Uit eten met kinderen; zo houd je het gezellig!

Door Marieke
Uit eten

Het ene kind kun je heel makkelijk overal mee naartoe nemen, het andere kind gaat overal waar het is op ontdekkingstocht uit en je houd ‘m niet op de plek waar je je kind eigenlijk wil hebben. Uit eten gaan in een restaurant kan dan een hele uitdaging zijn. Maar soms is het zo leuk om toch eens met je gezin uit eten te gaan om bijvoorbeeld een speciale gelegenheid te vieren. Hoe zorg jij ervoor dat wat een gezellig avondje had moeten zijn geen flop wordt? Met deze tips en met een goede voorbereiding gaat jullie en heel eind komen en wordt het vast een gezellig avondje.

Welk soort restaurant

Met kinderen ga je al snel naar een pannenkoekenrestaurant. Je weet van tevoren al bijna zeker dat het goed gaat en dat je kinderen netjes hun bordje een heel eind leeg eten. In de meeste pannenkoekenrestaurants is er wel een speelhoekje en is het uitermate kindvriendelijk. Ideaal om met je gezin naartoe te gaan. Maar je wilt ook wel eens wat anders dan een pannenkoekenrestaurant.

Een pizza lusten de meeste kinderen ook wel, een goede pizzeria kan daarom een heel goede optie zijn. Ook vinden kinderen het vaak leuk om in een all-you-can-eat-restaurant te eten. Ze mogen dan zelf kiezen wat ze willen eten en welk kind wil er nu niet met het toetje beginnen?

Wil je het eerst eens ‘uitproberen’ of uit eten gaan met kinderen wel leuk en gezellig wordt, dan kun je er ook voor kiezen om eerst een keer ergens te gaan lunchen. Zoek een leuk brasserietje en kies een lekker broodje. Dit duurt minder lang dan echt uit eten gaan en zet je kind daar de boel op stelten, dan ben je ook relatief snel weer weg.

Bekijk de website

Je hebt de keuze gemaakt voor een soort restaurant. Stap dan niet de eerste het beste restaurant binnen die je tegenkomt. Het is verstandig om van tevoren goed de website te bekijken en ook de menukaart te bekijken. Is er een kinderstoel aanwezig? Een verschoontafel om de luier van je kindje te verwisselen? Is er een kindermenu? Een speelhoekje of speeltuin? Kies op basis van wat je gezien en gelezen hebt op de website een restaurant waarvan jij denkt dat deze heel kindvriendelijk is.

Reserveren

Dan is het ook verstandig om van tevoren te reserveren. Stel dat je een restaurant komt binnenlopen en er wordt je verteld dat de avond al helemaal vol zit. Daar sta je ook niet op de wachten. Dan heeft je speurwerk geen zin gehad en moet je nog op de bonnefooi een ander restaurant binnenstappen.

Denk ook goed na over de tijd. Veel mensen reserveren ergens tussen 19:00 en 20:00 uur een tafel. Dan is het in een restaurant topdrukte en moet je lang wachten dat je het bestelde eindelijk op tafel krijgt. Ga je bijvoorbeeld al om 17:00 uur, dan zijn er nog niet veel mensen en komt de bediening snel naar je toe en krijg je snel je eten voor je.

Neem speelgoed mee

Een leesboek, een kleurboek, een smartgame of een puzzelboek. Neem het mee zodat je kind daarmee aan de slag kan om de tijd te doden. Een spelletje op de tablet of telefoon doet het natuurlijk ook heel goed. Maak wel van tevoren een duidelijke afspraak dat het speelgoed of de telefoon weggelegd wordt als het tijd is om te gaan eten.

Je kunt met het gezin een spelletje doen om de wachttijd te doden. Wat denk je van bijvoorbeeld een spelletje als ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet.’

Maak van tevoren duidelijke afspraken

Het is verstandig om van tevoren al duidelijke afspraken te maken. Vertel hoe het menu eruit gaat zien (voorgerecht, hoofdgerecht, toetje). Leer daarbij ook wat over de manieren. In een restaurant hoor je niet te rennen, je zegt netjes dank je wel als je je eten of drinken krijgt, je praat met je gewone stem, enz. Als er een speelhoek is kun je afspreken dat een kind pas naar de speelhoek mag als het klaar is met eten.

Als je samen met je gezin uit eten gaat, zorg er dan ook echt voor dat je samen uit eten gaat. Betrek je kinderen bij alles, ga met hen in gesprek, betrek hen bij wat ze willen eten. Zo is het voor iedereen een gezellig avondje uit en geen saaie bedoening.

Hoe houd jij uit eten gaan met je gezin gezellig?

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: