Een wipstoel is een handig item voor je baby. Als je je baby even niet wilt of kunt vasthouden, dan kun je hem in de box leggen, maar ook in een wipstoeltje zetten. Als je een wipstoeltje gaat aanschaffen, dan moet je op een aantal dingen letten.
Wat is een wipstoeltje?
Een wipstoeltje is het eerste stoeltje voor je baby waarin je baby kan schommelen, liggen of zitten. Het vormt een veilige plek waar je baby de wereld om zich heen kan bekijken. De op en neer wiegende beweging kan je baby tot rust brengen.
Als een wipstoeltje helemaal plat kan, dan mag een baby van een paar weken er al in liggen. Toch is het voor de ontwikkeling van de motoriek niet goed als je baby voor langere tijd in een ‘vaste positie’ zit, bijvoorbeeld in een Maxi-Cosi of een ander autostoeltje of in het wipstoeltje. Het is van belang dat je baby zoveel mogelijk vrij kan bewegen, bijvoorbeeld in de box of op een speelkleedje op de grond. Zet je baby daarom niet al te lang achter elkaar in een ‘vastgebonden’ houding.
Zodra je baby zijn hoofdje omhoog kan houden, mag het stoeltje wat meer rechtop. Dan kun je je baby bijvoorbeeld makkelijk zijn eerste hapjes geven, terwijl hij in een wipstoeltje zit.
Waar let je op bij de aanschaf van een wipstoeltje?
Wil je de beste wipstoel kopen, dan is het van belang om op een aantal kenmerken te letten. We zetten deze kenmerken eens voor je op een rij:
Aandachtspunten
- Een goede wipstoel is voorzien van gordel of tuigje. De meeste wipstoeltjes zijn voorzien van een driepuntsgordel, maar er zijn er ook verkrijgbaar met een vijfpuntsgordel. Zorg ervoor dat de openingen voor de beentjes niet te groot zijn, zodat de romp erdoor kan.
- De gordels zitten goed vast, zijn te verstellen in de juiste maat, zijn stevig, maar zitten toch comfortabel.
- In het begin moet de baby nog plat liggen, maar later zal de baby meer rechtop willen zitten. Daarom is het handig als de stoel goed verstelbaar is.
- De stoel is verstelbaar via een dubbele handeling, zodat je kindje (of een ouder broertje/zusje) nooit in staat is om de stoel per ongeluk te verstellen.
- Een wipstoel is voorzien van antislip aan de onderkant van het frame zodat deze niet makkelijk over de vloer te schuiven is.
- Het hoofdje, de benen en de rug moeten goed ondersteund worden. De armpjes moeten langszij kunnen rusten, maar ook kunnen bewegen. De baby moet genoeg bewegingsvrijheid hebben, maar niet makkelijk opzij kunnen zakken.
- Een poepluier, een boertje of kwijl kan de wipstoel vies maken. Daarom is het fijn als de wipstoel afneembare bekleding heeft die je in de wasmachine kunt gooien. Let er ook op dat de bekleding wel stevig vast zit, zodat je baby, of een andere kindje, de bekleding niet zelf los kan krijgen.
- Let bij aanschaf van het stoeltje ook op de minimale leeftijd en maximale gewicht. Sommige wipstoelen zijn meegroeistoelen en kunnen tot wel 60 kg dragen. Andere wipstoeltjes kunnen een gewicht van 9 kg dragen. Is je baby zwaarder dan het maximale gewicht dat het stoeltje kan dragen? Plaats je baby dan ook niet meer in het stoeltje.
Lees ook: De beste 5 kinderwagens
Waar let je op bij het gebruik van een wipstoeltje?
Als je je baby in het wipstoeltje zet, dan is het van belang om een aantal regels in acht te nemen. Dit voor de veiligheid van je baby zelf. We zetten een aantal aandachtspunten voor je op een rijtje.
- Een wipstoel is niet geschikt om in te slapen. Gebruik de stoel alleen wanneer de baby wakker is. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken wanneer jullie gaan eten en je baby graag bij je in de buurt wilt hebben.
- Verstel de wipstoel niet wanneer de baby erin ligt.
- Houd altijd toezicht op je baby wanneer hij in een wipstoeltje zit.
- Gebruik altijd het tuigje om je baby vast te zetten.
- Zet een wipstoeltje nooit in de buurt van gordijnen, gordijnkoorden, een tafelkleed waaraan hij kan trekken, een warmtebron of juist in de tocht. Zet de wipstoel op een vrije plek in de ruimte.
Lees ook: De eerste hapjes van je baby
Lees ook: Een goed en veilig gebruik van de Maxi-Cosi