Waar moet ik aan denken als ik een telefoon koop voor mijn kind?

Door danny
Waar moet ik aan denken als ik een telefoon koop voor mijn kind

Als de jeugd van tegenwoordig ergens niet bang voor is, dan is het wel voor technologie. Het gevolg is ook dat ze al vroeg zelf vinden dat ze wel toe zijn aan een eigen mobiele telefoon. Of je daar gehoor aan moet geven, is iets wat je goed moet overwegen. Zijn er zaken waar hij of zij echt een eigen telefoon voor nodig heeft? Daar valt vanaf de middelbare school veel voor te zeggen. Valt je kind buiten de boot als één van de weinigen in de klas zonder telefoon, of valt dat nog wel mee? Heb je de knoop doorgehakt en krijgt jouw zoon of dochter zijn of haar eigen mobiele telefoon, dan zijn er een aantal zaken waar je aan moet denken voordat je tot de aanschaf overgaat.

Het juiste model

Kinderen voelen – helaas wellicht – de mode uitstekend aan en zijn daarom niet af te schepen met iets wat in hun ogen niet voldoet. Met iedere andere mobiele telefoon dan een smartphone hoort jouw zoon of dochter er nóg niet bij. Ook in de wereld van smartphones valt er een hoop te kiezen voor sterk uiteenlopende prijzen. Dit is misschien het moeilijkste deel: welk toestel moet je kopen voor je zoon of dochter? Goedkopere toestellen zijn meestal gedateerd, hebben matige camera’s, weinig opslagruimte en soms zelfs geen 4G. De allernieuwste high-end toestellen zijn erg duur en net zo kwetsbaar als de vorige generatie. Een goede keuze zou de iPhone XR of de iPhone XS zijn. Deze zijn bij de tijd, kwalitatief goed, niet meer het duurste van het duurste en zeker trendy genoeg.

Bescherming

Kinderen blijven kinderen en zijn niet altijd even voorzichtig en zich ook niet altijd even goed bewust van wat dingen kosten. Een smartphone, hoe degelijk ook, is een kwetsbaar apparaat. Vooral de buitenkant, die steeds vaker van glas is. Daarom is het verstandig om wat geld te investeren in voorzorgsmaatregelen. Laat, nog voordat het toestel in gebruik genomen wordt, een glazen screenprotector op het scherm plaatsen. Dit kun je zelf doen, maar dan is de kans dat het niet netjes gebeurt groot. Zo’n glazen screenprotector vangt de eerste klap op wanneer de telefoon valt. In veel gevallen zal dan niet het scherm maar alleen de screenprotector barsten. Deze kun je voor twee tientjes vervangen, een nieuw scherm kost veel meer. Koop ook een goed hoesje voor om de telefoon om de rest van de behuizing te beschermen voor valschade.

Telefoon voor kind kopen

Sim only, prepaid of telefoon met abonnement?

Het is belangrijk om te nadenken voor welke vorm van beltegoed je kiest. Je hebt drie opties. De eerste is om een telefoon met abonnement te nemen. Je betaalt dan niet voor een los toestel, maar betaalt het toestel af samen met de maandelijkse abonnementskosten. Je kunt dan kiezen voor verschillende maten van bel- en internettegoed. Gaat de telefoon kapot door ‘eigen schuld’, dan blijf je wél doorbetalen voor het toestel. Je kunt ook een los toestel kopen en een sim only abonnement afsluiten. Vaak kun je dan ook een betere prijs voor het toestel vinden dan wanneer hij onderdeel uitmaakt van een abonnement. Wil je het verbruik ‘keihard’ limiteren, dan ga je niet voor een abonnement maar voor prepaid beltegoed. Je moet dan wel telkens opnieuw zelf voor beltegoed zorgen.

Maak duidelijke afspraken

Met een eigen telefoon komen eigen verantwoordelijkheden, en daar moet je duidelijke afspraken over maken met je kind. Moet het toestel bijvoorbeeld uit na een bepaalde tijd? Wanneer en hoe lang achter elkaar mag je kind de telefoon gebruiken? Hoe ga je het verbruik binnen de perken houden? Kan alleen je kind het toestel ontgrendelen of zorg je ervoor dat jij er ook in kunt, ten kosten van de privacy van je kind? Ook over het verantwoordelijk omspringen met het toestel zelf moet je duidelijke afspraken maken. Laat je zoon of dochter weten dat als hij of zij schade maakt aan zijn telefoon, hij er niet automatisch vanuit kan gaan dat jij zomaar voor de reparatie gaat betalen. Hetzelfde geldt wellicht ook voor wanneer het toestel gestolen omdat het niet goed opgeborgen was. Het is vooral belangrijk om te bewaken dat het verstrekken van een eigen smartphone aan je kind geen open einde-regeling is maar dat er wel degelijk grenzen aan zijn.

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: