Sneeuwpret; 10 activiteiten met sneeuw

Door Marieke
Sneeuwpret

De sneeuw is gevallen en nog flink ook. De wereld is volledig wit gekleurd en wat hebben de kinderen zich kunnen vermaken in de sneeuw. Het ziet er naar uit dat de sneeuw nog wel een flinke poos blijft liggen. Daarom delen wij in dit artikel maar liefst 10 toffe spelletjes die je in de sneeuw of met sneeuw kunt doen. Voor nog meer sneeuwpret.

Een sneeuwpop maken

Eén van de eerste dingen die gemaakt moet worden is de sneeuwpop. Met natuurlijk een hoed, een sjaal, en een wortel als neus en een bezem in de hand. Maar natuurlijk kun je het ook wat uitdagender maken dan alleen de standaard sneeuwpop te maken. Heb je al wel eens een sneeuwpop gemaakt die op z’n op staat? Of probeer eens een heuse Olaf-look-a-like te maken. En wat dacht je van een wedstrijdje wie kan de hoogste sneeuwpop maken? Of de dikste. Het kan allemaal!

Liedje: Dag meneer de sneeuwman

Dag meneer de sneeuwman
Waar kom je vandaan
Dag meneer de sneeuwman
Blijf maar staan
Hier is een bezem, een stok en een hoed
Dag meneer de sneeuwman
Het staat je goed

Sneeuwengel

Heb jij wel eens een sneeuwengel gemaakt? Dit kun je doen door op je rug in de sneeuw te gaan liggen. Vervolgens beweeg je je armen omhoog en weer omlaag en je benen spreid je open en dicht. Zo creëer je een heuse engel, in de sneeuw. (Zie afbeelding bovenaan dit artikel).

Sneeuwballen

Met sneeuwballen kun je gooien. Naar elkaar, maar het liefst natuurlijk naar papa, mama, de juf of de meester. Een sneeuwballengevecht. Supertof. Je kunt nog zoveel meer met sneeuwballen. Geef het Oud-Hollandse spelletje blikgooien een twist en doe dat eens met sneeuwballen. Ook wat dacht je van een variant op jeu-de-boules. Leg bijvoorbeeld een steen of voorwerp ergens neer en laat iedereen een sneeuwbal gooien. Wie komt met zijn sneeuwbal het dichtst bij het voorwerp?

Maak een iglo of ijskasteel

Als je goede sneeuw hebt die niet meteen weer uit elkaar valt, dan kun je er heel goed mee bouwen. Zo kun je bijvoorbeeld een iglo of een ijskasteel bouwen. Hoe leuk zou het zijn als jij je boterhammetje in je eigen gebouwde iglo of kasteel mag eten. Of vind je dat te koud?

Zandspulletjes zoals schepjes en emmertjes kunnen hier heel handig bij zijn.

Spoorzoeken

In vers gevallen sneeuw zijn sporen heel goed zichtbaar. Ga eens naar het bos op zoek naar sporen van dieren en probeer te ontdekken van welk dier de sporen zijn. Welke sporen hebben jullie herkend?

Liedje: Sporen in de sneeuw

“Eieren” zoeken

Velen hebben met Pasen de gewoonte om buiten paaseieren te verstoppen en deze door hun kinderen te laten zoeken. Nog spannender is het om dit te doen als er sneeuw ligt. Kerst is nog niet voorbij op de paaseieren liggen alweer in de winkel, maar natuurlijk kan het ook met andere verpakte chocolaatjes of snoepjes.

Tekenen

De stoepkrijt kun je even in de kast lagen liggen, maar in de sneeuw kun je met een takjes bijvoorbeeld prachtige tekeningen maken. Vooral in vers gevallen sneeuw. Wie kan de mooiste sneeuwtekening maken?

Vogeltjes en eendjes voeren

Als er een dik pak sneeuw ligt, dan hebben de vogeltjes en eendjes veel meer moeite om voldoende voedsel te vinden. Help de vogels een handje door samen met je gezin de vogeltjes en de eendjes te voeren.

Haal de sneeuw naar binnen

Vind je het voor je kleintje té koud om lang buiten te zijn? Dan kun je de sneeuwpret ook naar binnen halen. Vul een teil, een badje, de wasbak in de keuken, een zwembadje, of wat dan ook met sneeuw en laat je kindje ermee spelen. Sneeuw smelt inderdaad, dus misschien is het handig als je je kleintje daar even voor waarschuwt. Al is het natuurlijk ook weer snel aangevuld als alles is gesmolten en er buiten een flink pak sneeuw ligt.

Estafette

Dit is een leuk spel als je met een grote groep kinderen bent. Als je leerkracht bent, kun je dit spel bijvoorbeeld met je klas doen. Verdeel de klas in 2 groepen en zet ze in een rij. De eerste maakt een flinke sneeuwbal en geeft deze door aan de tweede en zo door tot de laatste speler. Bij welk team is de sneeuwbal als eerste tot het einde gekomen? Je kunt het ook anders spelen. Welke team heeft binnen een bepaalde tijd de meeste sneeuwballen tot het einde van de rij doorgegeven?

En nog een laatste tip: oudere mensen komen vaak weinig buiten als er sneeuw ligt, en dat is natuurlijk te begrijpen. Woon je vlakbij een bejaardenhuis of verzorgingshuis? Laat je kinderen daar dan een sneeuwpop maken zodat de ouderen dit vanuit hun kamer kunnen zien. Wat zullen ze genieten als ze kinderen zoveel sneeuwpret zien hebben.

Veel plezier met alle leuke activiteiten die je kunt doen met sneeuw. Geniet van alle sneeuwpret. En … Take care. Voor jezelf en de ander.

Lees ook: De 5 leukste watertafels op een rij
Lees ook: 7 supertoffe buitenactiviteiten die je nu kunt doen!

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: