Een duurzame babyuitzet; 8 tips

Door Marieke
Een duurzame babyuitzetlijst; 8 tips

Als je zwanger bent, dan kom je er al snel achter dat je veel te regelen hebt, maar ook veel spullen moet aanschaffen. Alles bij elkaar kost een babyuitzet je flink wat euro’s en sommige spullen gebruik je maar heel eventjes. In dit artikel geven wij je 8 tips op welke manier je een duurzame babyuitzet kunt aanschaffen.

Tip 1: maak je eigen babyuitzetlijst

Internet staat er vol mee; babyuitzetlijstje. Ze lijken best op elkaar, maar ze komen vaak niet helemaal met elkaar overeen. Ook staan er dingen op die je eigenlijk niet nodig hebt. Daarom is het van belang om je eigen babyuitzetlijst samen te stellen en kritisch na te denken of je een artikel wel of niet nodig hebt. Twijfel je? Vraag dan eens bij familie of vrienden die al een baby hebben of ze bepaalde producten hebben aangeschaft die totaal overbodig waren.

Een duurzame babyuitzet begint bij het maken van een uitzetlijst. Wanneer je zelf een lijst samenstelt en je je daar ook aan houdt, dan voorkom je dat je te veel of te weinig babyspullen koopt.

Tip 2: lenen

Heel veel dingen gebruik je maar even. Bijvoorbeeld een kruikje, die gebruik je maar enkele weken en daarna belandt het in de kast. Babykleding maatje 50 gebruik je wellicht ook maar enkele weken, en sommige baby’s zijn zo groot dat ze meteen in maatje 56 kunnen. Bekijk je babylijst en ga na welke spullen je misschien wel van iemand in je omgeving kunt lenen. Niet alleen beter voor het milieu, ook voor je portemonnee.

Tip 3: tweedehands

Veel babyspullen worden maar een korte tijd gebruik en krijgen de kans niet om te slijten of stuk te gaan. Daarom kun je veel babyspullen ook prima tweedehands via Marktplaats of de Kringloopwinkel kopen. Let bij aanschaf van tweedehands spullen wel altijd op de veiligheid van de producten. Controleer altijd of het product nog voldoet aan alle veiligheidseisen en of het toch niet ergens stuk is.

Tip 4: gebruik wasbare luiers

Een wasbare luier was je uit na gebruik ervan. Het is de eerste keer een flinke uitgave om voldoende wasbare luiers in huis te halen, maar na verloop van tijd verdient het zichzelf terug. Daarbij bespaar je daarmee flink wat afval van wegwerpluiers en is het daardoor ook veel beter voor het milieu.

Tip 5: cadeaulijst voor kraamcadeautjes

Hoe goed bedoeld een kraamcadeau ook is, het feit is wel dat veel kraamcadeaus in de kast belanden omdat je het niet leuk vinden of niet nodig hebt. Of je hebt het al. Daarom is het verstandig om een cadeaulijst aan te maken via een online verlanglijst en de link daarvan op het geboortekaartje te delen. Zo krijg je echt iets wat je nodig hebt en ook gaat gebruiken.

Tip 6: kies voor meegroei-meubels

Een meegroeimeubel is een meubel die je kunt verstellen en daardoor meegroeit met je baby. Een kinderstoel is zo’n voorbeeld. Daarnaast zijn er ook autostoeltjes die met je kind mee kunnen groeien omdat deze verstelbaar zijn, of met een inzet juist kleiner zijn te maken. Is je baby inmiddels een peuter? Dan kun je een peuterbedje kopen die je later kunt uitschuiven tot een eenpersoonsbed. Het voordeel daarvan is dat je met één aanschaf een heel aantal jaren kunt doen.

Tip 7: investeer in duurzaam speelgoed

Veel speelgoed is gemaakt van plastic. Veel plastic speelgoed is van zeer goede kwaliteit en gaat generatie op generatie mee en is in die zin duurzaam te noemen. Denk bijvoorbeeld aan Duplo. Ook kun je bijvoorbeeld kiezen voor houten speelgoed. Hout is een natuurlijk en duurzaam materiaal en gaat ook ontzettend lang mee. Wanneer je een verlanglijstje maakt voor kraamcadeautjes, de eerste verjaardag of Sinterklaas, is het ook goed om op de duurzaamheid van speelgoed te letten.

Tip 8: verzorgingsproducten

Bij een duurzame babyuitzet horen ook verzorgingsproducten. Kies voor natuurlijke verzorgingsproducten zonder schadelijke toevoegingen. Ga voor merken die betaalbaar, eerlijk en goed voor mens en milieu zijn. Verzorgingsproducten waar geen kunstmatige geur- en kleurstoffen zijn toegevoegd en niet getest zijn op dieren. Ga eens op zoek naar merken die bij jou en jouw visie past.

Lees ook: 4 verschillende soorten luiers uitgelegd
Lees ook: Welk beddengoed heb je nodig voor je baby

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: