Kinderfietshelm kopen; waar let je op!

Door Marieke
Kinderfietshelm kopen

Het dragen van een fietshelm is niet verplicht, maar het wordt wel sterk aangeraden. Het dragen van een fietshelm is een stuk veiliger, bij een val kan de helm je schedel beschermen en zelfs je leven redden. Als je een kinderfietshelm aanschaft, dan zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten zodat de helm jou ook daadwerkelijk beschermt. In dit artikel zetten we deze punten voor je op een rijtje.

Waarom een fietshelm?

Kinderen zijn nog onervaren weggebruikers en daarom erg kwetsbaar in het verkeer. Kinderen kunnen onverwacht stoppen of juist doorfietsen, ze kunnen ineens de straat oversteken, of ze wiebelen nog op hun fiets en zo pardoes tegen een paaltje of stoeprand aanbotsen. Een val is zo gemaakt. Een fietshelm kan ernstige, maar ook minder ernstige, hoofdwonden beperken en daarom is een fietshelm altijd aan te raden. Door een helm te dragen neemt het risico op hersenletsel met 65% af. Better safe, than sorry!

Lees ook: Alleen naar school fietsen; wanneer kan dat?

Kinderfietshelm kopen; waar let je op!

Als je op zoek gaat naar een kinderfietshelm, dan is de pasvorm het allerbelangrijkste criterium. Als de pasvorm goed is, dan kun je ook letten op een maar andere functionaliteiten.

1 | De pasvorm

Als een helm niet goed past, dan beschermt deze ook niet goed. Is een helm te groot, dan kan deze tijdens een val verschuiven en daarbij alsnog zijn doel missen. Is de helm te klein, dan zit deze niet comfortabel. Als je een kinderfietshelm gaat kopen, dan meet je eerst de omtrek van het hoofd, boven de oren langs. De omtrek in centimeters is de maat van de fietshelm.

Omdat geen hoofd hetzelfde is, is het van belang om altijd een helm te passen voordat je naar de kassa gaat. Zet de helm bij je kind op en maak de kinriem vast. Laat je kind met zijn hoofd schudden en probeer ook zelf met je handen de helm op het hoofd te bewegen. Beweegt de helm niet? Dan is de maat goed. Kun je de helm nog wel heen en weer bewegen? Probeer de bandjes eerst nog te verstellen. Lukt het dan nog niet? Dan is de helm gewoonweg te groot en is het beter om een andere kindfietshelm uit te proberen.  

2 | Ventilatie

In eigenlijk alle fietshelmen zitten openingen. Dit zorgt voor een goede ventilatie. Vooral als het warm is in de zomer is dat natuurlijk fijn, maar ook als het niet warm zorgen de opening ervoor dat je haar/hoofd onder de helm niet zweterig wordt.

3 | Ga voor nieuw

Er worden flink wat tweedehands fietshelmen aangeboden. Toch is het niet verstandig om een tweedehands fietshelm te kopen. Je kunt veel beter voor een nieuwe helm gaan en dat is niet zonder reden. Als een kind een val maakt en de helm raakt daarbij de grond, dan de helm verzwakt raken. Al ziet een helm van de buitenkant er goed uit, aan de binnenkant kun je de helm niet zien en zou het zomaar kunnen dat de helm beschadigd is.

4 | De helm vervangen

Heeft je kind op een dag een flinke val gemaakt? Dan kan het verstandig zijn om de helm meteen te vervangen. Zoals als hierboven beschreven; de buitenkant kan er wel goed uitzien, je weet nooit hoe het aan de binnenkant is. Als je ziet dat de buitenkant beschadigd is, dan is dat helemaal een teken om de helm te vervangen. Ook is het verstandig om elke 5 jaar een nieuwe helm aan te schaffen. En natuurlijk ook als je ziet dat de helm voor je kind te klein wordt.

5 | Let op CE-normering

Een goede helm heeft een CE-normering. Dat is EN1078 voor een helm voor volwassenen en EN1080 voor een kinderhelm. Als je deze normering in de helm aantreft dan weet je dat de helm aan de Europese normen voldoet. Dit nummer staat voor de kwaliteit van de helm. Het is dan ook aan te raden om altijd een helm te kopen met deze CE-normering.

6 | Kleur van de helm

Met name voor kinderen is het van belang dat de helm goed opvalt. Een felgekleurde helm valt veel meer op dan een zwarte of grijze helm. Daardoor wordt een kind sneller door het andere verkeer opgemerkt. Ook zijn er helmen verkrijgbaar met reflecterende strips zodat een kind nog meer opvalt.

Lees ook: Zo vind je het perfecte fietsstoeltje
Lees ook: Loopfietsjes; de 5 leukste op een rij!

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: