Tafels oefenen; met deze tips lukt het vast!

Door Marieke
Tafels oefenen; tips

De tafels oefenen is een kwestie van stampen en oefenen. Voor sommigen best saai. Maar de tafelsommen zijn nodig om later bijvoorbeeld beter de breuksommen te kunnen begrijpen. Om het oefenen voor je kinderen flink wat leuker en makkelijker te maken, geven wij een aantal tips.

Motivatie

Als een kind gemotiveerd is, dan gaat het leren stukken makkelijker. Leg daarom uit waarom het leren van de tafels zo belangrijk is. Het is namelijk niet alleen voor de sticker op de tafelkaart of voor het behalen van de tafeldiploma, al kunnen deze dingen wel flink motiverend zijn. Het leren van de tafels vormt de basis voor veel verschillende sommen die in de bovenbouw, maar ook tijdens de wiskundelessen op het Voortgezet Onderwijs worden geleerd. Dus waarom de tafels nodig zijn? Om ook in groep 5 en de hoger groepen de moeilijkere sommen makkelijk te kunnen maken.

Tafelbingo

Ken je het spel Bingo? Tafelbingo is een variant op dit bekende spel. Maak een bingokaart met een aantal getallen die in de tafels die je kind geleerd heeft voorkomen. Jij noemt een som, en als het antwoord op die som op de bingokaart staat, dan mag het doorgestreept worden. Wie heeft als eerste zijn kaart vol?

Via een website of app

Op tafeldiploma.nl kun je op een leuke manier de tafels oefenen. Allerlei spelletjes en sommetjes worden aangeboden zodat de kinderen de tafelsommen eigen kunnen maken. Er kunnen veel bekers, medailles en zelfs tafeldiploma’s worden behaald. Tafeldiploma.nl is gratis. Ook op Squla.nl kunnen tafels oefenen. Voor Squla dien je wel een abonnement af te sluiten, maar dan kun je wel je hele basisschooltijd álle vakken oefenen. En nog meer dan dat!

Lees ook: Leuk leren met Squla | Met kortingscode

Zingen

Kinderen voor kinderen heeft een ontzettend leuk liedje waarmee de tafel van 2 geleerd kan worden. Natuurlijk is dit lied ook aan te passen met de andere tafels als je eenmaal de melodie kent. En als je op Youtube.nl zoekt, dan zijn er nog veel meer liedjes te ontdekken.

Happertje vouwen

Herken je ze nog van vroeger? Happertjes zijn tijdloos en nog steeds ontzettend populair. Het vouwen van een happertje is heel makkelijk en kunnen kinderen zelf. Na het vouwen zet je op elke driehoek een tafelsom. Aan de onderkant van het driehoekje het antwoord. Op deze manier kunnen kinderen eindeloos tafels oefenen.

WC-poster

Je kunt posters kopen waarop alle tafels van 1 t/m 10 staan uitgeschreven. Deze poster kun je op het toilet hangen. Je kunt met je kind afspreken dat als hij naar de wc gaat hij elke keer een bepaalde tafel oefent. Wil je het tafels oefenen iets overzichtelijker maken? Print dan een A4-tje met de uitgeschreven tafel uit die hij op dat moment aan het leren is en hang deze op het toilet.

Joggen

Veel kinderen zijn gebaat bij bewegen en kunnen door te bewegen het beste leren. Joggen is daar een manier van en dat kan ook met de tafels. Laat tijdens het tonen van dit filmpje je kind joggen. Bij het zien van de som roepen ze het juiste antwoord. Maar let op; soms komt er een andere opdracht tussendoor zoals bukken, springen of een rondje draaien. Als je via Youtube.nl zoekt op tafels joggen, dan kom je nog veel meer filmpjes tegen.

Met een oefenboek of spel

Veel kinderen vinden oefenboeken ontzettend leuk om in te vullen. Ga eens op zoek naar een oefenboek met tafels? Bijvoorbeeld deze via Bol.com. Er zijn nog veel meer boeken verkrijgbaar, dus kies er een die je kind leuk vindt. Ook zijn er spelletjes verkrijgbaar waarmee op een speelse manier de tafels geoefend kunnen worden, bijvoorbeeld een tafelkwartet.You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: