5 leuke coöperatieve spellen voor kinderen

Door Marieke
5 leuke coöperatieve spellen voor kinderen

Een coöperatief spel is een spel waarbij je moet samenwerken en met elkaar moet zien te winnen van het spel. Door het spelen van een coöperatief spel leer je dat je samen sterker bent dan alleen en dat winnen en verliezen allebei goed is. Heb je een kindje dat nog niet goed tegen zijn verlies kan? Dan is het spelen van een coöperatief spel een aanrader. Een coöperatief spel heeft namelijk een positieve invloed op het zelfvertrouwen en de ontwikkeling van de kinderen. In dit artikel vertellen wij je meer over coöperatieve spellen en geven wij 10 tips.

Coöperatief spel

Bij een coöperatief spel staat spelplezier, samenwerken en het behalen van een gezamenlijk doel centraal. Je speelt een spel dus mét elkaar in plaats van tegen elkaar. Dat is goed voor de ontwikkeling van kinderen.

  • Kinderen leren met elkaar overleggen
  • Ze leren naar elkaar te luisteren
  • Ze leren om met elkaar samen te werken
  • Een coöperatief spel laat het zelfvertrouwen van kinderen groeien
  • Ze leren dat ze van elkaar afhankelijk zijn
  • Samenwerking is ook later van groot belang tijdens studie en het werkzame leven

#1: Eerste boomgaard | Haba

Haba heeft ontzettend veel leuk spellen al voor heel jonge kinderen. Kinderen vanaf 2 jaar kunnen bij dit merk al terecht. Zo ook bij dit spel; Eerste Boomgaard. Het is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar, voor 1 tot 4 spelers en een spelletje duurt ongeveer 10 minuutjes. De raaf wil de rijpe vruchten pikken, maar de kinderen zullen moeten samenwerken om zoveel mogelijk kersen, pruimen, peren en appels te verzamelen. Door dit spel te spelen leren kinderen niet alleen samen te werken, ook stimuleert het de ontwikkeling van motorische vaardigheden, kleurherkenning, vormherkenning en leren ze het eerste begrijp van spelregels. Het spelmateriaal is speciaal voor kleine kinderhandjes gemaakt.

#2: Max de Kat | Sunny Games

Max de Kat is een ontzettend populair coöperatief spel voor kinderen vanaf 4 jaar, voor 1 tot 8 spelers. Het spel bestaat uit een 3D spelbord, wat het nog realistischer maakt. In dit spel zijn vogel, kat, muis en eekhoorn onderweg naar hun holletje in de boom. Max de Kat heeft honger en zit achter deze diertjes aan. Gelukkig kan Max naar huis worden gelokt met lekkere hapjes en dat kan de diertjes op een voorsprong zetten. De spelers zorgen met elkaar voor de diertjes. Lukt het hen om de diertjes in hun holletje te krijgen voordat Max ze te pakken krijgt?  

Sunny Games heeft ontzettend veel coöperatieve spellen in het assortiment. Er zijn al spellen voor kinderen vanaf 4 jaar, maar ook voor oudere kinderen zijn er ontzettend leuke coöperatieve spellen verkrijgbaar bij deze uitgeverij.

#3: Bank Attack | MegaBleu

Bank Attack is een reactiespel waarbij de spelers onder druk moeten samenwerken om een kluis te kraken. De spelers zitten rondom de kluis en hebben elk een eigen rol. De kluis geeft instructies aan de spelers en deze instructies volgen elkaar snel op. De spelers moeten kleine opdrachten uitvoeren, zoals spullen aan elkaar doorgeven of op de knop drukken. Wat de speler moet doen, zegt de stem in de kluis precies. Er moet snel gehandeld worden, maar ook nauwkeurig. Gaat het te vaak fout, dan gaat het alarm af en is het spel verloren. Lukt het de speler om de kluis te kraken en stinkend rijk te worden?

Met dit spel leren kinderen niet alleen samenwerken, ook leren ze goed te luisteren, instructies op te volgen en gerichte aandacht bij het spel te houden. Bank Attack van Megableu is geschikt voor kinderen vanaf  7 jaar, voor 2-4 spelers en duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.

#4: Concept Kids dieren | Asmodee

Concept Kids dieren is een versie van Concept die al geschikt is voor kinderen vanaf een jaar of 4. Door middel van iconen die op het spelbord staan afgebeeld proberen familieleden zoveel mogelijk dieren te laten raden en daarmee samen te winnen. Met dit spel leren kinderen niet alleen nieuwe dingen over dieren, maar ze leren ook de dieren te omschrijven aan de hand van de kenmerken, maar ook te raden welke dieren aan die kenmerken voldoen. Niet alleen leuk, maar ook nog eens leerzaam.

#5: Bandido | Helvetiq

Bandido is een leuk coöperatief spel voor de hele familie van het merk Helvetiq. Het spel zit in een superhandig klein doosje en daarom heel geschikt om mee te nemen op vakantie. Je kunt het met 1-4 spelers spelen en een spelletje duurt ongeveer een kwartiertje. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. De bedoeling? Een hoog bewaakte gevangene probeert te ontsnappen via tunnels onder z’n cel. De spelers moet met elkaar samenwerken om de uitgangen van de tunnels te blokkeren en zo de gevangene in zijn cel te houden.

Lees ook: Rekenspelletjes met je peuter; dit kun je doen!
Lees ook: Een kindertablet kopen? De 3 beste tablets op een rij!

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: