De ideale gezinsauto; waar let je op?

Door Marieke
De ideale gezinsauto; hier let je op!

Met de komst van een baby ontkom je er niet aan; een ruimere en grotere auto. Je hebt immers veel spullen mee te nemen; een Maxi-Cosi, een kinderwagen, speelgoed, een campingbedje, een luiertas en nog veel meer. Bovendien wil jij je kinderen op een veilige manier kunnen vervoeren. Tijd voor een gezinsauto dus! Ik dit artikel vertellen wij je waar je op moet letten bij de aanschaf van de ideale gezinsauto!

Nieuw of tweedehands

In de eerste plaats is het belangrijk om te overwegen of je een nieuwe auto wilt kopen, of een tweedehands. Schaf je een nieuwe auto aan, dan ben je wel wat duurder uit, maar je hebt hopelijk veel minder onderhoudskosten. Toch is het voordeliger om een tweedehands auto te kopen en dat komt vooral door de hoge afschrijvingskosten in de eerste 2,5 jaar. In deze eerste jaren verdampt zo’n 40% van de waarde van de nieuwe auto.

Voldoende ruimte

Hoe groter je gezin, hoe meer ruimte je in een auto nodig hebt. Niet alleen voor jullie zelf, maar ook voor alle bagage die je mee moet nemen. Let er op dat iedereen met gemak in de auto moet passen, ook als je op vakantie gaat. Denk er ook aan dat kinderen snel groter worden en daarmee ook meer ruimte nodig hebben. En wil je nog een tweede, derde of nog meer kinderen? Wellicht is het verstandig om daar ook alvast wat rekening mee te houden. Je wilt immers niet al snel weer een nieuwe auto aanschaffen vanwege gezinsuitbreiding.

Als je op zoek gaat naar de ideale gezinsauto is het verstandig om je hele gezin mee te nemen tijdens de proefrit. Pas dan kun je het beste uitproberen of jullie allemaal lekker en ruim in de auto kunnen zitten. Ook is het verstandig om – indien van toepassing – de kinderwagen mee te nemen en te kijken of deze in de achterruimte past, maar ook de autostoeltjes en Maxi-Cosi uit te proberen.

Isofix of I-size

Met de Isofix of iSize bevestigingspunten kun jij een autostoel of Maxi-Cosi op een veilige en stevige manier in de auto monteren. Natuurlijk is het ook mogelijk met de standaard gordel, maar de Isofix is eenvoudiger, maar ook stukken veiliger. Ga ook zoek naar een auto die deze bevestigingspunten heeft, maar kies ook een autostoeltje dat geschikt is om te bevestigen met Isofix.

Veiligheid

Naast de Isofix bevestigingspunten is het natuurlijk ook belangrijk om op andere aspecten van veiligheid te letten. Denk bijvoorbeeld aan airbags. Hoe meer airbags, hoe beter. Maar wil je een kinderstoeltje op de bijrijdersstoel zetten, dan is het belangrijk dat de airbag uitgeschakeld kan worden op die plek. De kracht van de airbags kan een kindje zeer ernstig verwonden. Let daar dus op bij de aanschaf van een nieuwe gezinsauto.

Ook een Anti Blokkeer Systeem en een Elektronisch Stabiliteitsprogramma draagt bij aan de veiligheid op de weg. Deze zorgen ervoor dat je meer controle over je auto houdt als je plots moet remmen of als het glas is op de weg.

Parkeersensoren kan ideaal zijn als je in een wijk woont met veel spelende kinderen. Kleine kinderen zie je vaak over het hoofd als ze achter je auto lopen. Parkeersensoren geven jou een seintje als er iemand te dicht in de buurt van de auto.

Lees ook: Veilig met je kinderen op pad met de auto

Ga voor gemak

Als je voor gemak gaat, kies dan voor een model met 5 deuren. Dit voorkomt dat je een Maxi-Cosi via de voorstoel op de achterbank moet zien te wurmen. Denk er ook over na of je een auto met 5 zitplekken voldoende vindt, of dat je liever 7 zitplekken zou willen hebben. Houd er bij het laatste wel rekening mee dat je dan veel wordt gevraagd om te rijden naar schoolreisjes en andere uitjes 😉

Lees ook: Tips voor een lange autoreis met kinderen
Lees ook: Zo bereid jij je financieel voor op de komst van je kindje

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: