Het belang van buitenspelen; 9 redenen

Door Marieke
Buitenspelen

Buitenspelen is van een ontzettend groot belang voor de ontwikkeling van een kind. Buitenspelen bevordert de motoriek, helpt om op gewicht te blijven en kinderen leren al op jonge leeftijden hoe ze met elkaar om moeten gaan. Iedereen wordt vrolijk van buitenspelen. Redenen genoeg dus om naar buiten te gaan. En om buitenspelen te stimuleren organiseert Jantje Beton en Nickelodeon al ruim 10 jaar lang elk jaar een buitenspeeldag. In 2019 valt deze dag op woensdag 12 juni. Overal in het land worden er diverse leuke buitenactiviteiten georganiseerd waar kinderen aan deel kunnen nemen. In dit artikel noemen wij 9 reden waarom buitenspelen zo belangrijk is voor je kind.

Spelen is bewegen

Als kinderen buitenspelen hebben ze ruimte genoeg om hun energie kwijt te kunnen. In huis is daar vaak minder ruimte voor. Veel bewegen helpt niet alleen om obesitas te voorkomen, maar het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling van de spieren. Die worden sterker door veel te bewegen.

Sociale vaardigheden

Kinderen vergroten hun sociale vaardigheden als ze veel buitenspelen. Buiten zijn ze immers niet alleen en ook de speeltoestellen buiten is niet van hen alleen. De speeltoestellen zijn van iedereen en zal moeten worden gedeeld. En dan kan het gebeuren dat de schommel even bezet is en dat een kind moet wachten op zijn beurt. Daarnaast leren kinderen ook goed samenwerken. Kinderen kunnen elkaar helpen bijvoorbeeld met duwen op de schommel. En als ze tikkertje of een ander (bal)spel spelen, leren ze ook om goed samen te werken. Bovendien leren kinderen ook omgaan met winnen en verliezen.

Doorzettingsvermogen

Kinderen leren met buitenspelen om door te zetten. Vaak lukt het kleine kinderen nog niet in een keer om naar boven te klimmen bij de glijbaan, of om te schommelen. Bij bellen blazen lukt het niet om mooie grote bellen te krijgen en fietsen gaat ook met vallen en opstaan. Maar als kinderen het anderen zien doen willen ze vaak zelf ook. En leren ze zo om door te zetten om het wel te gaan kunnen.

Het stimuleert de creativiteit

Buitenspelen stimuleert de creativiteit van kinderen. Kinderen bedenken hele rollenspellen. Ze zullen van bloempjes en gras sla maken, maken prachtige tekeningen met stoepkrijt en bedenken weer nieuwe spelletjes met de bal of een springtouw.

Vitamine D en frisse buitenlucht

De belangrijkste bron van Vitamine D is zonlicht. Door lekker veel buiten te spelen maken kinderen vitamine D aan. Dit gebeurt niet als ze binnen zitten. Vitamine D zorgt voor een goed botopbouw. De frisse buitenlucht zorgt er dan weer voor dat kinderen veel beter kunnen slapen.

Ontwikkeling van de motoriek

Klimmen en klauteren, springen, wippen, glijden en schommelen. Fietsen, steppen of het spelen met de bal. Al deze activiteiten zijn goed voor de ontwikkeling van de grove motoriek.

Leerzaam

Kinderen leren door buiten te spelen ook veel van de natuur. Ze leren dat ze beter geen brandnetels kunnen plukken, dat distels kunnen prikken. Ze leren hoe de bloemetjes in het gras heten. En kinderen zullen gaan zoeken naar slakken, mieren en andere beestjes en rennen vrolijk achter rondvliegende vlindertjes aan.

Goed voor de hersenen

Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die actief buitenspelen beter presteren en een beter concentratievermogen hebben.

Veel kinderen worden gelukkig van buitenspelen

Onderzoek wijst uit dat veel kinderen gelukkig worden van buitenspelen. De kinderen geven aan er vrolijk en blij van te worden. En als je kinderen vrolijk en blij zijn, dan ben jij dat ook!

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: