Alles wat je moet weten over de luieremmer

Door Marieke
Luieremmer

Het staat op de baby-uitzetlijst; de luieremmer. Tot de tijd dat je kindje zindelijk is, zit jij in de luiers en dat is wel een jaar of 2 à 3, als het niet nog langer is. Maar wat doe je eigenlijk met die vieze luiers? Je kunt ze uiteraard in de vuilnisbak gooien, maar als je baby ’s nachts wordt verschoond heb je beslist geen zin om die vieze luier buiten in de kliko te gooien. Een poepluier tot de volgende ochtend op de slaapkamer laten liggen is ook geen optie. De aanschaf van een luieremmer is daarmee een uitstekend idee.

Wat is een luieremmer

Een luieremmer is niet anders dan een vuilnisbak die bestemd is voor … juist ja … luiers. Er bestaan grofweg genomen drie verschillende luieremmers. We zetten ze voor je op een rijtje.

Emmer met deksel

De meest simpele en goedkoopste versie is de emmer met een deksel erop. In de emmer hang je een pedaalemmerzakje. Het enige wat je hoeft te doen is de deksel optillen, de luier erin gooien en de deksel weer op de emmer doen. De deksel zorgt ervoor dat nare geurtjes niet uit de emmer zullen ontsnappen. Het voordeel van deze emmer is dat het goedkoop is. Voor minder dan een tientje kun je al zo’n luieremmer kopen. Er kleeft echter wel een nadeel aan. Zodra je de deksel opendoet om er een luier in te gooien, komen de nare geurtjes je al tegemoet.

Luieremmers met cassettes navulling

De cassettes in de luieremmer zorgen ervoor dat elke luier apart wordt verpakt. Luchtdicht. Zo’n emmer werkt vaak met een doordraaisysteem. Je gooit de vieze luier in de emmer en je draait aan de hendel. De luier komt in een zakje terecht en zo in de emmer.

Het grootste voordeel is dat er absoluut geen nare geurtjes vrijkomen doordat elke luier apart wordt verpakt. Daarnaast worden de luiers heel compact samengedrukt en dat bespaart jouw flink wat ruimte in je container. Het nadeel is dat je telkens weer nieuwe navulcassettes moet kopen, waardoor het een dure aangelegenheid wordt. De luieremmer op zich kost al zo rond de € 80,00 en de navulcassettes heb je ook niet voor niks.

Luieremmers zonder navulling

De laatste groep zijn de luieremmers waarbij je een eigen vuilniszakje kunt inhangen. De vieze luier leg je bovenin de emmer. Je haalt de hendel omlaag en de luier valt in de emmer. Vervolgens draai je de hendel direct weer omhoog zodat de emmer klaar staat voor de volgende luier. Deze luieremmer is luchtdicht, er komen geen nare geurtjes vrij, behalve bij het verwisselen van de vuilniszak, maar dat is maar eventjes. Zo luieremmer is doorgaans iets goedkoper in aanschafprijs dan een luieremmer op basis van cassettes, maar de grootste winst is dat je geen navullingen hoeft aan te schaffen.

Schoonmaken

De meeste luieremmers zijn gemaakt van kunststof. Het nadeel van kunststof is, is dat het nare geurtjes absorbeert. Daardoor heeft een luieremmer regelmatig een grondige schoonmaakbeurt nodig. Dit kun je doen door een emmer sop aan te maken met een lekker geurende allesreiniger. Maar dit kun je ook doen door wat baking soda op de bodem te leggen en een paar uurtjes later dit te verwijderen en weg te gooien. Baking Soda absorbeert geurtjes.

Er zijn ook luieremmers die gemaakt zijn van gepoedercoat staal. Dit absorbeert geen nare geurtjes en daarom hoef je zo’n emmer minder vaak schoon te maken.

Totdat je kindje zindelijk is zul je het moeten doen met stinkende luiers. Nu maar hopen dat kindje snel zindelijk is.

LEESTIP: Een luiertas; dit zit er allemaal in

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: