10 leuke spelletjes voor peuters en kleuters

Door Marieke
Spelletjes

Memory is een spel waarbij kinderen het vaak winnen van de ouders. Domino en Kwartet zijn ook van die bekende klassiekers die je al met jonge kinderen kunt spelen. Of wat dacht je van ganzenbord of mens-erger-je-niet? Het spel huisje-boompje-beestje is bij de meeste mensen ook wel bekend als een variant op mens-erger-je-niet. Maar er zijn nog veel meer spelletjes op de markt die je al met soms nog heel jonge kinderen kunt spelen. Wij zetten 10 leuke spelletjes voor peuters en kleuters voor je op een rijtje.

Haba spellendoos

Haba heeft ontzettend leuke spelletjes voor kinderen vanaf 2 jaar. In bijvoorbeeld mijn eerste spellendoos zitten 10 verschillende spelletjes voor kinderen van 2, 3 of 4 jaar. Zo is er bijvoorbeeld een zeer vereenvoudigde versie van mens-erger-je-niet. Het leuke van Haba is dat ze dus al spellen hebben voor nog zeer jonge kinderen, die zeer mooi zijn vormgegeven.

Verstoppertje spelen

Dit spel is er in diverse varianten, zoals Kikker, Nijntje en Woezel en Pip. Het figuurtje is anders, het spel is hetzelfde. Het is maar net waar je kind het meeste fan van is. In de doos zit een poppetje (Nijntje, Kikker). Deze zet je aan en ga je ergens verstoppen. Het figuurtje roept dan bijvoorbeeld “ik ben verstopt!” De bedoeling is dat je kind het poppetje gaat zoeken en goed luistert uit welke hoek het geluid komt.

Tikkertje spelen

Ook dit spel is in diverse varianten verkrijgbaar zoals ‘Nijntje speelt Tikkertje’ of ‘Kikker speelt Tikkertje’. Het spel is heel simpel en lijkt wat op ganzenbord, maar dan met nauwelijks wat hindernissen. De bedoeling is wie als eerste zijn pion aan het eind heeft. Kinderen leren hier te tellen op de dobbelsteen en het juiste aantal stappen vooruit te zetten.

Kleurentorentje

Kleurentorentje is favoriet bij veel kinderen. Zes gekleurde balletjes moeten op de juiste volgorde op een torentje geplaatst worden. Je gooit met een kleurendobbelsteen en als je de juiste kleur gooit, mag je het balletje op de toren plaatsen. Wie heeft als eerste zijn torentje vol?

Kroko Loko

Wie heeft aan het eind van het spel de langste krokodil? In het midden liggen de kaartjes op z’n kop. Je gooit met de dobbelsteen. Als je lucht, water of land gooit, draai je een kaartje om die in het midden ligt. Komt het kaartje overeen met wat gegooid is, dus luchtdier, landdier of waterdier? Dan pak je het kaartje en daarmee maak je de krokodil langer. Als je pech hebt moet je een beurt overslaan, maar met een beetje geluk mag je een kaartje van je tegenstander pikken.

Een superleuk spel met eenvoudige regels voor kinderen vanaf ongeveer een jaar of 3.

Mijn eerste doolhof

De betoverde doolhof is een spel het wat oudere kind. Mijn eerste doolhof is een vereenvoudigde variant en geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Kinderen krijgen met dit spel inzicht in hoe de doolhof zich beweegt als je een rij tegels verschuift. Helpt het je om dichterbij je doel te komen of dwaal je juist verder af?

Hubelino Schapen Kapen

Ken je het spel Zeeslag? Schapen Kapen is gebaseerd op deze oude bekende klassieker, maar dan in een nieuw fris jasje gestoken en 100% compatibel met Duplo. Vanwege het handige, bekende klik-systeem is het ook makkelijk op de achterbank van de auto te spelen. Je vult je grondplaatje met schaapjes en de ander raadt waar jouw schapen zitten door coördinaten (plaatjes) te noemen. Kinderen leren op een eenvoudige manier kennismaken met coördinaten.

Forest

Forest is een kaartspel. Op de kaarten staan afbeeldingen van kaboutertjes, uilen, feeën en kikkers. Om de beurt wordt er een kaart in het midden gelegd. Ligt er in totaal 7 van één figuur in het midden van de tafel? Dan mag je die kaartjes pakken en het spel gaat weer verder. Telkens als er ergens 7 van zijn mogen die kaarten gepakt worden. Wie aan het eind van het spel de dikste stapel kaarten heeft, heeft gewonnen.

Een leuk spel om goed te leren tellen en op te letten.

Carcassonne Junior

Carcassonne Junior is een zeer vereenvoudigde versie van het bekende spel voor volwassene. Op de legtegels staan wegen afgebeeld met daarop poppetjes. Als je met een legtegel een weg afsluit, dan mag er poppetjes geplaatst worden op de poppetjes die op de weg lopen. Wie als eerste alle 8 poppetjes kwijt is, is de winnaar van het spel.

Carcassonne Junior is een spel geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Het heeft zeer eenvoudige spelregels, maar kinderen leren met dit spel ook inzicht te krijgen in wat nu een slimme zet is of wat niet.

Ticket to Ride – mijn eerste reis

Ticket to Ride mijn eerste reis is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Dit spel is een vereenvoudigde versie van het bekende Ticket to Ride Europa, een spel voor volwassene. Wie als eerste zijn route heeft afgelegd, heeft het spel gewonnen. Ook dit spel heeft eenvoudige spelregels, maar qua tactiek is het toch nog best lastig.

Speel jij wel eens spelletjes met je kindje? Wat is het favoriete spel van jouw kleuter of peuter?

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: