Zwangerschapskalender week 2

Door Marieke
Week 2

Je bent nu tussen de twee weken en drie weken zwanger. Grote kans dat je in week 2 nog steeds niet weet dat jij zwanger bent. In deze week zal de bevruchting pas plaatsvinden. Toch ben je nu al enkele weken zwanger omdat men rekent vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie.

Week 2: dag 15 tot dag 21

Lengte van de baby: 0 cm
Gewicht van de baby: 0 cm

Ontwikkeling van de baby in week 2

De mannelijke spermacel bevrucht een vrouwelijke eicel; dat is wat er gebeurt tijdens de conceptie. En dat zal plaatsvinden in deze week (hoop je). In deze week begint dan vervolgens ook de reis, via de eileider, naar de baarmoeder. Onderweg vermenigvuldigt de eicel zich tot een klein balletje van cellen. Tussen de 6 en 12 dagen na de bevruchting zal deze kleine bal van cellen zich innestelen in de baarmoederwand.

Bij de bevruchting is het geslacht van de baby al meteen vastgelegd. Dit ligt opgeslagen in het DNA van de samengesmolten zaadcel en eicel. En alle erfelijke eigenschappen ook, zoals haarkleuren en de kleur van de ogen en karaktereigenschappen. Toch wel heel bijzonder!

Jij in de tweede week van de zwangerschap

In deze periode maakt jouw lichaam zich klaar voor een mogelijke zwangerschap. De baarmoederwand wordt nog dikker en dikker en maakt zich klaar voor een mogelijke innesteling. Verder zul je nog weinig lichamelijke klachten merken die te maken hebben met een zwangerschap.

Symptomen en klachten in week 2

Omdat je in week 2 nog niet zwanger bent heb je nog geen last van zwangerschapssymptomen. Die klachten komen pas vanaf je ovulatie. Sommige vrouwen voelen hun ovulatie wel. Ze voelen een lichte pijn links of rechts in de onderbuik. Wat wel kan is dat je al wat meer moe wordt. In deze week vindt de bevruchting plaats en je lichaam zal zich direct beginnen aan te passen aan een zwangerschap. Je wordt sneller moe en bepaalde dingen zullen meer energie vergen.

Tips

Foliumzuur

Foliumzuur is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van een ongeboren kindje in het vroege stadium. Slik je nog geen foliumzuur? Begin hier dan direct mee. Lees meer hierover in week 0 en 1.

Stop met roken en het drinken van alcohol, eet gezond

Rook je, of drink je alcohol? Stop dan direct! Roken en drinken terwijl je zwanger bent zou tot een miskraam kunnen leiden. Lees meer hierover in week 0 en 1.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je een gezond voedingspatroon aanhoudt.

Vertel je kinderwens aan de huisarts

Ga je naar de huisarts voor iets en wil de huisarts jou medicatie voorschrijven? Vertel dan dat je een kinderwens hebt. Sommige medicatie kan schade toebrengen aan een ongeboren kindje. Een huisarts kan in dat geval andere medicatie voorschrijven die geen risico’s met zich meebrengen.

<<< week 1     –     week 3 >>>

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: