Welk beddengoed heb je nodig voor je baby

Door Marieke
Beddengoed wieg ledikant

Als je een kindje verwacht dan heb je natuurlijk heel wat aan te schaffen. De babyuitzetlijst is zo uitgebreid en het aanbod zo groot dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wat heb je nu allemaal precies nodig en waar moet je op letten bij de aanschaf van de babyproducten? Als het gaat om beddengoed, dan is het ook van belang om op de veiligheid te letten. Wij helpen jou graag verder en daarom vertellen wij jou in dit artikel wat je precies nodig hebt aan beddengoed voor het wiegje en ledikantje, maar ook voor de kinderwagen.

Beddengoed wieg

Een wiegje gebruik je voor een baby van ongeveer 0-6 maanden. Ook Wanneer je overstapt naar een ledikant is afhankelijk van bijvoorbeeld de lengte van je baby. Ook als een baby veel gaat draaien is een wiegje niet meer veilig. Doorgaans wordt er naar een ledikantje overgestapt als een baby 3 tot 6 maanden oud is. Ook kun je er voor kiezen om je baby direct in een ledikantje te laten slapen. De afmetingen van een matras voor een wiegje zijn 40 x 80 cm. Voor een wiegje kies je beddengoed van 70/75 x 100 cm.

Wat heb je nodig;

  • 3 moltononderlegger
  • 3 hoeslakens
  • 3 lakentjes
  • 3 deken

Een vuistregel is;

  • Eén setje op bed
  • Een setje in de was
  • En een setje in de kast

Omdat een onderlegger en een deken vaak minder snel vies worden zou je er met ééntje minder toekunnen, vooral ook als je bedenkt dat een baby slechts enkele maanden in een wiegje ligt en je beddengoed voor een wiegje helemaal niet zo lang nodig hebt.

Om een bedje goed op te maken heb je eerst een moltononderlegger of matrasbeschermer nodig. Daarmee voorkom je dat het matras vies wordt door spuug, zweet of kwijl. Daaroverheen komt het hoeslakentje. Hoeslakens zijn in ontzettend veel leuke kleurtjes en motiefjes verkrijgbaar, er zijn er altijd wel te vinden die perfect bij de babykamer past.

Een baby slaapt onder een lakentje en daarbovenop ligt een warm dekentje. Ook lakentjes zijn verkrijgbaar in allerlei leuke kleurtjes, motiefje en met prachtige stiksels. Mix & Match voor de perfecte combi. Een dekentje maakt het geheel helemaal af. Onder een dekentje blijft je baby lekker warm. Er zijn zowel dekentjes voor de zomer, als voor de winter verkrijgbaar. Een babydeken kun je in drie materialen aanschaffen; katoen, wol of synthetisch. Voor de veiligheid maakt het niet zoveel uit welk materiaal je kiest, zoals het maar een dekentje van één van deze drie materialen is, en niet van een ander materiaal zoals fleece.

Beddengoed ledikant

Als je baby tussen de 3 en 6 maanden is, stapt het doorgaans over van een wiegje naar een ledikantje. Een ledikant is groter dan een wieg, de afmetingen van een matras zijn doorgaans 60 x 120 cm. De afmetingen van een babydeken zijn doorgaans 120 x 150 cm.

Wat heb je nodig;

  • 3 moltononderlegger
  • 3 hoeslakens
  • 3 lakentjes
  • 3 deken

Eigenlijk dus precies hetzelfde als bij een wiegje. Het voordeel is dat je kindje er wel langer mee doet, omdat een baby/peuter langer in een ledikant slaapt en overstapt naar een peuterbed of groot bed als hij zo’n 2 à 3 jaar is.

Ook hier is de stelregel weer: één setje op bed, één in de was en één in de kast.

Beddengoed voor reiswieg kinderwagen

Als je met je kindje naar buiten gaat, dan is het van belang dat hij lekker warm ligt. Trek je baby gewoon dezelfde kleding aan als jij zou doen als je naar buiten gaat. Een trui, een jasje, gewoon zoals jij dat doet. In de reiswieg ligt je baby immers ook nog onder een lakentje en een dekentje en bovendien kun je de kap nog omhoog doen zodat je baby ook uit de wind ligt.

Als het gaat om beddengoed, dan kun je een hoeslaken, lakentje en dekentje in het formaat van de ‘gewone’ wieg nemen.

Babyslaapzak

In principe mag je baby al vanaf de geboorte in een slaapzakje slapen. Sommige baby’s hebben er baat bij. Kindje die veel trappelen met hun beentjes weg en dan kan een slaapzakje helpen. Het is wel van belang dat je een slaapzakje in de juiste maat koopt. Bij een grote maat kan je baby in de slaapzak wegzakken, vooral als de nekopening te groot is. Is de slaapzak te klein dan is dat ook niet comfortabel.

Let bij de aanschaf van een slaapzak ook op de TOG-waarde. Deze waarde geeft aan in welke mate een slaapzak de lichaamswarmte vasthoudt. Idealiter heeft een zomerslaapzakje een TOG-waarde van 0,3-1,0 en een winterslaapzak een TOG-waarde van 2,5-3,0.

Let er goed op dat je slapende baby het niet te warm, maar ook niet te koud heeft. Je kunt het eenvoudig voelen door je vinger in het nekje van je baby te leggen. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het prettig. Ook als de voetjes van de baby aangenaam aanvoelen qua temperatuur dan heeft hij het warm genoeg.

Het bedje veilig opmaken

Vervolgens is het van belang dat het bedje – of het nu het wiegje of het ledikantje is – op een veilige manier opgemaakt wordt. Om te voorkomen dat de baby met het hoofde onder het beddengoed terechtkomt is het belangrijk om het bedje kort op te maken. Dat wil zeggen dat je het bedje zover opmaakt dat je baby met zijn voetjes zo goed als tegen het voeteneind ligt en het lakentje en dekentje tot aan de schoudertjes komt. Het overschot aan deken/laken stop je stevig onder het matras.

Een veilig bedje houd je verder ook zo veel mogelijk leeg. Een knuffel, hoofdbeschermer, kussen of dekbed, je kunt ze beter niet in het bedje leggen, ze kunnen voor onveilige situaties zorgen.

Hemeltje

Boven veel wiegjes en ledikantjes zie je een hemeltje. Het ziet er extra schattig uit en als je het op de juiste manier bevestigt dan is het ook veilig. Ons advies is wel om het hemeltje te verwijderen zodra de grijpgrage handjes van je baby het hemeltje kan vastpakken en eraan kan gaan trekken. Wees ook voorzichtig met het bevestigen van versieringen aan het hemeltje.

Lees ook: Dit zijn de leukste muurdecoraties voor op de kinderkamer
Lees ook: Lekker slapen tijdens je zwangerschap; 12 tips

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: