Als je peuter 3 jaar is heeft het zijn of haar melkgebit eindelijk bij elkaar gespaard. Dat is vaak niet zonder slag of stoot gegaan, een klein kindje kan namelijk best veel last hebben van doorkomende tandjes. Maar een kind heeft het melkgebit nog niet eens goed en wel bij elkaar gespaard of het wordt alweer ingewisseld voor een grote mensen gebit. In dit artikel vertellen wij je alles over tanden wisselen.
Het melkgebit
Als een kindje ongeveer tussen de 5 en 8 maanden is, krijgt het zijn of haar eerste tijdens. In de tijd daarna komen er steeds meer tanden bij. Als een kind 3 jaar is, is het gebit compleet met 20 tanden en kiezen. Dit complete melkgebit houdt een kindje slechts een jaar of 3. Ongeveer vanaf 6 jaar zal het eerste tandje los gaan zitten en wordt het melkgebit gewisseld voor het volwassen gebit.
Het volwassen gebit verschilt van het melkgebit. Volwassen tanden zijn geler en groter en het glazuur is sterk. Het volwassen gebit bestaat ook uit veel meer tanden en kiezen dan het melkgebit. Bij het volwassen gebit zie je op de snijtanden kartelrandjes. Die zullen later weer afslijten.
Goed poetsen
Nu denk je misschien; wat heeft het poetsen van een melkgebit voor zin als het al na een aantal jaren weer ingewisseld woord voor een grote mensen gebit? Het is belangrijk om een melkgebit gezond te houden. Als je de tandjes van je kleine goed schoon houdt voorkom je gaatjes. En gaatjes moeten gevuld worden bij de tandarts en dat is nooit prettig voor je kind. Ook kunnen melktandjes met gaatjes schade brengen aan naastgelegen volwassen tanden die al wel zijn doorgekomen.
Daarom is het belangrijk dat het melkgebit goed gepoetst wordt. En als je kindje van jongs af aan al goede gewoontes aanleert, dan zal het ook helpen om het volwassen gebit goed gezond te houden.
Tanden wisselen
Als een kind zo rond de 6 jaar is, zal het eerste tandje los gaan zitten. De tand zal gaan wiebelen, nog meer wiebelen en nog veel meer wiebelen. Melktanden gaan loszitten omdat de grote tanden die eronder zitten ervoor zorgen dat de wortel van de melktand wordt opgelost.
De eerste tanden die gaan wissen zijn de 4 voortanden, 2 onder en 2 boven. Als je kind 7 jaar is, zijn over het algemeen deze 4 tanden wel gewisseld.
Zo rond diezelfde leeftijd komt ook de eerste grote kies door. Dat is geen kies die wisselt, maar een blijvende nieuwe kies.
Daarna volgen de buitenste voortanden. Vervolgens worden vanaf een jaar of 9 de hoektanden en de eerste kiezen gewisseld. En er komen 8 nieuwe kiezen bij. Als een kind 13-14 jaar is, is het volwassen gebit compleet. Bijna dan. Tussen de 18 en 24 jaar breken vaak nog de verstandskiezen door. Maar niet in alle gevallen, soms breken ze überhaupt niet door of zijn ze niet eens aangelegd.
Afwijkingen
Soms gaat het wisselen niet helemaal volgens het boekje. Dan is het verstandig om te overleggen met de tandarts tijdens de periodieke controle. Neem contact op met de tandarts als;
- Je kind 8 jaar is en nog geen tand gewisseld heeft
- Er komt een nieuwe tand door, maar de melktand zit nog vast
- Je kind heeft veel langer pijn bij het wisselen dan normaal is
- Er zit meer dan 6 maanden verschil tussen het wisselen van tanden en kiezen tussen de linkerkaakhelft en de rechterkaakhelft.
Scheefstand
Tandjes van een volwassen gebit kunnen wat scheef doorbreken. Soms lijkt het net of de tanden en kiezen veel te groot zijn voor het kleine mondje. Maar gelukkig groeit de kaak nog wel even door en komt er meer ruimte voor het blijvende gebit. Met de stand van de tanden komt het dan vaak vanzelf goed.
Duimzuigen of het zuigen op de speen beïnvloed wel de stand van de tanden. Het beste is om dat zo snel mogelijk af te leren.