De meeste ongelukken gebeuren in en om het huis. Je moet er niet aan denken dat het je kind betreft die een ongeluk krijgt. En dat je je huis veilig voor kinderen moet maken, komt veel eerder dan je denkt. Het ene moment zit je nog heerlijk met je pasgeboren baby te knuffelen, al een paar maanden later kruipt of tijgert je niet meer zo kleine baby al door het huis en is niets meer veilig. Dan is het hoog tijd om je huis kindveilig te maken zodat jouw kindje flink op ontdekkingsreis kan gaan. In dit artikel lees je 7 tips om van je huis een veilige plek te maken.
Stopcontacten
Een ieniemienievingertje kan heel makkelijk in een stopcontact. En als kinderen op ontdekkingstocht door je huis gaan, zullen ze ook zeker het stopcontact meenemen. Plaats op alle stopcontacten in je huis een stopcontactbeveiliger. Je koopt ze voor slechts enkele euro’s in de winkel, en voor die enkele euro’s zijn je stopcontacten wel veilig voor die kleine kindervingertjes.
Hoekbeschermers
Je kunt van die hoekbeschermer kopen die je op alle punten van bijvoorbeeld je tafel of vensterbank kunt plakken. Dit is belangrijk voor als je kindje rond de tafel gaat lopen, maar nog wankel op de beentjes staat. Als ze dan vallen kunnen ze zomaar met hun hoofdje tegen de punt van de tafel vallen. De hoekjes die je op de hoeken van de tafel plakt, beschermen je kindje tegen zulk soort valpartijen.
Traphekjes
Nog voor dat je kindje los kan lopen, kunnen ze al de trap op klimmen. Op handen en knieën gaat dat namelijk heel makkelijk. Voordat je het weet je kind bovenaan de trap. Naar beneden is vaak lastiger. Om te voorkomen dat je kindje naar boven gaat en naar beneden valt is daar het traphekje. Plaats er één boven aan de trap en één beneden aan de trap. Let vooral ook heel goed op als je een open trap hebt. Het gat tussen de treden is echt groot genoeg om doorheen te glippen.
Kindertrapleuning
Kinderen kunnen nog niet bij de trapleuning. Hang daarom een verlaagde kindertrapleuning aan je bestaande trapleuning. Zo kan je kindje wel een leuning vasthouden bij het naar beneden lopen. Een stuk veiliger.
Deuren en ramen
Ramen en deuren zijn dingen waar je ook op moet letten als je het hebt over een kindveilig huis. Als deuren tegen elkaar openstaan kunnen deuren ineens dichtklappen. En een vingertje zit er zo tussen. Deurstoppers voorkomen dat de deur ineens keihard dichtvalt. Denk ook aan de scharnierzijde. Ook daar kunnen vingers tussenkomen. Er zijn speciale deurstrips die je aan de scharnierzijde kunt plakken.
O ja, draai de deurkruk een kwartslag (naar boven) en je kind zal voorlopig die deur niet meer open krijgen.
Zorg er ook voor dat een kind nooit, maar dan ook nooit zelfstandig een raam open kan doen. Vaak zit er op openstaande ramen een slotje. Gebruik deze en berg het sleuteltje op. Heb je dat niet; plaats dan een raamhekje.
En denk ook aan de touwtjes van (rol)gordijnen. Laat deze niet los hangen, maar bevestig deze aan de muur.
Beveiliging in de keuken
In de keuken zijn er diverse dingen die je kindveilig kunt maken en waar je op moet letten. In de eerste plaats de schoonmaakmiddelen; plaats deze nooit in de onderste keukenkastjes. Er zijn ook beveiligers die je aan de keukenkastjes kunt plaatsen, zodat je kindje deze niet open krijgt. Maar voor dat je het weet krijgen kinderen deze ook open, dus plaats überhaupt nooit schoonmaakmiddelen op plekken waar je kindje bij kan. Ditzelfde geldt voor medicijnen.
Als je gaat koken draai je de stelen van de pan nooit naar voren, maar altijd naar achteren of de zijkant. Er zijn ook speciale rekjes die je voor de kookplaat kunt plaatsen. Dan heb je ook nog de oven die een kind zomaar kan opentrekken. Ook daar zijn beveiligers voor.
Let ook op de snoeren van bijvoorbeeld de waterkoker, het tosti-apparaat etc. Als een kind daar aan trekt … En let ook op de messenblokken die op het aanrecht staan.
Antislip in bad of douche
In het bad of de douche kan een kindje heel makkelijk uitglijden. Leg een antislipmat in het bad of in de douche om dit te voorkomen. Een badmat kun je op de vloer in de badkamer leggen, of desnoods een handdoek.
Checklist voor een kindveilig huis
Als laatste geven wij nog een korte checklist mee zodat je zeker weet dat je niets vergeet om je kunt kindveilig te maken.
- Plaats stopcontactbeschermers
- Beveilig alle ramen
- Beveilig alle deuren
- Plaats traphekjes
- Loop alle keukenkastjes na en plaats alle gevaarlijke dingen op een minder gevaarlijke plek
- Zet schoonmaakmiddelen hoor
- Berg medicijnen goed op
- Plaats beschermhoekjes op de punten van de tafels, vensterbank, enz.
- Beveilig je over en kookplaat
- Zorg voor antislipmatjes in de douche of het bad
- Zet giftige planten weg
- Werk losse snoeren weg
- Zet trekkoorden van (rol)gordijnen vast
- Leg geen tafelkleed op tafel waar kinderen zich aan optrekken
- Laat een kop thee nooit onbeheerd achter
- Check je balkon of je kind door de spijlen en beveilig deze
- Plaats rookmelder en koolmonoxidemelders
- Beveilig je vijver in de tuin
- Verwijder sleutels van binnendeuren
- Houd een EHBO-kistje binnen handbereik. Daarbij geven wij ook als tip om een kinderEHBOcursus te volgen.