Zo af en toe heb je toch echt even een oppas voor je kind(eren) nodig. Vooral als het voor de eerste keer is, is het best een spannend dingetje. Wie vraag je? Waar vind je een betrouwbare oppas? En wat is een normaal uurtarief voor een oppasser? In dit artikel geven wij antwoorden op de vragen hoe je aan een betrouwbare oppas kunt komen, waar je op moet letten als je een oppasser zoekt en wat het oppastarief is.
Wie kun je vragen?
Om een betrouwbare oppasser te vragen heb je een aantal mogelijkheden. In de eerste plaats kun je kijken of je in je familiekring een geschikt persoon kunt vinden, die redelijk dichtbij woont en die zin en tijd heeft om eens op te passen. Dit kunnen de opa en om zijn, een oom of tante, of een al wat oudere neef of nicht van jou.
Als dat geen optie is kun je verder kijken. Vraag in je familie- en kennissenkring wie zij als oppas hebben voor hun kinderen. Wellicht heeft deze oppas nog wel eens tijd over om ook bij jou te oppassen. Zo weet je ook dat je een betrouwbare oppasser hebt. Misschien woont er bij jou in de straat ook wel iemand die geschikt zou zijn om op te passen.
Daarnaast heb je nog een aantal oppassites waar je een profiel op kunt plaatsen als je een oppas nodig hebt. Of een bemiddelingssite waar ze voor jou op zoek gaan naar een geschikte oppasser. Bij die laatste betaal je wel bemiddelingskosten.
Waar moet je op letten?
Aan een familielid durf jij vaak je kinderen wel toe te vertrouwen. Dit kan echter anders zijn als je een oppas krijgt die je eigenlijk nog helemaal niet zo goed kent. Er zijn een aantal punten waar je dan op kunt letten bij een eerste kennismakingsgesprek. Het is wel belangrijk dat je kinderen ook aanwezig zullen zijn als de nieuwe oppas op kennismaking komt. Dan zie je gelijk of het tussen de oppasser en de kinderen klikt.
- Heeft de oppas bij binnenkomst meteen een klik met je kind?
- Voel jij met de oppas een klik?
- Merk je dat de oppas om kan gaan met de verschillende aanpakken die de verschillende kinderen nodig hebben?
- Heeft de oppas ervaring? Of is het anders goed gemotiveerd om ervaring op te doen?
- Kun je goede afspraken maken? En kun je ervan op aan dat de oppasser zich ook aan deze regels houdt?
- Spreek ook goed af of je de oppasser weer thuisbrengt, of dat je bijvoorbeeld een tegemoetkoming geeft in de reiskosten.
Hoeveel betaal je een oppas?
Er zijn een aantal richtlijnen waar je rekening mee moet houden als je het uurtarief van een oppas bepaald.
In de eerste plaats kijk je naar het aantal kinderen. Heb je een oppasser nodig voor meerdere kinderen dan betaal je een hoger uurtarief dan dat het voor één kind is.
Daarnaast is het nog van belang of de oppasser pas komt als de kinderen op bed liggen en eigenlijk alleen maar op de bank hoeft te zitten, of dat een oppas ook met de kinderen moet eten en ze op bed moet leggen. Als het slechts een kwestie van op de bank zitten is, dan hoef je minder te betalen.
Is de oppas tot na middernacht nodig? Dan betaal je voor de nachtelijke uren ook een hoger tarief.
Het Nibud geeft aan dat een uurtarief van € 3,20 tot € 4,80 per uur een prima uurtarief is voor scholieren in de leeftijd van 15 tot 18 jaar.
Maak jij wel eens gebruik van een oppas? Heb jij nog tips als het gaat om het zoeken van een oppasser?