Een kinderstoel kopen; waar kun je allemaal op letten

Door Marieke
Kinderstoel kopen. Hier moet een goede kinderstoel aan voldoen.

Een goede kinderstoel moet aan een aantal eisen voldoen. De kinderstoel moet praktisch zijn, veilig en stabiel, moet tegen een stootje kunnen en niet al te veel ruimte in beslag nemen. En het liefst wil je er jarenlang plezier van hebben. Maar hoe weet je nu waar je op moet letten wanneer je een kinderstoel voor je kleintje koopt? In dit artikel laten wij je de kenmerken van een goede kinderstoel zien zodat jij weet waar je op moet letten als je een kinderstoel gaat kopen.

Vanaf wanneer in de kinderstoel?

In een kinderstoel moet je baby zelfstandig rechtop kunnen zitten. Gemiddeld is dat wanneer je baby ongeveer 6 maanden is. Sommige kinderen zijn wat eerder, andere kinderen weer wat later. Volg de ontwikkeling van je baby en kijk goed of je kindje toe is aan de volgende fase: de kinderstoel.

De meeste kinderstoelen zijn geschikt vanaf het moment je baby zelfstandig rechtop kan zitten. Er zijn echter ook kinderstoelen die al geschikt zijn vanaf de geboorte. Een speciale baby-inzet kun je op de kinderstoel bevestigen waarin je je baby kunt laten liggen. Op deze manier kan je kindje al van jongs af aan gezellig aan tafel zitten terwijl jullie aan het eten zijn.

Let er wel op dat een baby niet te lang in een gedwongen positie mag zitten/liggen. Hierbij is de Maxi-Cosi of ander autostoeltje en wipstoeltje, enz. ook in begrepen.  

Tot welke leeftijd is een kinderstoel geschikt?

Dat verschilt per kind. Het ene kind wil al snel op een grote eetkamerstoel, terwijl het andere kind veel fijner op een kinderstoel zit. Een kinderstoel is vaak wel hoger dan een gewone stoel, wat voor een kind veel prettiger is wanneer het aan tafel eet of knutselt. Wanneer je ervoor kiest om je kindje op een gewone stoel te laten zitten, en de kinderstoel weg te doen, dan kun je ook speciale stoelverhogers kopen. Zo kan je kindje toch goed bij de tafel.

Wat is een meegroeistoel?

Een meegroeistoel is een stoel die met je kindje mee kan groeien. Jonge kinderen groeien ontzettend snel en voor je portemonnee is het niet zo fijn als je bij elke nieuwe fase een nieuwe stoel moet kopen. Een meegroeistoel is een stoel die je steeds weer kunt aanpassen en kunt instellen op de lengte van je kindje. Zo kun je bijvoorbeeld het zitvlak en de voetensteun verstellen, of allerlei andere accessoires die je aan de stoel kunt monteren of demonteren, afhankelijk van de leeftijd, lengte en ontwikkeling van je baby. De Stokke meegroeistoel is daar een goed voorbeeld van.

Een kinderstoel kopen; hier let je op!

Wil je een kinderstoel kopen? Dan zijn er een aantal aspecten waar je op kunt letten. We zetten ze op een rijtje:

Stevig en stabiel

Een goede kinderstoel moet stevig en stabiel staan. Ook wanneer je kindje flink heen en weer beweegt in de stoel, moet het niet mogelijk zijn dat de stoel kantelt.

Gewicht

Als we denken aan gewicht, dan letten we op 2 aspecten. Aan de ene kant moet de kinderstoel zelf niet te zwaar zijn, zodat jij deze makkelijker kunt tillen en verplaatsen wanneer dat nodig is. Het tweede aspect waar je op moet letten is het draaggewicht. Hoe zwaar mag je baby maximaal zijn voor de kinderstoel?

Opvouwbaar

Wanneer je op vakantie gaat of bij iemand op bezoek gaat, is het handig om een kinderstoel mee te nemen. Er zijn een aantal simpelere varianten verkrijgbaar die je makkelijk uit elkaar kunt halen. Denk bijvoorbeeld aan de Ikea Antilope. Velen onder ons hebben, naast de kinderstoel voor dagelijks gebruik, een tweede kinderstoel in de kast liggen voor deze doeleinden. Goedkoop, neemt nauwelijks ruimte in beslag, is licht van gewicht en ideaal om mee te nemen.

Onderhoudsvriendelijk

Baby’s die zelf eten kunnen er een flinke knoeiboel van maken. Het is dan fijn als de kinderstoel makkelijk schoon te maken is. Ribbeltjes, randjes en hoekjes waar al het vuil tussen kan kopen zijn lastig schoon te maken. Een stoffen zitje wordt ook snel vies. Wanneer je voor een stoffen zitje kiest, kies er dan een die makkelijk los te halen is zodat deze uitgewassen kan worden.

Eenvoudig in en uit de stoel halen

Je zet je kindje een paar keer per dag in de kinderstoel. Dan wil je dat dat enigszins makkelijk gaat en dat je niet hoeft te tobben. Tegelijkertijd wil je niet dat je kindje zélf in en uit de kinderstoel klimt. Een vijfpuntsgordel zorgt ervoor dat je kindje het beste in de stoel blijft zitten.

Comfort

Jij wilt lekker zitten op een stoel, waarom zou je kindje dan niet lekker willen zitten? Let daarom ook op het comfort van de stoel. Welke lijkt jou het prettigst zitten?

Eigen tafelblad

Sommige kinderstoelen hebben een eigen tafelblad, andere stoelen kun je onder de eettafel schuiven. Weer andere stoelen hebben een eigen tafelblad die je later ook weer kunt verwijderen. Let er ook op dat je de stoel ook makkelijk aan/onder de eettafel kunt aanschuiven qua hoogte.

Lees ook: Een veilig traphekje kopen; hier let je op!
Lees ook: Je woning babyproof maken met deze tips

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: