8x duurzame tips voor gezinnen met kinderen

Door Marieke
Duurzame tips voor gezinnen

“We erven de wereld niet van onze ouders, maar lenen de wereld van onze kinderen”. Het is van belang dat de wereld duurzamer wordt. Is het niet voor onszelf, dan wel voor onze kinderen. Jong geleerd is oud gedaan. Als jij het goede voorbeeld geeft zullen je kinderen ook milieubewust opgroeien en wordt milieubewust leven een vanzelfsprekendheid. In dit artikel lees je een aantal duurzame tips waarmee jij samen met je gezin aan de slag kunt voor een mooiere en schonere toekomst.

Afval scheiden

Een de makkelijkste duurzame tips die je samen met je gezin kunt doen is afval scheiden; een kleine moeite, een groot gebaar. Papier in de papierbak, groente-, fruit- en tuinafval in de GFT-bak, glas in de glasbak, enzovoorts. Wanneer jij je kinderen al van vroeg af aan leert in welke afvalbak het afval hoort, zal dit later goed van pas komen. Leg vooral ook uit waarom het zo belangrijk is om afval te scheiden en zo min mogelijk restafval over te houden. Wanneer je kinderen ouder zijn kun je er ook een uitdaging van maken en met elkaar alternatieven zoeken zodat je zo min mogelijk restafval overhoudt.

Minder plastic

Als we niets tegen de plastic soep ondernemen zal er in 2050 meer plastic in zee zijn dan vis. Het zeeleven zal dan onherstelbaar worden verwoest. Het is van groot belang dat we de strijd tegen plastic soep aangaan. Daarom is het van belang om je bewust te zijn van het gebruik van plastic. Twee simpele stappen zijn al te maken; neem een boodschappentas mee wanneer je boodschappen doet, en kies voor herbruikbare groente- en fruitzakjes in plaats van plastic zakjes. Er zijn zeker nog meer stappen te zetten op weg naar minder plastic, maar een klein begin is al een groot gebaar.

Duurzaam speelgoed

Natuurlijk wil jij je kind wel eens verwennen met bijvoorbeeld een verrassingsei of een klein speeltje. Bedenk echter wel dat klein en goedkoop speelgoed vaak van plastic is gemaakt en dat al snel in de kast beland of kapot gaat. Uiteindelijk beland het in de prullenbak. Ook als het gaat om speelgoed kun je duurzame stappen zetten. Kies voor je baby bijvoorbeeld voor speelgoed van hout. Of kies voor speelgoed wat jaren- en jarenlang meegaat zonder dat het stuk gaat, denk bijvoorbeeld aan Duplo, Playmobil of Lego. Wanneer jij en je kinderen hier bewust van zijn kun je al flinke stappen zetten.

Kringloop

Natuurlijk blijft staan dat je je kind wel eens een leuk kleinigheid wil geven. Bijvoorbeeld voor een zwemdiploma of goed rapport. Wij zijn ervan bewust dat kwalitatief speelgoed duurder is en niet iedereen heeft zomaar de middelen om duur speelgoed te kopen. In een kringloopwinkel is vaak supergoed speelgoed te koop voor kleine prijsje. Of kijk eens op Marktplaats wanneer je op zoek bent naar een verjaardagscadeau voor je kind.

Duurzaam shoppen

Geld kun je maar één keer uitgeven. Het is van belang dat je dan de juiste keuzes maakt. Koop alleen wat je echt nodig hebt en maak ook hierin duurzame keuzes. Kies voor merken en bedrijven die ook duurzame stappen zetten om het milieu te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan duurzame verpakkingen of duurzame productieprocessen.

Een duurzame badkamer

Een andere stap die je makkelijk samen met je gezin kunt zetten is een duurzame, plasticvrije badkamer. Tel eens hoeveel plastic er in je badkamer zet. Vervang je shampoofles eens voor een shampoobar, een je fles douchegel voor een bodybar. Ook voor deodorant en tandpasta zijn er duurzame alternatieve, zonder plastic. Je plastic tandenborstel en je haarborstel kun je vervangen door een exemplaar van bamboe. Alleen al in de badkamer kun je een onwijs grote stap zetten op weg naar een duurzamere samenleving.

Voedselverspilling

Ook wat betreft voedselverspilling kun je prima een aantal belangrijke stappen zetten. Leer je kind dat het niet oké is om voedsel weg te gooien. Probeer op maat te koken en mocht er een kliekje overblijven dan kun je deze de volgende dag tijdens de lunch opeten of later in de week een kliekjesdag houden. Het maken van een boodschappenbriefje zorgt ervoor dat je minder koopt en dus uiteindelijk minder hoeft weg te gooien.

Lopend of op de fiets

Lopend of op de fiets naar school is niet voor iedereen mogelijk. Maar mocht dit wel mogelijk zijn, dan is dat zeker de beste optie. Laat die auto staan en ga lekker lopen of fietsen. Begin eens met een keer per week, dan kun je dat altijd later nog uitbouwen naar meerdere keren per week.

Lees ook: Veilig fietsen met kleine kinderen

Een duurzame mindset; jong geleerd is oud gedaan

Na 7 duurzame tips nog een allerlaatste belangrijke tip. Jong geleerd is oud gedaan. Wanneer jij enthousiast bent over het werken aan een duurzamere wereld, dan zullen je kinderen dat ook zijn. Geef het goede voorbeeld en neem je kinderen mee in de vraag waarom je bepaalde keuzes maakt. Kinderen zullen dan veel beter begrijpen waarom ze bepaalde dingen wel of juist niet doen of krijgen.

Heb jij nog meer duurzame tips?

Lees ook: 4x klusjes die je samen met je kinderen kunt doen
Lees ook: De kledingkast opruimen; zo doe je dat!

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: