10 leuke uitjes voor kinderen in Utrecht

Door Marieke
Utrecht Haarzuilens kasteel de Haar

Door heel Nederland zijn superleuke activiteiten voor kinderen te doen. Maar juist als je eens een dagje weg wilt heb je eigenlijk geen idee wat te doen. Soms kun je dan ook best wel eens wat inspiratie gebruiken. Daarom zetten wij 10 leuke uitjes die je in de provincie Utrecht kunt doen voor je op een rijtje. En wellicht zit er nog iets tussen waar je nu nog nooit van gehoord hebt.

Ouwehands Dierenpark

Wil je reuzenpanda’s in het echt zien? Dan moet je snel naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Daar kun je Wu Wen en Xing Ya ontmoeten. Uniek in Nederland. Maar Ouwehands Dierenpark heeft nog veel meer, zoveel meer dat je in een dag zelfs niet uitgekeken bent. Dwaal in Expeditie Berenbos door een spannende doolhof, of durf je door een reusachtige kloof te slingeren in Gorilla Adventure? En in Ravotaapi kunnen kinderen even lekker hun energie kwijt in de 4000m2 grootte speeljungle.

Ouwehands Dierenpark, Grebbeweg 111 te Rhenen

Ouwehands Dierenpark

Dierenpark Amersfoort

Dierenpark Amersfoort is de meest speelse dierentuin van Nederland. Waarom? Elke wereld is anders en elke wereld ontdek je op een andere manier. Met 150 dieren in deze dierentuin kun je je ook prima de hele dag vermaken en valt er ook genoeg te bleven. Natuurlijk kun je ook even neerstrijken in één van de speeltuinen die het park rijk is en ontdek je of je goed kunt slingeren als een aap, of dat je juist sneller bent dan een leeuw. En heb je al van de Klim Alles-route gehoord? Want echte doeners en durfals ontmoeten de dieren via dit spannende parcours langs de verblijven van de dieren! Klimmen en klauteren. Is dat wat jij wilt? Ga dan daar Dierenpark Amersfoort.

DierenPark Amersfoort, Barchman Wuytierslaan 224 te Amersfoort

Nijntje Museum

De wereld in het klein en peuter en kleuters kunnen die wereld ontdekken. In 10 verschillende themaruimten stappen kinderen in de wereld van Nijntje en leren ze de wereld om hen heen te ontdekken. De bekende Nijntje-boekjes van Dick Bruna bieden inspiratie voor die werelden. Breng een bezoek bij Nijntje en ontdek haar huis, maak haar beter in het ziekenhuis, of ga naar de dierentuin en leer daar de dieren kennen. In het weekend kun je in het kunstlokaal ook diverse workshops volgen. Het museum is zeer geschikt voor kinderen van 2 tot 6 jaar!

Nijntje Museum, Agnietenstraat 2 te Utrecht

Nijntje Museum Utrecht

Spoorwegmuseum

Leren en plezier maken tegelijk? Wat wil je nog meer! Het kan allebei in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Een bezoek aan het museum duurt gemiddeld zo’n 3,5 uur. Je kunt je dus wel een flinke poos vermaken. Maar wat is er eigenlijk allemaal te doen? Ga terug naar de 19e eeuw en ontdek de Arend. Maak je droomreis in de Oriënt Express. Geniet van de mooiste treinen uit de Nederlandse Spoorgeschiedenis. En in het Techlab wordt op een leuke en interactieve manier uitgelegd hoe een trein werkt. Dit alles en nog vele meer ontdek je in het Spoorwegmuseum, geschikt voor jong en oud.

Het Spoorwegmuseum, Maliebaanstation te Utrecht

Spoorwegmuseum Utrecht

Universiteitsmuseum

Het Universiteitsmuseum is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor ouders. In het museum ontdek je de wetenschapper in jezelf terwijl je op onderzoek uitgaat. En je ontdekt interessante en vreemde voorwerpen als opgezette dieren, skeletten en een deeltjesversneller. In het jeugdlab trek je een witte jas aan en experimenteer je erop los. In het rariteitenkabinet vind je allerlei bijzondere voorwerpen. En in het schimmellab ontdek je de wereld van schimmels. Deze en nog meer tentoonstellingen vind je in het Universiteitsmuseum. Ook geschikt om met je klas of BSO een bezoek aan te brengen. Wil je alvast thuis oefenen met proefjes? Dat kan! Kijk daarvoor op de website!

