Een geslaagd tienminutengesprek? 9 Tips

Door Marieke
tienminutengesprek

Het einde van het schooljaar komt er weer aan en een dezer weken zullen veel kinderen met een rapport thuiskomen. Dan krijg je ook een tijdstip mee waarop je op een tienminutengesprek kunt komen. Het tienminutengesprek is bedoeld om kort bij te praten met de juf of meester over hoe het met je kind op school gaat. Maar hoe zorg je er nu als ouders voor dat je de informatie krijgt die jij zou willen hebben? In dit artikel geven wij een aantal tips voor een geslaagd tienminutengesprek.

Bekijk thuis het rapport goed

Voordat je naar het gesprek gaat bekijk je als eerste het rapport goed door. Zorg dat je begrijpt wat er in het rapport staat. Herken jij je kind hierin of juist niet? Heb jij nog vragen over het rapport?

Maak een vragenlijstje

En dan belanden we gelijk bij tip 2. Alle vragen die jij de juf of meester wilt stellen schrijf je op een briefje. Je zult zien, je hebt veel vragen, maar op het moment dat jij tegenover de leerkracht zit, weet jij er niet één meer en zit jij nog steeds met die onbeantwoorde vragen.

Kom niet te laat op het gesprek

Tien minuten zijn echt maar heel erg kort. Benut die tijd dan ook goed. Daar begin je mee door in ieder geval ruim op tijd bij het lokaal van je zoon/dochter te zijn. Bovendien is dat voor de juf of meester ook heel prettig, die heeft namelijk een heel strak programma die middag/avond en wil ook graag op tijd weer naar huis. Voor hen is het vaak immers ook een heel lange en vermoeiende dag. En ook voor de ouders die na jou komen is het fijn dat de avond niet te lang uitloopt.

Stel je vragen aan het begin

Je hebt een prachtige lijst met vragen opgesteld en die meegenomen naar het gesprek. Stel deze vragen aan het begin van de tien minuten, want voor je het weet zijn ze om en ga jij weer naar huis met onbeantwoorde vragen. Begin wel met de voor jou belangrijkste vragen, want ja, tien minuten zijn immers zo om.

Tienminutengesprek is niet bedoeld voor dringende zaken

Natuurlijk wil je altijd graag weten hoe je kind het doet op school. Maar wees niet bezorgd, als het niet goed zou gaan met je kind, dan had je dat allang gehoord en ben je al veel eerder een keer op gesprek geweest. Maar andersom geldt ook. Is er iets voorgevallen en daar wil jij de leerkracht over spreken, maak dan direct een afspraak en wacht niet tot het tienminutengesprek.

Maak desnoods een vervolgafspraak voor een gesprek

Zijn de tien minuten al om, maar heb je nog heel veel vragen. Schroom zeker niet om een vervolgafspraak te maken zodat je op een ander moment je vragen kunt stellen.

Maak aantekeningen

Zijn er afspraken gemaakt? Zet ze dan gelijk op papier. Voordat je thuis bent, ben je ze anders alweer vergeten. Want in slechts tien minuten kun je toch veel informatie krijgen.

Vraag tips

Wil je je kind thuis helpen? Vraag de leerkracht hoe je dat het beste kunt doen. De leerkracht weet op welke manier er bijvoorbeeld bepaalde sommen worden uitgelegd en met welke lesstof ze precies bezig zijn.

Jullie zijn beiden professionals

Hoewel de leerkracht je kind veel op school ziet, jij kent je kind het beste. Maar ga er wel vanuit dat ook de leerkracht het beste met je kind voor heeft en dat je dus geen tegenstanders van elkaar bent. Beiden hebben jullie je eigen zienswijzen en die mogen beiden benoemd worden, zonder dat er op harde toon tegen elkaar gepraat wordt. Probeer er samen uit te komen wat het beste voor je kind is.

Hoe bereid jij je voor op de tienminutengesprekken?

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: