Waterpokken; alles wat je moet weten

Door Marieke
Waterpokken

Elke peuter of kleuter krijgt het wel. En als je nog meer kinderen hebt, dan is de kans groot dat die het ook meteen krijgen; de waterpokken. Een kinderziekte waarbij je over het hele lichaam blaasjes krijgt die verschrikkelijk kunnen jeuken. Waterpokken is een virus en is zeer besmettelijk. Heb je het eenmaal gehad? Dan is de kans zeer klein dat je het nog een keer krijgt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de waterpokken.

Wat is waterpokken?

Waterpokken is een virus die bijna elk kind in de leeftijd van 1 tot 8 jaar krijgt. Deze kinderziekte uit zich in vlekjes over het hele lichaam. De ziekte komt vooral in de winter en het begin van de lente voor.

Wat zijn de symptomen van waterpokken?

Deze kinderziekte begint vaak met een verkoudheid. Je kind is hangerig en voelt zich niet lekker. Vaak heeft het ook geen eetlust meer. Je kindje heeft ook verhoging of koorts. Na 6 tot 12 uur verschijnen de vlekjes. De vlekjes beginnen meestal op de romp, maar ze kunnen overal verschijnen; in de mond, tussen het haar, op de oogleden, op de meest vervelende plekken. Daarna vullen deze blaasjes zich met helder vocht en kunnen ze flink gaan jeuken. Na enkele dagen drogen de vlekken in en krijgt je kindje korstjes. Na een dag of 10 zijn de korstjes verdwenen.

Hoe krijg je de waterpokken?

Waterpokken is een virus en is zeer besmettelijk. Iemand met de waterpokken kan het virus heel makkelijk aan je kind doorgeven door te praten en te hoesten. Ook door contact met vocht uit de blaasjes wordt het virus overgedragen. Na besmetting duurt het nog maximaal 3 weken voordat de vlekjes ontstaan. Voor anderen ben je besmettelijk vanaf 2 dagen voordat de vlekjes komen, totdat de blaasjes zijn ingedroogd.

Je kind is dus al besmettelijk voordat het ziek wordt. Als je kindje zich goed voelt, mag het gewoon naar school of het kinderdagverblijf. De besmetting heeft immers al plaatsgevonden. Tenzij de regels op het kinderdagverblijf of op school anders zijn.

Wat kun je doen tegen de jeuk?

  • Het is belangrijk dat je kind niet gaan krabben op de blaasjes. Dat verergert niet alleen de jeuk, de blaasjes kunnen dan ook opengaan en infecties en littekens veroorzaken. Houd de nageltjes van je kind kort en schoon.
  • Bij de apotheek of drogist kun je ook middeltjes kopen die de jeuk vermindert.
  • Als je kindje nog een luier draagt is het niet prettig. Verschoon je luier zeer regelmatig. En als het al lukt kun je je kindje beter zonder luier laten lopen. Kleed je kind ook aan met luchtige katoenen kleding.
  • Een ijsje of koud drinken kunnen de blaasjes in de mond verzachten.

Wanneer bel je de huisarts?

Als je kindje waterpokken heeft hoef je in principe niet naar de huisarts. Bel de huisarts wel als:

  • De baby jonger is dan 3 maanden
  • Je twijfelt of het wel de waterpokken zijn
  • Je merkt dat je kindje steeds zieker wordt; weinig drinkt, overgeeft, suf wordt, benauwd krijgt, grauw is, of weer opnieuw koorts krijgt.
  • Bij twijfel sowieso bellen. Het moedergevoel is meestal juist.

Zwanger en waterpokken

Als je als zwangere nog geen waterpokken hebt gehad en je wordt aan het eind van de zwangerschap ziek, dan kan het kindje ook besmet raken. De baby kan meteen na de geboorte erg ziek worden en kunnen er complicaties optreden waartegen de baby nog weinig weerstand heeft. Het is verstandig om je kind met waterpokken uit de buurt te houden van zwangere vrouwen.

Het is zeer zeldzaam om voor de tweede keer de waterpokken te krijgen. Als je al de waterpokken hebt gehad, dan hoef jij je geen zorgen te maken.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: