Welkom in de wereld van baby’s. Als je net zwanger bent ga je al snel via internet op zoek naar wat je allemaal moet aanschaffen. De voor jou nog onbekende termen en de babyuitzetlijstjes vliegen je om de oren. Waar je je eerder nog nooit in verdiept hebt, zul je je nu in moeten verdiepen. Wij helpen je graag een handje. Dit artikel gaat over luiers. Als je in de supermarkt of drogisterij voor het schap met luiers staat, dan merk je al snel dat er verschillende soorten luiers zijn. Maar welke luier heb je nu nodig voor jouw (pasgeboren) baby? In dit artikel vertellen wij je welke 4 soorten luiers er te onderscheiden zijn.
Welke soorten luiers zijn er te onderscheiden?
Grofweg zijn er 4 soorten luiers te onderscheiden.
- Wegwerpluiers
- Wasbare luiers
- Luierbroekjes
- Zwemluiers
Wegwerpluiers
De naam zegt het eigenlijk al. Een wegwerpluier gooi je direct weg als deze één keer is gedragen. Een wegwerpluier heeft ontzettend veel voordelen en wordt daarom het meest gebruikt. Ze zijn handig, hygiënisch, ze zijn dun en comfortabel, maar tegelijkertijd absorberen ze wel ontzettend veel vocht. Omdat je na gebruik de luier meteen weggooit bespaart het gebruik van wegwerpluiers je enorm veel tijd omdat je ze niet hoeft te wassen en te drogen.
Het gebruik van wegwerpluiers heeft wel twee grote nadelen. Op de langere termijn zijn ze duur en de grote afvalberg met luiers is niet goed voor het milieu.
Ecoluiers
Ecoluiers zijn ook wegwerpluiers, maar tijdens de productie van de luier is er wél nagedacht over het milieu. Zo is er bij het produceren van de luier gebruik gemaakt van natuurlijke stoffen, ze zijn ademend en bevatten geen plastic. Ook is er geen gebruik gemaakt van parfum, lotions en andere stoffen die gevoelig kunnen zijn voor de babyhuid en voor irritatie kunnen zorgen. Een ecoluier is wel duurder in aanschaf omdat de natuurlijke grondstoffen waar de luier van gemaakt is ook duurder zijn.
Wasbare luiers
De tweede soort die we kunnen onderscheiden is de wasbare luier. Ook hier zegt de naam het al, een wasbare luier wordt na gebruik gewassen en op deze manier kun je jarenlang met de luier doen. Velen vinden een wasbare luier synoniem voor vies en gedoe. Maar wist je dat dat reuze meevalt? De wasbare luiers van tegenwoordig zijn zodanig slim ontworpen dat het nauwelijks meer ‘gedoe’ oplevert. Maar je ontkomt er niet aan dat de luiers wel gewassen, gedroogd en gevouwen moeten worden en dat kost je wel meer tijd als je het vergelijkt met het gebruik van wegwerpluiers.
Een wasbare luiers heeft als voordeel dat ze ontzettend lang meegaan en daarmee ook beter zijn voor het milieu. Een complete set met wasbare luiers is een eenmalige grote aanschaf, maar dit heb je al snel terugverdiend waardoor je op de langere duur goedkoper uit bent.
Waar je een pak met wegwerpluiers bij wijze van spreken op elke hoek van de straat kunt kopen, is dat niet het geval met wasbare luiers. Wasbare luiers zul je veelal online moeten bestellen. Gelukkig kan online luiers bestellen snel en eenvoudig bij diverse webwinkels gespecialiseerd in wasbare luiers en ben je vaak in één keer klaar als je een complete (starters)set aanschaft. Het leuke van een wasbare luier is dat je deze in allerlei leuke printjes en motiefjes kunt aanschaffen.
Luierbroekjes
Een luierbroekje wordt vaak gebruik als tussenstap van een luier naar een onderbroek. Een luierbroek trek je aan als een onderbroek. Een luierbroekje is makkelijk door de kinderen zelf aan en uit te doen en ideaal als ze met regelmaat op een potje of op het toilet een plasje willen doen. Luierbroekjes zijn alleen in de grotere maten verkrijgbaar. Het nadeel van luierbroekjes is wel dat ze duurder zijn dan de gewone wegwerpluiers.
Zwemluiers
In het zwembad kan je kindje geen gewone luier dragen. Een gewone luier is enorm vochtabsorberend en zal binnen no-time enorm opzwellen als je baby daarmee in het water gaat. De luier wordt zwaar en zit niet meer comfortabel. Een babyluier is speciaal ontworpen voor gebruik in het zwembad. Een zwemluier absorbeert geen vocht en zal dus niet opzwellen zodra deze in het water komt. Hierdoor heeft je baby optimale bewegingsvrijheid in het zwemwater.
Don’t worry. Een zwemluier is voorzien van een randje van elastiek om te benen en sluit ook bij de middel goed af. Het zorgt ervoor dat de ontlasting in de luier blijft en niet in het zwemwater terechtkomt.
Praktische tip: een zwemluier houdt alleen urine en ontlasting tegen en neemt het niet op. Doe de zwemluier pas aan als je in het zwembad bent en doe de luier na het zwemmen ook direct weer uit. Het is niet verstandig om de zwemluier thuis al aan te doen, omdat de kans bestaat dat je baby onder de ontlasting zit nog voor dat je het zwembad hebt bereikt.