4 veel gestelde vragen over de Rapley-methode

Door Marieke
Alles over de rapley-methode

Als je kindje 4 maanden is, is het tijd voor de eerste hapjes. De meeste ouders beginnen met gepureerde hapjes. Als je je kindje eten aanbiedt volgens de Rapley-methode, dan geef je je baby geen gepureerd voedsel, maar vast voedsel zo uit het vuistje. In dit artikel vertellen wij je alles over de Rapley-methode.

Wat is de Rapley-methode?

Gill Rapley constateerde dat baby’s zelf goed in staat zijn om aan te geven wanneer ze op vast voedsel willen overgaan. Baby’s moeten er dan wel de gelegenheid voor krijgen, het moet ze aangeboden worden. Echter, de Rapley-methode houdt veel meer in dan het alleen maar aanbieden van stukken vast voedsel. We zetten de kenmerken van de Rapley-methode op een rijtje:

  • De eerste 6 maanden geef je je baby alleen borstvoeding of flesvoeding.
  • Is je baby 6 maanden, dan kun je hem grote stukken voedsel aanbieden. Eerder is het lichaam van je baby nog niet klaar voor stukken voedsel.
  • Je geeft je kindje vast voedsel en geeft hem zelf de controle over wat hij pakt en hoeveel hij pakt. Dit voedsel moet wel afgestemd zijn op de ontwikkeling van je baby. Eet bij voorkeur hetzelfde als je kindje.
  • Je baby zit tijdens het eten bij jou/jullie aan tafel. Op deze manier zal je kindje jullie nadoen. Als je baby ziet dat jullie aan het eten zijn, dan zal hij sneller geneigd zijn om zijn eten ook in zijn mond te stoppen.

Wanneer kun je beginnen met de Rapley-methode?

Rond de 6e maand raken baby’s geïnteresseerd in voedsel. Wanneer je eten aanbiedt volgens de Rapley-methode, vraagt dat wel wat motorische vaardigheden, vaardigheden die kinderen vanaf 6 maanden kunnen ontwikkelen. Niet elke kind ontwikkelt zich even snel, daarom is het goed om eerst te bekijken of je kindje er al klaar voor is. Er zijn een aantal criteria:

  • Je baby moet goed rechtop kunnen zitten in de kinderstoel. Wanneer je kindje nog vaak onderuit zakt, dan is het nog niet klaar voor stukken vast voedsel.
  • Een baby moet zelf goed het voedsel kunnen vastpakken. Wanneer het nog veel uit de handen laat vallen, dan zal er ook weinig eten in het mondje komen.
  • En je baby moet vervolgens ook het eten naar de mond kunnen brengen.

Begin sowieso nooit vóór 6 maanden met de Rapley-methode. Het lichaam van een baby is er simpelweg nog niet klaar voor. Je kunt je baby van 4-6 maanden wel kennis laten maken met vast voedsel, maar dan fijn geprakt of gepureerd.

Wat zijn de voordelen van de Rapley-methode?

Er zijn enkele voordelen van de Rapley-methode te noemen. Er is echter nog niet veel onderzoek naar deze methode gedaan, dus de genoemde voordelen zijn niet wetenschappelijk bewezen. Uit onderzoek dat tot nu toe wel is gedaan blijkt dat er nauwelijks verschil zit tussen de Rapley-methode of dat jij zelf je baby eten geeft met een lepel. We zullen wel enkele voordelen noemen:

  • Vanaf het begin krijgt je kindje te eten wat jullie ook eten. Je baby raakt meteen gewend aan ‘eten wat de pot schaft’. Dit geldt echter ook voor kinderen die het eten gepureerd of geprakt krijgen.
  • Doordat de mond van een baby harder moet werken om de grovere en hardere stukken voedsel fijn te krijgen, is dat beter voor de mondmotoriek. Vast voedsel zou de spraakontwikkeling ten goede komen en kinderen zullen eerder en beter gaan praten. Dit is niet bewezen.
  • Je baby geeft zelf de grens aan hoeveel hij eet. Hij zal dus niet snel te veel eten. Kinderen die zelf mogen aangeven hoeveel ze eten blijken minder vaak overgewicht te hebben.
  • Met de Rapley-methode bied jij je kindje divers voedsel aan. Een gevarieerd aanbod nu is een beter en gezonder eetpatroon later.
  • Doordat jij je kindje zelf laat eten verbetert dat de grove en fijne motoriek. Je kindje zal zelf zijn eten moeten oppakken en naar zijn mond moeten brengen. Dat bevordert ook de hand-oog-coördinatie.

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

Jonge kinderen kokhalzen ontzettend snel. Kokhalzen gebeurt al als baby’s gepureerd voedsel van de lepel eten, laat staan als ze vast voedsel eten. Dit wordt dan ook als een van de grootste nadelen van de Rapley-methode gezien. Als je kindje vaak moet kokhalzen, dan kan het eten vervelend gaan vinden en daardoor eten gaan weigeren. Stop met het aanbieden van vast voedsel wanneer je merkt dat je kindje het echt vervelend gaat vinden. Dan kun je beter geprakt of gepureerd voedsel aanbieden.

Nog een aantal laatste tips:

  • Vermijd harde producten
  • Laat je baby nooit alleen tijdens het eten
  • Laat je kindje altijd rechtop zitten tijdens het eten
  • Snijd ronde producten (druiven, tomaatjes, etc. ) in partjes, in verband met verstikkingsgevaar.

Lees ook: Dol op knijpfruit? Maak het zelf!
Lees ook: De eerste hapjes van je baby

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: