Snel fit na je bevalling: praktische tips

Door Judith

Tegen het eind van de zwangerschap merk je vaak dat snel moe bent. Misschien heb je last van kwaaltjes, maar ook als je dat niet hebt ben je sneller moe. Je sleept tenslotte een heel gewicht mee elke dag! En dan komt de bevalling, die ook nog eens heel veel energie vraagt. Het is niet gek dat je lichaam de tijd moet krijgen om te herstellen. Maar hoe lang duurt het eigenlijk voor je weer fit bent na de zwangerschap? En hoe kun je zorgen dat dat sneller gebeurt?

Snel fit na de bevalling: eerst rust nemen!

Bij snel fit worden na een zwangerschap denk je natuurlijk aan allerlei oefeningen. Maar… dat is juist níet waar je mee moet beginnen! Vrouwen die te snel weer te veel gaan doen, herstellen doorgaans een stuk langzamer van hun bevalling. Natuurlijk kun je datgene doen waar je je goed genoeg voor voelt. Maar de eerste 6 weken na de bevalling moet je wel rustig aan doen. Overvraag jezelf niet. Ben je moe? Probeer dan je rust te pakken. Ga sowieso nog niet intensief sporten in de eerste 6 weken na de bevalling. Je mag gerust wandelen als dat goed gaat, maar ga nog niet hardlopen, fitnessen of andere intensieve sporten doen.

Na 6 weken: bouw het langzaam op

Veel vrouwen denken dat je na je rustperiode meteen weer vol aan de slag kunt. Maar je vergeet misschien dat je heel wat kracht en conditie kwijt bent geraakt. Dat is geen schande, dat hoort er gewoon bij. Een kind krijgen kost nu eenmaal veel energie. Daarom moet je na je rustperiode weer langzaam opbouwen met het sporten. Dit zijn handige tips om snel fit te worden na de bevalling.

– Begin met kegel oefeningen

Al tijdens de rustperiode mag (moet) je beginnen met het oefenen van de bekkenbodem. Die heeft heel wat te verduren gehad! Begin dus met kegel oefeningen. Deze oefeningen helpen je de controle over de bekkenbodemspieren terug te krijgen. Incontinentie kan hiermee verminderen of voorkomen worden. De oefeningen moeten natuurlijk ook rustig worden opgebouwd. Maar als je fit wilt worden na de zwangerschap, zijn kegel oefeningen echt een must.

– Start met wandelen

Wat is er nou leuker dan wandelen met de baby? Vanaf de kraamweek kun je met je baby gaan wandelen. Wil je echt goed sportief bezig zijn, dan maak je gebruik van een draagdoek of draagzak. Dan kun je namelijk sneller en energieker lopen. Let bij het wandelen goed op je houding! Met een draagzak loop je meestal wel goed rechtop, maar met een kinderwagen lopen veel vrouwen voorover gebogen.

– Sporten met je baby

Je kunt best veel sporten beginnen met je baby bij je. Je kunt bijvoorbeeld thuis wat rek- en strek oefeningen doen. Maar je kunt ook gaan wandelen, fietsen of zwemmen met de baby. Het is wel belangrijk dat je denkt aan het welzijn van de baby. Je kunt niet gaan hardlopen met een baby in een draagzak, want dat schokt teveel. En baby’s mogen ook niet op een fietsstoeltje, dus dan kun je hem/haar het beste in de draagzak meenemen op de fiets.

– Fitnessen

Een goede sport om snel fit te worden na de zwangerschap is fitnessen. Je kunt de training langzaam opbouwen. Bij de sportschool kun je verschillende soorten fitness doen. In het begin gaat het vooral om het opbouwen van conditie. Later kun je bepaalde spiergroepen erbij gaan trainen.

– Reboot training

Er zijn ook speciale reboot trainingen. Met een reboot ben je snel fit na de zwangerschap. Het woord ‘reboot’ betekent herstarten. Het is ook het opnieuw opstarten van je sportieve activiteiten. Bij een reboot training kun je ontdekken hoe je conditie nu is en kun je bepalen wat je wilt bereiken. Dat kan heel fijn zijn als je duidelijke doelen nodig hebt als stok achter de deur.

– Groepssporten

Veel moeders schamen zich voor de zwangerschapskilo’s. Maar daar is geen reden voor! Wel is het natuurlijk fijn als je er weer vanaf komt. Wil je snel fit worden na de bevalling, maar ben je niet zo consequent met sporten? Dan helpt het om een groepssport te doen. In een groep is er sociale druk om toch te komen. Bovendien stimuleer je elkaar, waardoor je het beter kunt volhouden.

– Thuissporten

Wil je voorlopig echt even niet in het openbaar in je sportkleding verschijnen? Of kun je niet weg bij de baby? Dan kun je kiezen voor thuissporten. Vaak helpt het om gebruik te maken van filmpjes met oefeningen. Dat kan via de tv, maar er is online ook genoeg te vinden. Probeer hier consequent in te zijn. Zoek er tijd voor in de dutjes van je baby. Zet er een gezellig muziekje bij op om je op te peppen en ga ervoor!

Iedereen wil snel fit zijn na de bevalling. Je kunt hier ook veel samen aan doen, bijvoorbeeld door te sporten en oefenen. Maar je moet ook je lichaam de tijd geven. Ontzwangeren duurt ongeveer een jaar, maar ook daarna kun je bepaalde klachten over houden. Heb je last van kwalen die je hinderen bij het sporten? Of wil het maar niet lukken om fitter te worden? Ga dan langs de dokter. Soms zijn dingen gemakkelijk op te lossen, bijvoorbeeld door een vitaminetekort aan te vullen.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: