Lockdown: Wat kun je thuis met kleuters doen!

Door Marieke
Lockdown; dit kun je doen met een kleuter

Lockdown; De kinderen zitten momenteel drie weken thuis. Minstens. Niemand weet of de kinderen na deze drie weken naar school mogen of nog langer thuis moeten blijven. En zo worden alle ouders ook ineens leerkracht. Wie had dat ooit kunnen bedenken. Veel ouders en kinderen hebben in de afgelopen dagen een pakketje met huiswerk op school mogen afhalen. Voor de kinderen van groep 3 t/m 8 is er vaak genoeg te doen, zij kunnen verder aan de slag met waar ze op school gebleven zijn. Maar wat te doen met kleuters op zo’n lockdown moment? Kleuters werken immers niet in werkboeken? Wellicht heb je van de leerkracht een heel aantal tips doorgekregen wat je thuis kunt doen met jouw kleuter. In dit artikel geven wij je nog een aantal tips, zodat je nooit hoeft te zoeken wat je nu weer kunt gaan doen!

Letters leren!

In de kleuterklas leren kinderen letters. Daarbij kun je natuurlijk allerlei opdrachten bedenken. Je kunt ze een aantal woorden laten noemen die beginnen met deze letter. Je kunt het ook visueel maken. Laat je kind in huis of in de tuin 5 voorwerpen zoeken die beginnen met een bepaalde letter die jij noemt. Maak van elk van deze voorwerpen een foto. De foto’s kun je uitprinten en de woorden kun je eronder schrijven. Heb jij een oudere kleuter? Dan kun jij je kind deze woorden over laten schrijven.

Je kunt je kindje ook een tijdschrift geven en woorden uitknippen die beginnen met een bepaalde letter.

Puzzelen

Puzzelen is goed voor de ontwikkeling van je kind. Laat je kind een puzzel maken die bij het niveau van je kind past. Wil je het uitdagender maken? Je kunt de stukjes van 2 puzzels door elkaar heen gooien en je kind 2 puzzels laten maken. Je kunt ook je kleuter vragen om eerst het middengedeelte te maken en daarna pas de randjes. Of neem een puzzel met meer stukjes of een moeilijker plaatje. En het grote voordeel; met het maken van een puzzel is je kindje wel een tijdje zoet.

Smart Games of andere denkspellen

Smart Games is wel de bekendste als het gaat om denkspellen voor één persoon. Wellicht heb je er thuis al een of meerdere van liggen, of probeer er eens eentje te lenen van een klasgenootje. Een Smart Games bestaat uit 48, 60 of 100 (afhankelijk van welke je kiest) opdrachten die oplopen in moeilijkheidsgraad. De eerste is het makkelijkst en de laatste is het moeilijkst. Maak voor je kleuter een mooi afstreepblad met getallen, overeenkomstig het aantal opdrachten. Laat je kleuter dat getal afstrepen zodra er een opdracht goed is opgelost. Zo leert je kind ook getallen herkennen en heb je eigenlijk zonder dat je het doorhebt een rekenopdracht. Bovendien is zo’n aftekenblad ook nog overzichtelijk voor je kindje.

Niet alleen SmartGames heeft denkspellen. Kijk ook bijvoorbeeld eens bij de denkspellen van Hubelino of andere merken.

Lees ook: SmartGames; spelend leren, voor jong en oud

Kies een thema

Als je een kleuterklas binnenstapt dan weet je meteen welk thema er wordt behandeld. Wellicht heb je van de leerkrachten opdrachten gekregen die je met je kleuter kunt doen rondom een bepaald thema. Als dat zo is en je zoekt nog meer opdrachten, blijf dan in dit thema zoeken op internet. Heb je geen thema doorgekregen van de leerkracht? Kies dan – eventueel samen met je kind – een thema waar je allerlei werkjes en opdrachtjes rondom heen zoekt. Dit maakt het zoeken voor jou wat makkelijker en gerichter. Want door de vele opdrachten zie je door de bomen het bos niet meer.

Voorlezen

Voorlezen is en blijft heel belangrijk voor kinderen. Maak eens een leesbingo met 7 verschillende plekken en manieren waar je kunt voorlezen. Hoe leuk is het als je dat samen met je kind bedenkt. Denk aan plekken als op de trap, in de auto, op het bed van papa en mama, in de tuin, op het toilet, onder de tafel enz. Ook kun je in manieren denken; in je pyjama, met een pet op, met zonnebril op, bijlichten met een zaklamp, liggend op de grond, enz. Elke keer als je 10 minuten hebt voorgelezen dan streep je er een van het bingoblad af. Na 7 dagen hebben jullie bingo.

Als je er elke dag een foto van maakt, kun je er ook een collage van maken en aan de leerkracht laten zien!

Na het voorlezen van een (prenten)boek kun je de opdracht ook nog uitbreiden. Laat je kleuter het verhaal navertellen, terwijl jij het op film opneemt. Terugkijken wordt waarschijnlijk hilarisch!

Koken of bakken

Koken en bakken is niet alleen leuk, maar het is ook een leerzame activiteit. Zoek samen met je kleuter een leuk recept en ga in de keuken aan de slag! Het is ook nog eens een gezellige activiteit om samen met je kind kan doen!

Foto-opdracht

Waarneming; met deze opdracht leren kinderen gedetailleerd te kijken. Maak van 5 plekken in je huis een foto. Laat nu je kinderen op zoek gaan naar de plek die op de foto staat en een foto te maken van dezelfde plek. Laat je kind proberen op de foto precies zo te maken als jij hem gemaakt hebt. Dat is weer goed voor het ruimtelijk inzicht.

Speel een gezelschapsspel

Kom je er vaak niet aan toe om met je kind een gezelschapsspel te spelen? Dan is er nu het moment voor. Hoewel wij ook niet onderschatten dat je er wellicht nog steeds niet aan toe komt omdat je zelf tussen de bedrijven door ook nog moet werken. Een aantal leuke gezelschapsspellen zijn Kolonisten van Catan Junior, Ticket to Ride Junior, Kang-a-roo, Carcassonne Junior, maar ook Memory, Kwartet en Domino blijven absoluut favorieten bij kinderen. Speel elke dag een spel en kinderen leren omgaan met winnen en verliezen en ze leren om spelregels op te volgen.

Buiten spelen

Vergeet niet om je kind ook lekker buiten te laten spelen! Heerlijk vitamine D opdoen. Beweging hebben kinderen nu eenmaal ook nodig en ook dat is goed voor je kleuter! Hopelijk blijft het prachtig weer en kunnen genieten van de zon!

Tips voor websites:

Ben je op zoek naar een leuk vouwwerkje? Kijk dan eens op deze website van Juf Jannie!

SchoolTV heeft heel wat leerzame filmpjes over allerhande onderwerpen. Je kunt op de website van SchoolTV duidelijk aanvinken voor welk vak je een filmpje zoek en ook de leeftijd selecteren.

Kijk op voorleeshoek voor leuke digitale boeken.

Lees ook: Leuk leren met Squla | Met kortingscode

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: