Hoera, je bent 2 weken zwanger! Gefeliciteerd! Officieel ben je nu 2 weken zwanger, maar eigenlijk ben je helemaal nog niet zwanger. In dit artikel leggen we je precies uit hoe het zit met week 0 en week 1.
Week 0: van de eerste dag van de menstruatie tot dag 7
Week 1: van dag 8 tot dag 14
Lengte van de baby: 0 cm
Gewicht van de baby: 0 cm
Ontwikkeling van de baby in week 0 en week 1
In de eerste twee weken valt er nog niets te melden over de ontwikkeling van de baby, er is namelijk helemaal nog geen baby. Toch ben je volgens de officiële al zwanger, terwijl het nog maar afwachten is of je wel zwanger wordt. Het tellen begint op de eerste dag van de laatste menstruatie, maar de bevruchting vindt pas twee weken later plaats, in week 3. En dan blijft het nog steeds spannend, want of de eicel en de zaadcel elkaar hebben gevonden, wordt pas duidelijk op het moment je weer ongesteld zou moeten worden.
Eigenlijk krijg je de eerste twee weken er dus gratis bij. Waarom wordt er dan vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie gerekend? Dit komt omdat bij elke vrouw de dag van de eisprong verschillend is. Het is lastig te bepalen wanneer die dag is geweest. Wanneer de eerste dag van de menstruatie is geweest, weet men vaak wel. Nadat de bevruchting heeft plaatsgevonden, ben je daarna een week of 38 zwanger.
Jij in de eerste week van je zwangerschap
Op de eerste dag van de menstruatie worden er wel voorbereidingen getroffen door je lichaam voor een mogelijke zwangerschap. Aan het begin van de menstruatie wordt het hormoon FSH afgegeven die ervoor zorgt dat een eicel begint te rijpen. Deze eicel komt vrij tijdens de eisprong, 2 weken na je menstruatie. Daarnaast wordt de wand van de baarmoeder dikker gemaakt voor een mogelijke innesteling.
Eigenlijk is dit niet anders dan bij alle vorige menstruaties.
Symptomen en klachten in week 1
Omdat je in week 0 en in week 1 nog niet zwanger bent heb je nog geen last van zwangerschapssymptomen. Die klachten komen pas vanaf je ovulatie. Natuurlijk kun je wel last hebben van menstruatieklachten.
Tips
Foliumzuur
Foliumzuur is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van een ongeboren kindje in het vroege stadium. Als je een kinderwens hebt, wordt er nadrukkelijk geadviseerd om direct te beginnen met het slikken van foliumzuur. Je weet immers nooit wanneer je precies zwanger zult worden en als je ontdekt dat je zwanger bent dan ben je dat al een week of twee. Na 10 weken zwangerschap kun je stoppen met het slikken van foliumzuur.
Stop met roken en het drinken van alcohol, eet gezond
Rook je? Drink je alcohol? Vergroot de kans om zwanger te worden door te stoppen met roken en het drinken van alcohol. En dat niet alleen. Daarmee geef je je kindje ook de beste start die het maar kan wensen. Roken en drinken in de zwangerschap kan ook voor schade zorgen bij een ongeboren baby.
Daarnaast is het ook belangrijk dat je gezond en verantwoord eet.
Vertel je kinderwens aan de huisarts
Ga je voor een kwaal of klacht naar de huisarts en de huisarts wil jou medicijnen voorschrijven? Vertel de huisarts dat je een kinderwens hebt. Er zijn medicijnen die schade kunnen toebrengen aan een ongeboren kindje. Een huisarts kan je dan andere medicijnen voorschrijven die geen risico’s voor je kindje met zich meebrengen.
Ovulatietesten
Als je zwanger wilt worden dan is het handig om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. De een heeft een zeer regelmatige cyclus waardoor het makkelijk te bepalen is, en de ander voelt precies wanneer de ovulatie plaatsvindt. Meer niet iedereen heeft zo’n regelmatige cyclus. Om je ovulatie te bepalen kun je gebruik maken van ovulatietesten. Ze werken op dezelfde manier als een zwangerschapstest, alleen meet het niet het hCG maar het LH.