Universiteitsmuseum Utrecht, Lange Nieuwstraat 106 te Utrecht

Kasteel de Haar

Ontdek bijzondere verhalen! Achter elke deur en elk detail schuilt wel een bijzonder verhaal. En wie wil deze verhalen nu niet horen. Ga naar Kasteel de Haar en leer over andere tijden, andere culturen en andere figuren. Kasteel de Haar is het grootste kasteel van Nederland! Het is mogelijk om zelf rond te lopen in het kasteel en stel je vragen aan de zaalgidsen die in de verschillende zalen aanwezig zijn. De leeskaarten geven informatie over wat er te zien is in de diverse ruimtes. Ben je uitgekeken in het kasteel of moet je nog even wachten tot je naar binnen mag? Maak dan een wandeling door het park van maar liefst 55 hectare groot en geniet van het prachtige bos, het grote hertenkamp, de geometrische (rozen)tuinen en nog veel meer! En neem gerust je picknickmand mee, ook daar is ruimte genoeg voor!

Kasteel de Haar, Kasteellaan 1 te Haarzuilens

Utrecht Haarzuilens kasteel de Haar

Nationaal Militair Museum

Ontdek de wereld van de krijgsmacht in het Nationaal Militair Museum. Op de plek waar in de 1913 de Luchtvaartafdeling van de Koninklijke Landmacht werd opgericht, staat nu het Museum. Het Museum is een indrukwekkend en spectaculair gebouw van 110 x 250 meter en 13 meter hoge buitenwanden van glas. In het museum ontdek je het Arsenaal en dwaal je tussen de tanks en vliegtuigen! Niet alleen in het museum is er van alles te beleven, het museum staat op een prachtige plek in de provincie Utrecht waar je kunt genieten van de natuur, terwijl je fietst langs militair erfgoed. Zoek een mooie plek en geniet van een heerlijke picknick samen met je gezin.

Bij het Nationaal Militair Museum is ook ruimte om even stil te staan bij de mensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Dit kan in de stiltetuin bij de monumenten.

Nationaal Militair Museum, Verlengde Paltzerweg 1 te Soest

Sonnenborgh Museum en sterrenwacht

In het Sonnenborgh Museum komt ver weg heel dichtbij. Vroeger ontrafelden wetenschappers de samenstelling van de zon en deden ze er voor het eerst voorspellingen over het weer. Nu is het een museum en ga jij op onderzoek uit. Ga de trappen op en bewonder de sterrenhemel op een sterrenkijkavond. Kom alles, maar dan ook alles, te weten over het gebouw, de sterren, het weer en nog veel meer in een rondleiding, een tentoonstelling of lezing. Of onderneem een virtuele reis door het heelal in het planetarium.

Sonnenborgh Museum en sterrenwacht, Zonnenburg 2 te Utrecht

Museum speelklok

Museum speelklok is het vrolijkste museum van heel Nederland. Vrolijk kom je weer thuis na een bezoek aan dit museum. Stap in de wondere wereld van muziekinstrumenten en laat je verrassen door prachtige muziek. Al doende en al luisterende leer je meer over alle instrumenten. Niet alleen over het kleinste speeldoosje, ook over de grootste draaiorgel.

Voor kinderen van 3-7 jaar is er een kinderspeurtocht met Orgelaapje Toon. Toon is 9 keer te vinden en elk aapje heeft een vast nummer met een bepaalde kleur die samen een melodie vormen. Voor kinderen van 8-12 jaar heeft Toon 9 vragenbordjes die beantwoord moeten worden. De goede antwoorden vormen een melodie.

Museum Speelklok, Steenweg 6 te Utrecht

Pyramide van Austerlitz

Wil je een prachtige wandeling in een bosrijke omgeving maken? Denk er dan eens over na  om naar de Utrechtse Heuvelrug te gaan. De Pyramide van Austerlitz is gelegen op de hoogte punt van de Utrechtse Heuvelrug. Deze pyramide is in 1804 gebouwd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. Na de wandeling kun je neerstrijken op het zeer ruime terras en genieten van alles wat de menukaart te bieden heeft. Over je kinderen hoef je de rest van de dag geen zorgen meer te maken. Die genieten wel in de speeltuin en Lunapark. Deze staan garant voor urenlang speelplezier!

De Pyramide, Zeisterweg 98 te Woudenberg

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: