Bakfiets kopen; 7 aankooptips voor de beste bakfiets

Door Marieke
Bakfiets kopen; aankooptips

De bakfiets wordt steeds populairder. Als je je kind op school brengt dan zie je ze steeds vaker bij het hek van het schoolplein staan. Dat is niet voor niets. De bakfiets is hartstikke handig om je kinderen naar school, het dagverblijf of elders naartoe te brengen. En als je er toch één hebt, dan is het ook nog eens supermakkelijk voor al je boodschappen. Ben je van plan om een bakfiets te kopen? Wij helpen je graag op weg met deze aankooptips.

De voordelen van een bakfiets

Als eerste zetten we graag een aantal voordelen van een bakfiets voor je op een rijtje:

  • Ruimte: In een bakfiets passen meerdere kinderen, maar ook de schooltassen, boodschappen en alles wat je nog meer mee wilt nemen. Ideaal.
  • Grote en zware boodschappen: Voortaan hoef je niet meer met de auto je boodschappen te halen, dat kan ook met de fiets. In de bakfiets kunnen ook de zware zak met aardappelen en alle flessen en pakken die je nodig hebt.
  • Al vanaf 3 maanden: Is je kindje 3 maanden? Dan mag het al in de bakfiets worden vervoerd. Dat kan in een speciaal zitje voor in de bak. Zo hoef jij niet te wachten totdat je kindje kan zitten en in een fietsstoeltje mag.
  • Ook in de regen: Jij zult op de koop toe moeten nemen dat jij nat wordt. Je kinderen en spullen kunnen droog blijven omdat je ook een overkapping/regenhoes kunt aanschaffen voor over de bak.
  • Je hebt je kinderen in het zicht: Je kinderen zitten voor je, je hebt ze in het zicht en je ziet wat ze aan het doen zijn. Wel zo veilig idee.

Lees ook: Alleen naar school fietsen; wanneer kan dat?

Aankooptips

Waar moet je op letten als je een bakfiets koopt? Wij geven je een aantal aankooptips.

Twee of drie wielen

Er zijn bakfietsen met twee wielen (net als een gewone fiets), maar ook met drie wielen. De driewieler heeft één wiel achter en twee wielen voor, onder de bak. Het voordeel van een driewieler is dat deze stabieler is en dat bak ook vaak ietsje groter is. Het nadeel is dan weer dat de driewieler wat zwaarder fietst. De tweewieler fietst wat lichter en je bent daarmee wendbaarder, maar is wel weer minder stabiel.

Elektrische bakfiets

Een bakfiets fietst zwaar, dat is wel iets waar je rekening mee moet houden. Vooral als de bak vol zit met kinderen is het best een gewicht. Ben je van plan om ook grote afstanden af te leggen of fiets je veel op heuvelachtig terrein? Dan is het een overweging waard om een elektrische bakfiets aan te schaffen. Het geeft je trapondersteuning zodat fietsen wat minder inspanning kost.

De bak

Als je van tevoren al weet dat je niet meer dan 2 à 3 kinderen in de bak zult vervoeren, dan kun je wellicht met een kleinere bak af. Weet je nu al dat het er zomaar 4 of 5 zouden kunnen worden? Kies dan een grotere. Kijk bij de aanschaf ook naar het materiaal waarvan de bak is gemaakt. Dit kan van kunststof zijn, maar ook van hout. Kunststof is doorgaans wat lichter, wat de fiets weer lichter maakt. Hout ziet er weer wat natuurlijker en sfeervoller uit. Verder is het natuurlijk ook gewoon een kwestie van smaak.

Veiligheid

Een bakfiets moet veilig zijn, daarom het is van belang om goed te kijken of de fiets veilig genoeg is. Dit is vooral van belang als je een tweedehands fiets koopt. Kijk naar verlichting, reflectoren, een brede standaard, kantelstoppers, gordels in de bak, dubbele stuurstang en dubbel frame voor extra stevigheid en stabiliteit.

Accessoires

Als je een baby in de bakfiets wilt vervoeren dan is het goed om vooraf te kijken of de bakfiets een plek voor de Maxi-Cosi heeft of dat je daar een speciale schaal voor kunt aanschaffen. Ook kun je een regenhoes/overkapping aanschaffen, wat zeker is aan raden!

Maak altijd een proefrit

Een bakfiets kost veel geld en je wilt er natuurlijk jarenlang plezier van hebben. Ga niet over één nacht ijs. Testen en proberen is de beste manier om te zien welke fiets het beste bij je past. Maak daarom altijd een proefrit op de verschillende soorten bakfietsen.

Succes bij het kiezen van de beste bakfiets!

Lees ook: Zo vind je het perfecte fietsstoeltje
Lees ook: Loopfietsjes; de 5 leukste op een rij!

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: