Van ledikant naar een peuterbed of groot bed

Door Marieke
Overstap van ledikant naar groot bed of peuterbed

Er komt een dag dat je peuter het ledikant is ontgroeid en het tijd wordt voor een peuterbed of een groot bed. En dat kan best even spannend zijn. Hoe kun je de overstap van ledikant naar een peuterbed of groot bed zo makkelijk mogelijk laten verlopen? In dit artikel zetten we een aantal tips voor je op een rijtje.

Wanneer maak je de overstap?

De gemiddelde leeftijd waarop peuters overstappen van een ledikant naar groot bed is tussen de 2 en 3 jaar oud. Soms bepaalt de situatie de overstap, bijvoorbeeld omdat je gaat verhuizen, of omdat er een een broertje of zusje komt die het ledikantje gaat gebruiken. En soms voel je ook gewoon aan wanneer een kind toe is aan de overstap naar een ander bed. Of je peuter wordt gewoon simpelweg te groot voor een ledikant. Het is ook mogelijk dat je kind steeds uit het ledikant klimt en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Voor veel ouders is dát het moment om voor een ander bed te kiezen.

Een ledikant kan voor je kindje een gevoel van geborgenheid geven, voor een ander kind kunnen de spijlen er juist voor zorgen dat hij zich gevangen voelt. In het eerste geval kan het nog verstandig zijn om je kindje in het ledikant te laten slapen. Maar als je kindje zich opgesloten voelt, dan kan de overstap naar een groot bed goed zijn. Let op de signalen van je kind, jij kunt zelf het beste bepalen wanneer je kindje toe is aan een groot bed.

Peuterbed vs. groot éénpersoonsbed

Een peuterbed is een kleine variant op een gewoon éénpersoonsbed. De maat van de peuterbed is 150×70 cm. De zijkanten zijn meestal voorzien van een valhekje. Je kunt er ook voor kiezen om direct een groot eenpersoonsbed voor je kind te kopen. Wat je ook kiest, het heeft allemaal zijn voordelen en zijn nadelen. We zetten ze voor je op een rijtje:

Peuterbed

Voordelen:

  • Standaard voorzien van hogere zijkanten/valhekje. Dit kan ervoor zorgen dat het voor je kindje iets meer geborgenheid biedt.
  • Het bedje is nu eenmaal kleiner, zo heb je meer ruimte over om te spelen. Het past ook sneller in een klein slaapkamertje.

Nadelen:

  • Over een paar jaar is je kindje daar weer uitgegroeid. Je moet dan weer een nieuw bed kopen, maar ook een nieuw dekbed, dekbedovertrekken, hoeslakens en matras.

Eenpersoonsbed

Voordelen:

  • Gaat veel langer meer. En daardoor is het kostenbesparend.

Nadelen:

  • Is niet standaard voorzien van een valhekje. Deze kun je er meestal wel los bijkopen.
  • Neemt meer ruimte in beslag in de slaapkamer.

Wat je ook kiest, er is geen goed of fout. Het belangrijkste is om naar je kind te kijken en te zien of hij er aan toe is, of dat je beter nog even kunt wachten.

Lees ook: Doorslapen; zo lukt het misschien wel!

Tips om de overgang soepeler te laten verlopen

  • Neem je kindje mee als je een nieuw bed gaat uitzoeken in de winkel. Bepaal voor jezelf 2 of 3 mogelijke opties en laat je kind vervolgens zelf de mooiste kiezen.
  • Ook dekbedovertrekken kan je kindje heel goed zelf kiezen!
  • Zet het bed al ingericht in de slaapkamer maar laat je kindje nog in het ledikantje slapen als je merkt dat hij er nog moeite mee gaat krijgen.
  • Maak er een fijn en geborgen plekje van en richt het in met favoriete knuffels en leuke kussentjes.
  • Blijf in de periode van de overstap goed vasthouden aan het bekende avondritueel. Houd een vaste volgorde aan.
  • Neem je kind wel serieus als hij het grote bed spannend vindt, maar ga er niet in mee. Benadruk dat een groot bed stoer is en dat hij/zij nu een echte grote jongen/meisje is. Enzovoorts.
  • Houd vol: je peuter kan nu uit bed komen. En daar zal hij ook dankbaar gebruik van maken. Leg je kindje terug in bed en vertel hem dat hij nu lekker gaat slapen. Ook voor je peuter is het even wennen. En nu is het voor jou de kunst om vol te houden en even door deze fase heen te bijten.

Wanneer maakte jouw kindje de overstap? En koos je voor een peuterbed of gelijk een groot bed?

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: