Verhuizen met een peuter; zo pak je dat aan

Door Marieke
verhuizen met een peuter

Een verhuizing kan voor een peuter heel ingrijpend zijn. Het is voor een jong kindje lastig te begrijpen en dat zorgt voor spanning bij een peuter. Dat uit zich in bijvoorbeeld druk gedrag, prikkelbaar, driftbuien, of juist het tegenovergestelde, aanhankelijkheid. Er zijn een aantal tips te noemen hoe jij ervoor kan zorgen dat verhuizen voor je peuter zo soepel en rustig mogelijk verloopt. In dit artikel noemen we deze tips.

1 | Vertel het niet te vroeg

Kleine kinderen hebben nog geen besef van tijd. De termen dag, week of maand zegt hen nog helemaal niets. Vertel daarom niet te vroeg dat er een verhuizing op stapel staat. Pas als er iets voor je peuter zichtbaar gaat worden, bijvoorbeeld het inpakken van dozen, is het de tijd om het aan je peuter te vertellen.

2 | Maak het ook zichtbaar

Met vertellen alleen ben je er nog niet. De term verhuizen zegt een peuter net zo weinig. Probeer het meteen ook zichtbaar te maken als die mogelijkheid er is. Rijd als het kan langs je nieuwe huis en nog beter, ga er naar binnen en laat bijvoorbeeld het nieuwe slaapkamertje van je kindje zien.

3 | Voorlezen over verhuizen

Er zijn diverse (prenten)boekjes verkrijgbaar die gaan over verhuizen. Door deze boekjes voor te lezen leert een kind beter begrijpen wat verhuizen precies inhoudt. En de kracht van herhaling, lees deze boekjes zeer regelmatig voor.

Enkele tips:
Bobbi gaat verhuizen – Ingeborg Bijlsma & Monica Maas
Kas gaat verhuizen – Pauline Oud
De muizen verhuizen – Babs Wijnstra

4 | Zelf inpakken

Zelluf doen is het motto van peuters. En die hulp kun jij vast goed gebruiken. Laat je kindje bijvoorbeeld een doos met zijn of haar eigen speelgoed inpakken. Hiermee betrek je je kind bij de verhuizing.

5 | Samen iets nieuws voor het kamertje uitzoeken

Moet er een nieuwe behangetje op de muur van de kinderkamer? Of moet er nog een nieuwe kast, gordijnen, bed of wat dan ook komen? Laat je kindje zelf iets nieuws voor zijn of haar slaapkamer uitzoeken. Als ouders doe je zelf daarbij het voorwerk en vervolgens kan je kind zelf de mooiste uit 2 of 3 opties kiezen.

6 | Maak het kamertje vertrouwd

Iets nieuws in de nieuwe slaapkamer is natuurlijk hartstikke leuk, maar het kan voor veel kinderen ook juist heel fijn zijn als het allemaal vertrouwd is. Maak met name de eerste nacht zo vertrouwd mogelijk. Denk dan bijvoorbeeld aan het beddengoed die ook in het nog in het oude huis op bed lag, de eigen knuffel, een bekend bed, hetzelfde vloerkleedje op de grond, enz.

Lees ook: Gaatjes schieten bij kinderen; dit moet je weten

7 | Betrek je kindje op de verhuisdag zelf bij de verhuizing

Het lijkt heel makkelijk om je kindje aan het begin van de verhuisdag bij familie of vrienden, of het kinderdagverblijf te brengen en aan het eind van de dag je kindje weer op te halen. Voor een peuter kan dat heel verwarrend zijn. Hij gaat weg vanuit zijn oude huis en als het is opgehaald komt het in een volledig nieuw ingericht huis. Daarom is het belangrijk om je kindje ook te betrekken bij de verhuizing zelf. Nu zal een peuter je vast vaak voor de voeten lopen, zorg daarom dat er een oppas is die je kindje kan vermaken. Na bijvoorbeeld 1 of 2 uurtjes kan de oppas je kindje weer meenemen. Maar op deze manier is de verhuizing toch zichtbaar geweest.

8 | Breng een verhuizing als iets positiefs

Zorg ervoor dat de verhuizing door je kindje als iets positiefs gezien wordt. Natuurlijk begrijp je best dat het spannend is, maar hoe meer jij in die spanning meegaat, hoe spannender het wordt. En daarmee kom je in een vicieuze cirkel terecht. Breng daarom een verhuizing altijd als iets leuks. Je kindje krijgt bijvoorbeeld een grotere kamer, een speeltuin om de hoek, een grotere tuin, enz.

9 | Geef je kindje de tijd om te wennen

Zoals jij moet wennen aan je nieuwe huis, zo zal je kindje daar ook aan moeten wennen. Wellicht komt het de eerste weken nog wat moeilijker in slaap, heeft het buikpijn van de spanning, driftbuien of is het juist heel aanhankelijk. Dat is niet erg, en is ook heel normaal. Een verhuizing is voor een peuter nu eenmaal vreemd. Geef hem of haar de tijd om te wennen.

Succes met de verhuizing!

Lees ook: Van ledikant naar een peuterbed of groot bed
Lees ook: Je peuter zichzelf leren aankleden met deze stappen

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: