Wasbare luiers: de 4 grootste voordelen

Door Judith

Wasbare luiers zijn weer helemaal terug van weggeweest. Het zijn niet de katoenen luiers die je misschien zelf vroeger nog om je billen hebt gehad. Wasbare luiers zijn er tegenwoordig in veel soorten en maten. Dat heeft een groot voordeel: dankzij de verschillende keuzemogelijkheden vind je altijd wel een systeem dat goed bij je past. Dit zijn de 4 grootste voordelen van wasbare luiers gebruiken.

1. Het is goed voor het milieu

Kijk maar eens naar de vuilnisbak van mensen met een baby. Meestal zit hij voor het grootste gedeelte vol met wegwerpluiers. Wist je dat een kind tot aan zijn zindelijkheid gemiddeld wel 5.300 luiers gebruikt? Heb je twee kinderen, dan gebruik je dus in de loop der jaren ruim 10.000 luiers. Die luiers kunnen niet goed gerecycled worden. Ze verdwijnen veelal in de verbrandingsoven, waarbij veel schadelijke stoffen vrijkomen. Zou je dus wasbare luiers gebruiken, dan bespaar je een enorme hoeveelheid papier en plastic voor het milieu!

2. Je bespaart geld

Wasbare luiers zijn best duur. Daarom is het goed om eerst een proefpakket wasbare luiers te bestellen, zodat je zelf kunt ontdekken welke je prettig vindt. Daarna koop je dan een groter pakket van de juiste luiers. Vanaf dat moment begint het geld besparen. Gemiddeld kost een wegwerp luier zo’n 22 cent per stuk. Als je kind gemiddeld 5.300 luiers gebruikt, betaal je dus in de loop van de tijd ruim €1150,- aan wegwerp luiers. Een flink pakket wasbare luiers, te gebruiken van 0 tot zindelijk, kost gemiddeld zo’n €500,- – €700,-. Je bespaart dus bijna de helft aan kosten in de complete luierperiode. Krijg je meerdere kinderen, dan wordt je besparing nog groter als je dezelfde wasbare luiers kunt gebruiken.

3. Het is beter voor de huid

De babyhuid is best gevoelig. Wegwerpluiers hebben er daarom slechte invloed op. De luiers bevatten bepaalde chemicaliën die zorgen dat vocht goed opgenomen wordt. Best fijn, maar daardoor krijgt je kindje wel veel sneller last van luieruitslag, irritatie en rode plekken. Wasbare luiers zijn gemaakt van stof, waardoor ze veel minder irriteren. Daardoor heeft je kindje veel minder snel last van gevoelige plekken door de luiers.

4. Wasbare luiers zijn praktisch

Veel mensen roepen dat wasbare luiers gewoon niet praktisch zijn. Toch zijn ze dat in feite juist wel. Wasbare luiers worden meestal gebruikt met een dunne papieren inlegger. De ontlasting wordt in dit doekje opgevangen en je kunt het zo eenvoudig weggooien. De natte luier stop je gewoon in de luieremmer. Eens in de zoveel tijd draai je een was waarbij je alle wasbare luiers wast. Even ophangen om te drogen – of ze in de wasdroger stoppen – en de luiers zijn weer klaar voor gebruik. Ben je onderweg? Dan gebruik je gewoon een speciaal zakje om de vieze luier in mee te nemen. Het zakje zorgt dat je de luier niet zult ruiken en thuis kun je hem dan gewoon in de luieremmer stoppen.

Veel mensen zijn wat huiverig voor wasbare luiers. Ze denken aan de taferelen van vroeger, met dikke katoenen luiers die speciaal uitgekookt moesten worden. Toch klopt dat beeld allang niet meer. De moderne wasbare luiers zijn praktisch, zien er mooi uit en zijn eenvoudig weer te wassen. Ze zijn bovendien goed voor het milieu én voor je portemonnee. Waar wacht je nog op?

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: