Zo vind je het perfecte fietsstoeltje

Door danny
Zo vind je het perfecte fietsstoeltje

Fietsstoeltjes zijn er in heel veel soorten en maten. Het is dus niet zo gek als je na een tijdje zoeken niet meer zo goed weet wat je moet kiezen. Welk stoeltje het beste is voor jouw situatie, is afhankelijk van veel factoren. Hier vind je een stappenplan waarmee je jouw perfecte fietsstoeltje kunt vinden!

Stap 1. Veiligheid voorop

Allereerst kies je natuurlijk een stoeltje dat veilig is. Daarom kies je een fietsstoeltje met een EN 14344 normering. Dit houdt in dat het stoeltje voldoet aan de Europese veiligheidseisen. Heeft het stoeltje deze normering, dan willen verkopers dat natuurlijk graag benoemen. Dus als het er niet bij vermeld staat, kun je er vanuit gaan dat het stoeltje dat je op het oog hebt niet is gekeurd en dus niet voldoet aan deze normen.

Stap 2. Voorzitje en/of achterzitje

Voorzitje enof achterzitje

Er zijn twee soorten fietsstoeltjes: stoeltjes om aan het stuur te bevestigen en stoeltjes die achter op de bagagedrager vastgemaakt kunnen worden. Welk stoeltje je wilt, is vooral afhankelijk van de leeftijd van je kindje. Een voorstoeltje kan gebruikt worden voor kleine kindjes. Meestal zijn de stoeltjes geschikt tot 15 kg. Een achterzitje heeft een stevige basis op de bagagedrager en kan daarom een zwaarder gewicht aan. Deze stoeltjes zijn vaak te gebruiken tot zo’n 22 kg. Gemiddeld bereiken kinderen dit gewicht als ze 5-6 jaar zijn. Dan hebben ze ook de leeftijd om zelfstandig te fietsen.

Stap 3. De gordels

Elk merk heeft zijn eigen type gordels op het fietsstoeltje zitten. De gordels lijken niet zo belangrijk, maar in de praktijk zijn ze dat zeker wel! Vind je de gordels niet prettig werken, dan kan dit erg frustrerend en vervelend zijn. Zeker bij dagelijks gebruik van het stoeltje. Check dus vooraf welke gordels het stoeltje heeft dat jij wilt kopen. Er zijn driepuntsgordels en vijfpuntsgordels en er zijn verschillende sluitsystemen.

Stap 4. Het merk

Het merk dat je zoekt, vind je al gedeeltelijk door de gordels te kiezen. Zoals gezegd hebben veel merken hun eigen type gordels. Naast de gordels heeft elk merk ook een eigen herkenbare vorm en uitstraling die het stoeltje heeft. Sommige stoeltjes zijn voorzien van een kussentje, een zithoes of andere extra’s. Welk merk jij wilt hangt af van je persoonlijke voorkeur. Zolang het stoeltje voorzien is van het juiste keurmerk (EN 14344) weet je zeker dat het stoeltje veilig is.

Stap 5. De manier van kopen

Zoek je een heel specifiek fietsstoeltje? Dan vind je het meestal alleen bij de originele aanbieder. Maakt het je wat minder uit welk fietsstoeltje je koopt, dan kun je het ook tweedehands opzoeken. Omdat kinderen snel groeien en vanaf 5 jaar steeds minder gebruik maken van een stoeltje, zijn er relatief veel stoeltjes die op internet worden aangeboden. En ook bij de kringloop zijn regelmatig fietsstoeltjes te vinden. Lees je van tevoren goed in, want je kunt bij een tweedehands stoeltje niet zien of het voldoet aan de normering!

Een fietsstoeltje vinden is niet moeilijk. Een stoeltje vinden dat precies voldoet aan je wensen is heel iets anders. Je hebt de keus uit tientallen modellen, kleuren en vormen. Wat jij een prettig stoeltje vindt, is vooral afhankelijk van je eigen voorkeuren. Neem dus de tijd om op internet of in een fietsenwinkel rond te snuffelen en te kijken wat de mogelijkheden zijn. Met deze 5 stappen vind jij ook het perfecte fietsstoeltje.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: