7 tips om een dreigende driftbui buitenshuis te voorkomen

Door Marieke
Een dreigende driftbui voorkomen, zo doe je dat!

Hoewel je weet dat het bij de ontwikkeling van je peuter hoort, baal je er wel van als je kind in bijvoorbeeld de supermarkt een driftbui heeft. Als een peuter zijn zin niet krijgt, dan kan het zo hoog oplopen en dat je kind een driftbui krijgt. Een driftbui is een heel heftige woede-uitbarsting en herken je aan extreem hard huilen, stampvoeten en slaan, krabben, bijten, enz. Hoewel een driftbui bij de ontwikkeling van een peuter hoort, zijn er situaties waarbij je de dreigende driftbui liever vroegtijdig de kop in wil drukken. In dit artikel geven wij je 7 tips hoe je dan kunt doen.

Geef complimenten voor goed gedrag

Door steeds complimenten voor goed gedrag te geven, verklein je de kans op frustratie en daardoor ook dat je peuter een driftbui krijgt.

Ontdek patronen

Probeer erachter te komen op welke momenten of op welke plekken je kind een driftbui krijgt. Het kan bijvoorbeeld ook aan het tijdstip liggen. Zo kun je wellicht beter meteen in de ochtend boodschappen gaan doen, wanneer je peuter nog fris en fruitig is, dan wanneer je gaat als je kind eigenlijk toe is aan het middagslaapje. Als jij weet wat momenten of aanleidingen voor een driftbui zijn, dan kun je daar rekening mee houden en al veel voorkomen. En wanneer je kind onverhoopt een driftbui krijgt, probeer dan meteen de oorzaak te achterhalen en deze in je op te slaan.

Vermijd triggers

Op den duur ken je je kind en weet je wat de triggers zijn voor een driftbui. Dit kan bijvoorbeeld in de supermarkt het pad waar het snoep ligt zijn, of de speelhoek bij de dokter of tandarts. Leer je kind ook wat dat betreft kennen en probeer daar op in te spelen. Wanneer je geen snoep nodig hebt, ga dan niet het pad in waarin het snoep ligt. Als begrijpen wij natuurlijk ook dat sommige dingen niet te vermijden zijn. Het speelhoekje bij de dokter waar je kind niet meer vandaan is te slaan is er nu eenmaal.

Waar kan je kind naar uit kijken

Er zijn een aantal plekken waar veel kinderen een driftbui krijgen, denk bijvoorbeeld aan het standaardvoorbeeld de supermarkt die vol ligt met allerlei lekkers of de speelgoedwinkel met zoveel mooi speelgoed. Wanneer je naar zo’n plek gaat, geef je kind dan ook iets om naar uit te kijken. In de supermarkt mag jij een lekker stuk fruit kiezen, of een lekker broodje. Of beloof dat je na het boodschappen doen nog even naar de speeltuin gaat, of dat je daarna samen gaat koekjes bakken. Herinner je peuter ook steeds aan wat je hebt beloofd. Naast iets uitkijken is ook al een prima afleiding voor een driftbui.

Leid je kind af

Afleiding werkt ook heel goed. Vertel leuke grapjes of geef je kind steeds opdrachten. Zo kan je peuter helpen bij het kiezen van een fruitsoort, of kun je samen de kleuren oefenen. Ook kan een peuter prima helpen bij het scannen van de boodschappen of zelf een boodschapje uit het schap pakken of in de kar leggen. Deze positieve benadering en activiteit helpt al veel frustratie voorkomen.

Blijf zelf heel rustig

Je bent echt niet de enige ouder die eens met een driftbui te maken heeft gehad. Je hoeft je er echt niet voor de schamen. Maar hoe meer gestrest jij bent of wordt, hoe driftiger je peuter wordt. Stress of spanning voelt je kind feilloos aan. Blijf vooral heel rustig zonder er al teveel woorden aan vuil te maken.

Niet toegeven

Een driftbui heeft vaak als oorzaak dat een kind iets wil wat hij niet mag. De verleiding is groot om dan maar toe te geven. Dit is echter niet verstandig. Blijf bij je standpunt, maar toon wel empathie. Je snapt dat je peuter datgene wil wat hij wil omdat het zo leuk en lekker is. Daarmee erken je de gevoelens van je kind en voelt je kind zich begrepen.

Een driftbui thuis?

Een peuter met driftbui buitenshuis wil je liever niet. Maar geef je kind wel de kans om zo af en toe eens alle frustraties eruit te gooien wanneer je thuis bent. Laat je kind lekker uitrazen en alle emoties eruit gooien. En zeg nu zelf; jij zou het zo af en toe ook wel eens fijn vinden om alle emoties eruit te gooien, door keihard te gaan huilen, te stampvoeten, of met de deuren te slaan? Dus gun je kind om dat gewoon te doen nu het nog kan en mag.

Lees ook: Hoe ga je om met driftbuien van je peuter? De 5 fases van een driftbui
Lees ook: Verhuizen met een peuter; zo pak je dat aan

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: