Leren praten; 7 tips om de taalontwikkeling te stimuleren

Door Marieke
Taalontwikkeling

Ieder kind ontwikkelt zijn taalvaardigheid op zijn of haar eigen manier. Daarom is het belangrijk dat je als ouders je kind niet vergelijkt met andere kinderen. Bovendien leren kinderen ook niet alles tegelijk. Het ene kind zal zich eerder richten op het leren lopen, terwijl het andere kind zich eerder richt op het leren praten. Maar hoe snel of hoe langzaam je kind ook is, er zijn een aantal tips die jij kunt toepassen om de taalontwikkeling van je kindje te stimuleren. In dit artikel noemen we 7 van deze tips.

Tip 1: praat tegen je kindje

Het is belangrijk dat je vanaf de eerste minuut na de geboorte al praat tegen je baby. Vertel wat je ziet, wie je ziet, wat je gaat doen. Je kindje zal dat snel oppikken en de geluiden na gaan doen. Al met een paar maanden kan je kindje gaan brabbelen. Als je kindje dat doet, reageer er dan op. Brabbel terug, of geef gewoon een antwoord. Zo kun je al een echt gesprek voeren met je kindje.

Tip 2: maak oogcontact

Een boodschap komt veel beter over bij je kind als jij oogcontact maakt. Ga desnoods op je knieën zodat je op ooghoogte met je kindje staat. Als de boodschap beter aankomt, zullen kinderen veel eerder de taal oppikken.

Tip 3: voorlezen

Lees elke dag een boekje voor aan je kindje, ook dat kan al van baby af aan. Wijs de plaatjes aan, of laat je kindje juist je plaatjes aanwijzen, stel vragen over het verhaaltje en laat je peutertje de bladzijdes omslaan. Het lidmaatschap bij de bibliotheek is voor kinderen gratis, dus maak er gebruik van en laat je kindje leuke boekjes uitzoeken. Voorlezen vergroot de woordenschat van kinderen enorm!

Tip 4: samen spelen

Speel samen met je kindje doktertje, winkeltje, vadertje en moedertje en laat je kindje in een rol kruipen. Samen spelen is ontzettend belangrijk voor de taalontwikkeling. Daarbij kun jij meteen nieuwe woorden introduceren waardoor woordenschat van je kindje ook weer wordt vergroot.

Tip 5: wat vind je kindje interessant

Het is belangrijk om je kind te volgen in de ontwikkeling. Is je kindje helemaal weg van vliegtuigen? Ga dan naar de bibliotheek en zoek boeken op over vliegtuigen, ga vliegtuigen spotten bij de vluchthaven, laat het een filmpje kijken over vliegtuigen, en speel vliegtuigje met je kindje. Als je kind ergens in geïnteresseerd is, dan zal het veel sneller nieuwe woorden oppikken en dat komt weer ten goede aan de taalontwikkeling.

Tip 6: verbeter onopgemerkt

Natuurlijk, in het begin spreekt je kind de woorden nog niet goed uit. Het is goed als je de fout uitgesproken woorden verbetert, maar doe dat wel op een positieve manier zonder dat je kind het doorheeft dat het verbeterd wordt. Als je kind bijvoorbeeld zegt: ‘soenen aan doen’, dan kun je reageren met, ‘ja doe je schoenen maar aan.’ Dan heb je het woord schoenen op de juiste manier in een normale reactie geplaatst.

Tip 7: benoem zoveel mogelijk

Benoem zoveel mogelijk. Als je je kind gaat aankleden vertel dan wel kledingstuk er nu wordt aan gedaan. Als je je kindje gaat wassen, vertel dan welk lichaamsdeel nu gewassen wordt. Als je gaat eten, vertel dan welk eten er op het bord ligt. Benoem de kleuren, de dieren, de vormen, alles. Hoe meer jij benoemt, hoe sneller het zal worden opgepikt. Blijf herhalen, soms moet je iets 100x benoemen voordat een kind het weet.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: