Haar doneren; dáár doe je het voor

Door Marieke
Haar doneren

Je haar is bepalend voor je uiterlijk. Per jaar verliezen veel jonge kinderen hun haar door medische redenen. Daardoor kunnen kinderen hun zelfvertrouwen verliezen. Om hun zelfvertrouwen weer terug te krijgen zijn er mogelijkheden om een haarwerkje te dragen. Maar een haarwerk van goede kwaliteit is ontzettend duur. Daarom is het mogelijk om jouw haar te doneren waar prachtige haarwerken van gemaakt worden, speciaal voor deze kinderen. In dit artikel vertellen wij je meer over de mogelijkheden.

Dáár doe je het voor

Elk jaar verliezen zo’n 600 jonge kinderen die kanker hebben hun haar door chemotherapie. Daarnaast zijn er ook nog tientallen kinderen die te maken hebben met haaruitval als gevolg van kaalhoofdigheid of een medische ingreep. Voor volwassenen heeft haarverlies al een grote impact, laat staan voor kinderen. Kinderen kunnen zich minder zelfverzekerd voelen. Als kinderen een mooi haarwerk ontvangen, dan kan dat ervoor zorgen dat een kind zijn zelfvertrouwen weer terugkrijgt en zich net zo voelt als leeftijdsgenootjes. En dat is voor kinderen die in ontwikkeling zijn ontzettend belangrijk.

Maar, goede haarwerken zijn duur en vaak wordt er slechts een klein gedeelte door de verzekering vergoed. Of helemaal niets. Veel ouders kunnen een haarwerk niet betalen voor hun kind.

Je haar doneren

Stichting Haarwensen biedt deze kinderen een haarwerk. Gratis. Ze mogen de mooiste kiezen, uit een grote collectie haarwerken die van hoge kwaliteit zijn, gemaakt van echt haar. Haar van volwassenen en kinderen die hun haar hebben laten groeien, laten afknippen en doneren, speciaal voor die fantastische doel. Omdat deze stichting een haarwerk gratis aanbieden aan jonge patiëntjes, ontvang jij dan ook geen vergoeding als je je haar doneert. Maar de glimlach van een kind is onbetaalbaar.

Wil je graag een vergoeding ontvangen voor je haar dat je wilt doneren? Dan kun je bijvoorbeeld terecht bij Natuurlijke Haarwerken.nl. Afhankelijk van de lengte, kleur, kwaliteit en gewicht van het gedoneerde haar, bieden ze zo tussen de € 15,00 en € 75,00. Zie bieden haarwerken van goede kwaliteit aan volwassenen en kinderen in verschillende prijsklassen.

De spelregels

Aan het doneren van je haar zijn wel een aantal spelregels verbonden.

  • De lengte van het haar moet minimaal 30 cm lang zijn
  • Alle natuurlijke haarkleuren zijn welkom; behalve grijs
  • Het haar moet schoon en droog zijn, en zacht en soepel aanvoelen
  • Je moet je haar in een vlecht toesturen
  • Het haar mag niet geverfd of behandeld zijn

Zo kun je de lengte van het haar het beste opmeten:

  • Maak als eerste een staart in je haar, plaats het elastiekje op de plek waarboven je het haar wilt laten afknippen
  • Maak vervolgens van deze staart een vlecht
  • Meet nu de staart van net boven het bovenste elastiekje tot de punt van je staart
  • Is deze 30 cm? Hoera, dan kun je naar de kapper en het af laten knippen

Naar de kapper

Is je vlecht 30 cm lang? Dan kun je naar de kapper om deze vlecht af te laten knippen. Op de website van Stichting Haarwensen vind je een lange lijst van kappers waar je terecht kunt om je haar te doneren. Veel kappers willen jouw haar dan gratis of tegen een fikse korting knippen en weer netjes in model brengen. Wellicht kun jij ook bij jouw eigen kapsalon terecht als deze niet in het lijstje staat. De meeste kapsalons weten precies aan welke eisen het moet voldoen.

Tip: vanwege de coronamaatregelen hebben kappers wekenlang hun werk niet kunnen uitoefenen en hebben daardoor veel inkomsten gemist. Het wordt enorm gewaardeerd als je geen gebruik maakt van de gratis actie, om zo ook de kappers te steunen.

Lees ook: Huiswerk maken; 8 tips

Opsturen

Vervolgens kun je de vlecht opsturen in een stevige envelop. Daarbij voeg je een brief met daarop je naam en adresgegevens. Is je haar daar ontvangen? Dan ontvang je per e-mail een ontvangstbevestiging. Stichting Haarwensen vinden het ook leuk om tekeningen, briefjes en foto’s te ontvangen van bijvoorbeeld de knipbeurt. Laat je je haar door de kapper opsturen? Dan kan het even duren voordat je een ontvangstbevestiging ontvangt. Kappers sparen gedoneerd haar vaak op en sturen het in één keer door. Dit doet overigens niets af aan de kwaliteit van het haar.

De kosten

Hoewel het doneren van het haar gratis is, is het maken van een goede haarwerken niet gratis; het maken, aanmeten en onderhouden van een haarwerk kost zo’n € 1500,-. Een financiële bijdrage is dan ook altijd welkom.

Spreekbeurt

Moet je op school een spreekbeurt houden? Houd dat je spreekbeurt eens over Stichting Haarwensen. Op de website kun je een spreekbeurtpakket downloaden en daarmee je klasgenoten inspireren.

Lees ook: Bang voor de kapper? Probeer dan deze tips!
Lees ook: Thuiswerken met kinderen; ABC, doe je mee!

You may also like

1 Reageer

Marie 24 juni 2021 - 13:56

Bedankt voor het delen van de regels voor haardonatie. Goed om te weten dat het haar niet behandeld of geverfd mag zijn. Ik zou ook graag mijn haar willen doneren en ik laat het daarom ook groeien nu!

Reply

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: