan altijd toezicht!
Heb jij voor een kindveilige tuin gezorgd?