Alles over een babyslaapzak

Door Marieke
Alles over een babyslaapzak

Een slaapzak is handig om je baby warm, maar ook veilig te laten slapen. Wanneer je in de winkel staat op zoek naar de beste slaapzak, dan zul je al snel merken dat er verschillende soorten slaapzakken zijn. En als nieuwbakken ouder wil je natuurlijk het beste voor je kindje en dus de beste babyslaapzak kopen. In dit artikel vertellen wij je alles over babyslaapzakken zodat je weet waar je op moet letten wanneer je op zoek gaat naar een babyslaapzak.

Wat is een slaapzak eigenlijk?

Een slaapzak wordt ook wel een trappelzak genoemd. Een slaapzak is een zak dat je je baby aantrekt voordat je hem in zijn bedje legt. Er zijn slaapzakken die voorzien zijn van mouwen, andere slaapzakken hebben armsgaten. Onderaan vormt de slaapzak een soort zak voor de benen en voeten. Aan de voorkant zit een ritssluiting waarmee de je zak kunt sluiten. Voor een veilig gebruik van de slaapzak is het verstandig om op een aantal aspecten te letten.

Wat zijn de voordelen slaapzak voor je baby

Een slaapzak gebruik je doorgaans totdat je baby een jaar of twee is. Een babyslaapzak heeft een aantal voordelen.

 • Je baby blijft warm, ook wanneer hij ligt te draaien en woelen en zo het dekentje en lakentje van zich af trappelt.
 • Je baby kan niet met zijn hoofdje onder het beddengoed terechtkomen.
 • Een baby rolt minder makkelijk van de rug op de buik. Rugligging is veiliger in verband met het risico op wiegendood.
 • Wanneer je baby wat groter is en begint te klimmen en te klauteren, dan zorgt een slaapzak ervoor dat je kindje minder makkelijk uit het bedje kan klimmen. Daarmee voorkom je nare valpartijen.
 • Een slaapzak is iets makkelijker mee te nemen dan een lakentje en een dekentje.

Vanaf welke leeftijd mag je baby in een slaapzak?

In principe vanaf de geboorte. Je kunt je baby dus gerust in een slaapzak leggen vanaf het moment dat hij daar baat bij heeft. Tot welke leeftijd je een slaapzak gebruikt is aan jou. Of aan je kindje zelf. Sommige peuters vinden een slaapzak fijn, vertrouwd en geeft hen een veilig gevoel. Andere peuters vinden het helemaal niet fijn en slapen liever zonder slaapzak.

Soorten slaapzakken

Er zijn diverse soorten slaapzakken verkrijgbaar. We zetten ze eens voor je op een rij:

Zomerslaapzak

Een zomerslaapzak gebruik je wanneer het warm is. Deze is niet gewatteerd of gevoerd en daardoor dunner. Meestal is een zomerslaapzak mouwloos of heeft het afritsbare mouwen.

Winterslaapzak

Is wat kouder? Dan trek je je baby een winterslaapzakje aan. Deze is dikker en gewatteerd. Heerlijk warm dus. Een winterslaapzak heeft meestal mouwen, maar ze kunnen ook afritsbare mouwen hebben.

Vierseizoenenslaapzak

Een vierseizoenenslaapzak is aan te passen aan de temperatuur. In de zomer gebruik je de buitenzak, in de herfst/lente alleen de binnenvoering, en in de winter gebruik je de zachte voering met daarover de buitenzak. Soms kunnen ook de mouwen worden afgeritst.

Inbakerzak

Een inbakerzak maakt de overgang van het inbakeren naar een slaapzak makkelijker. Een inbakerzak is een slaapzak waarin de armen van een baby worden gesloten. Dit voorkomt maaien met de armen. Een inbakerzak mag je alleen gebruiken voor baby’s tot 3 maanden of als je baby al eerder op de buik gaat rollen. Overleg met het consultatiebureau of jij een inbakerzak voor je baby kunt gebruiken.

Slaapzak met benen

Er zijn ook slaapzakken met pijpen te kopen. Elke been gaat in één pijp. Zo’n slaapzak is handig wanneer je deze ook wilt gebruiken in een Maxi-Cosi of autostoeltje. Oudere kinderen kunnen ook makkelijker lopen met zo’n slaapzak.

Het belang van de juiste maat

Wanneer je een slaapzak gaat aanschaffen is het belangrijk om de juiste maat te kiezen. Een te kleine slaapzak zit niet lekker, een te grote slaapzak is niet veilig. Bij een te grote slaapzak kan je baby in de slaapzak wegzakken wanneer de armsgaten en/of nekopening te groot zijn. Het is dus altijd van belang dat je de perfecte maat voor jouw kindje kiest.

Je let grofweg op 3 dingen:

 • Lengte: Meet de lengte van je kindje van de schouders tot de voetjes en tel daar 15 cm bij op. Zoek de maat die daar het meest bij past.
 • Nekopening: Als de slaapzak aan is, mag je de boord niet over het hoofdje van de baby kunnen halen.
 • Armsgaten: de armpjes mogen niet door de armsgaten kunnen wanneer de slaapzak dicht geritst is.

Lees ook: Een goed en veilig gebruik van de Maxi-Cosi

Temperatuur van je baby

Een baby mag het ’s nachts niet te warm, maar ook niet te koud hebben. Wanneer het nekje en de voetjes van de baby heerlijk warm aanvoelen, dan is de temperatuur prima. Wanneer het nekje en de voetjes klam of koud aanvoelen dan is de temperatuur niet goed.

Waar voldoet een veilige babyslaapzak aan?

 • Ritssluiting: Een veilige babyslaapzak is voorzien van een ritssluiting die van boven naar beneden gaat. Drukknopen gaan makkelijker los wat voor een onveilige situatie kan zorgen.
 • Juiste maat: De juiste maat is van groot belang voor een veilig gebruik van de slaapzak.
 • Wijde uitloop onderaan: De zak, bij de voeten, is ruim genoeg zodat de beentjes genoeg ruimte hebben om te kunnen bewegen. Dat is goed voor de ontwikkeling van de heupjes.
 • TOG-waarde: De TOG-waarde is een waarde die aangeeft in welke mate een slaapzak lichaamswarmte vasthoudt. Een zomerslaapzak heeft idealiter een TOG-waarde van 0.3 tot 1.0, een winterslaapzak heeft een waarde van 2,5 tot 3,0.
 • Materiaal: Een goede slaapzak is gemaakt van een ademende stof. Met katoen zit je sowieso prima.

Een veilig gebruik van de slaapzak

 • Was de slaapzak regelmatig, net als het beddengoed.
 • Daarom is het verstandig om 3 slaapzakken in huis te hebben. Eén in de was, één in de kast en één in gebruik. Ook net als met het beddengoed.
 • Controleer regelmatig of de slaapzakken nog goed passend zijn.
 • Controleer de slaapzakken regelmatig op loszittende draadjes, stiksels etc. Let ook op de rits of deze nog naar behoren werkt.

Lees ook: Een voedingskussen; voor extra comfort
Lees ook: De beste wipstoel kopen; hier let je op!

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: