Je telefoon handsfree op de fiets gebruiken? Zo doe je dat!

Door Scott van Ede
Handsfree bellen

Sinds 1 juli 2019 zijn de regels rondom het gebruik van de telefoon in het verkeer flink aangescherpt! Voor die tijd was het al niet toegestaan om de telefoon in de hand te houden terwijl je je auto aan het besturen was. Nu is het ook niet meer toegestaan om tijdens het fietsen je telefoon in de hand te houden. De boete bedraagt 95 euro als je gesnapt wordt met de telefoon in je hand terwijl je fietst. Handsfree je telefoon gebruiken mag wel! In dit artikel geven wij je een aantal tips hoe jij je telefoon handsfree kunt gebruiken, zodat je veilig deel kunt nemen aan het verkeer.

Spraakassistenten

Kom je onderweg een fietser tegen die gekke commando’s roept? Grote kans dat diegene Google Assistent of Siri gebruikt. Dat kun jij ook. Zowel Google Assistent als Siri bieden de mogelijkheid om je telefoon met je stem te besturen, zij het wel in beperkte mate. Zorg voor je vertrekt ervoor dat je je telefoon met je stem kunt wakker maken. Dit kun je doen door ‘Ok Google’ of ‘Hé Siri’ te roepen. Zodra de telefoon is wakker geschud kun jij een commando geven. Zo kun je je muziek bedienen, je route wijzigen, je berichten laten voorlezen of iets opzoeken op Google. Ben je van plan om onderweg veel gebruik te maken van spraakassistenten en Google Maps, overweeg dan eens om een Prepaid Internetbundel aan te schaffen. Simyo biedt een vaste tarief voor gebruik van internet en zo weet jij altijd waar je aan toe bent en kun je onbezorgd gebruik maken van je spraakassistenten onderweg.

Smartphonehouder aan je stuur

Smartphonehouder fiets handsfree

Gebruik je veel Google Maps terwijl je fietst? Vanaf 1 juli 2019 is het niet meer toegestaan om je telefoon dan in de hand te houden. Een smartphonehouder die je aan het stuur kunt bevestigen biedt dan de oplossing. Voor slechts enkele euro’s is zo’n houder al verkrijgbaar. In deze houder klik je je telefoon en op deze manier kun je goed de route die je moet rijden in de gaten houden. In combinatie met een spraakassistent kun je dan ook je route wijzigen en kun je op een veilige manier een WhatsApp-bericht luisteren die je ineens ziet binnenkomen. Zo hoe jij je nieuwsgierigheid niet meer te bedwingen totdat je op de plek van bestemming bent aangekomen.

Smartwatch

Wat niet is verboden is het gebruik van een smartwatch, want een smartwatch wordt gezien als een accessoire. Daarbij houd je een smartwatch niet vast, deze bind je deze om je pols zoals bij een horloge. Een smartwatch koppel je aan je telefoon en geeft een trilling als er een nieuwe melding is. Op het schermpje verschijnt dan een preview van het berichtje. Daarnaast kun je een smartwatch ook gebruiken als navigatie en geeft het via bepaalde trillingen aan waar je moet afslaan en of je naar links of naar rechts moet. Er zijn ook smartwatches die het aantal stappen meet, de gereden afstand weergeeft of je aantal calorieën en je hartslag registreert. Dat zijn mogelijke opties die leuk zijn om bij te houden als je veel aan het verkeer deelneemt.

Gebruik oordopjes

Maak je veel gebruik van spraakassistenten, bel je veel als je onderweg bent, of luister je graag muziek; dan is het aan te raden om oordopjes te gebruiken. Via je oordopjes kun je je assistent veel beter verstaan en hoor je ook veel beter de routeaanwijzing die Google Maps geeft. Daarnaast bevatten oordopjes vaak een microfoontje wat weer handig is om je assistent een aanwijzing te geven of om goed verstaanbaar te zijn als je iemand wilt bellen. Gebruik je Prepaid van Simyo, dan komt daar nog een groot voordeel bij. Ben je onderweg en je prepaidtegoed blijkt ineens op te zijn, dan wordt je gesprek of internetsessie niet direct afgesloten. Bij Simyo kun je altijd je internetsessie of gesprek afmaken en is het mogelijk dat je een negatief saldo krijgt. Op deze manier kun je altijd veilig en op tijd op de plaats van bestemming aankomen. Dan is het natuurlijk wel zaak om direct je tegoed weer aan te vullen.

Lees ook: Fietsen met kinderen – 6 tips

Blijf wel opletten

Deze alternatieven lijken superhandig, maar ook die kunnen je afleiden van het verkeer. Een blik op je smartwatch kan ervoor zorgen dat je even bent afgeleid. Je kunt zó bezig zijn met het wijzigen van de route dat je even die fietser die van rechts komt over het hoofd ziet. En het gebruik van oordopjes is dan wel toegestaan, maar het luisteren van muziek via je oordopjes zorgt er wel voor dat je minder snel de ambulance met sirene opmerkt en al het andere verkeer minder snel hoort aankomen. Als je slechts één oordopje gebruikt is het gevaar alweer een stuk minder. En soms kan het beter zijn om even te stoppen om je telefoon te bedienen.

Heb jij nog aanvullende tips om handfree je telefoon te gebruiken? Laat het ons weten!

Dit artikel is een samenwerking

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: