Huisdieren en kinderen; hier moet je op letten

Door Marieke
Huisdieren en kinderen; dit zijn de voordelen en de nadelen

Een hond, een poes, een cavia of een konijn. Veel mensen in Nederland hebben wel een of meerdere huisdieren. Er zijn veel kinderen die graag een huisdier willen hebben. Je hebt die vraag vast wel eens gehoord: “Mam, mag ik een poesje?” “Papa, mag ik ook een konijn?” Een huisdier is goed voor de ontwikkeling van kinderen. In dit artikel zetten we op een rijtje waar je op moet letten bij de keuze van een huisdier en geven wij ook redenen waarom het hebben van een huisdier goed is voor kinderen.

Maak een weloverwogen keuze

Wat wordt het? Een hond, een poes, een cavia of een konijn? Of misschien toch maar een vogel of een goudvis? Ga niet van de een op de andere dag een huisdier aanschaffen. Maak een weloverwogen keuze voor een huisdier, maar ook het ras. Kies wat past bij de leeftijd van je kind. Daarnaast ga je ook kijken naar de tijd die je beschikbaar hebt voor het verzorgen van een huisdier. Een hond zul je toch een aantal keren per dag moeten uitlaten en daar moet je wel de tijd voor hebben.

Een jonkie of uit het asiel

Vervolgens kies je of je een jonkie wilt, of dat je bijvoorbeeld een huisdier uit het asiel haalt. Ook kun je op Marktplaats kijken of er huisdieren worden aangeboden. Kies je voor een jonkie, dan ben je er in het begin superdruk om hem op te voeden. Maar je leert het beestje wel van jongs af aan kennen. Een ouder huisdier is al zindelijk, gecastreerd, gechipt, enzovoorts. Je kunt een ouder beestje een rustige oude dag geven. Maak ook daarin voor jezelf een weloverwogen keuze.

Geld

Een huisdier kost geld. Je bent niet alleen klaar met de aanschafprijs, maar een huisdier zal ook te eten moeten hebben. Daarnaast kunnen de kosten voor de dierenarts ook behoorlijk oplopen. Zet van de verschillende optionele huisdieren de gemiddelde kosten eens voor jezelf op een rij en bepaal of het binnen je budget past.

De voordelen van een huisdier

  • Door voor een huisdier te zorgen, ontwikkelen kinderen een verantwoordelijkheidsgevoel. Een huisdier moet elke dag eten en drinken, eventueel uitgelaten worden, het hok moet verschoond worden, enzovoorts.
  • Als kinderen zien dat het goed met een huisdier gaat, dan geeft dat zelfvertrouwen. Kinderen worden zekerder van zichzelf omdat ze goed voor het diertje kunnen zorgen.
  • Kinderen voelen aan dat een diertje onvoorwaardelijk van ze houden. Dieren kunnen kinderen troosten als ze verdrietig zijn en voor kinderen is dat vaak beter dan goedbedoelde adviezen van ouders of leerkracht.
  • Het aaien van een huisdier werkt ontspannend en zorgt voor minder stress.
  • Een huisdier is vaak een fijn speelkameraadje voor je kind. Ook als niemand anders zin heeft om te spelen.

De nadelen van een huisdier

  • Geld: een huisdier is best een dure hobby. Je moet het geld er wel voor hebben en er ook voor over hebben.
  • Tijd: een huisdier kost tijd, veel tijd. En past dat momenteel binnen jouw drukke gezin?
  • Haren in huis: harige dieren brengen ook haren mee in je huis. Je zult ook vaker moeten stofzuigen en je huis nog beter schoon moeten maken en houden.
  • Allergie: sommigen zijn allergisch voor huisdieren. In dat geval is het natuurlijk beter om geen huisdier te nemen.
  • Afscheid nemen: vroeg of laat zal een huisdier komen te overlijden. Dat hoort er nu eenmaal bij, maar leuk is het niet.

Conclusie

Wil je een huisdier aanschaffen? Zorg ervoor dat je weet waar je aan begint. Past het dier in jouw gezin en welk dier past het beste bij jouw kind. De juiste combinatie is bepalend voor succes. Natuurlijk blijft de volwassene verantwoordelijk voor het dier ook als je kind zo belooft er voor te zorgen. Het vergt dus ook veel tijd en energie van jou en dat is iets waar je rekening

Lees ook: Huisdieren gemakkelijk binnenlaten met een IP camera

 

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: