Knutselen; goed voor de ontwikkeling

Door Marieke
Knutselen

Heb jij ook een kind dat heel veel van knutselen houdt? Kinderen kunnen uren bezig zijn met allerlei materialen en er de mooiste dingen van maken. Ook op school in met name de kleuterklassen wordt veel ‘geknutseld’. En dat is niet voor niets. Een knutselwerkje dat kinderen op school maken staat nooit op zichzelf. Er zit altijd een doel achter, iets wat kinderen leren tijdens het maken van het werkje. Knutselen is goed voor de creatieve ontwikkeling van het kind.

Wat is creativiteit?

Creativiteit is het vermogen om nieuwe dingen te bedenken en te creëren. Hierdoor kun je originele oplossingen en vernieuwende werkwijzen uitdenken. Creativiteit heeft niet alleen betrekking op het doen, maar ook op het denken.

Creativiteit heeft ook betrekking op het creatief bezig zijn met je handen, zoals het knutselen. Kinderen die creatief met hun handen zijn, zijn goed in het bedenken van praktische oplossingen, maar ook in het uitvoeren daarvan.

Het gaat om het proces

Jonge kinderen weten vaak nog niet dat iets op een bepaalde manier behoort te zijn. Daarnaast hebben ze ook een drang om te onderzoeken en te experimenteren. Alles is immers nog nieuw voor kinderen. Daardoor zijn ze erg ontvankelijk voor creativiteit. Het is daarom belangrijk dat je voor kinderen voorwaarden schept zodat kinderen de mogelijkheid krijgen om hun creativiteit te ontwikkelen.

Kinderen moeten kunnen experimenteren met materialen zonder dat ze daarin geremd worden. Ze moeten kunnen ontdekken wat ze met bepaalde technieken en/of materialen kunnen doen. Ze moeten kunnen voelen, zien en ruiken. Laat kinderen hun gang gaan. Het belangrijkste is ook dat kinderen er plezier in hebben. Het gaat er niet om dat een kind iets ‘moois’ maakt – dat wil zeggen wat jij mooi vindt – maar dat het kind het mooi vindt en dat het er met plezier mee heeft gespeeld. Het gaat niet om het product, maar om het proces.

Waarom is knutselen goed voor de ontwikkeling?

  • Plezier hebben, genieten!
  • Knutselen is goed voor de ontwikkeling van creativiteit, concentratievermogen en zelfvertrouwen.
  • Knutselen daagt kinderen uit tot denken en waarnemen. Hoe zit het in elkaar? Waar en hoe ga ik beginnen? En hoe ga ik dan verder?
  • Knutselen versterkt de motorische vaardigheden; knippen, plakken, het gebruik van lijm, kleuren, enz. Maar ook door het gebruik van verschillende materialen vergroten ze hun motorische vaardigheden.
  • Kinderen vergroten door te knutselen hun ruimtelijk inzicht.
  • Kinderen leren begrippen als; op elkaar, in elkaar, tegen elkaar, voorkant, achterkant en zijkant.
  • Daarnaast leren ze ook de kleuren te herkennen, de cijfers herkennen, maar ook te tellen.
  • Kinderen worden uitgedaagd nieuwe dingen uit te proberen, door te zetten en om vindingrijk te zijn.
  • Door samen te knutselen leren kinderen elkaar te helpen en samen te delen.
  • Samen aan een opdracht knutselen stimuleert kinderen om samen oplossingen te zoeken, naar elkaar te luisteren en om samen te werken.
  • Door telkens te herhalen leren kinderen hun techniek verder te ontwikkelen. Als ze de ruimte krijgen om eens zelf te experimenteren met deze materialen en technieken, dan vergroot het nog meer hun creativiteit.

Veiligheid

Knutselen is belangrijk voor de ontwikkeling van de creativiteit. Er wordt vaak gebruik gemaakt van verschillende gereedschappen en materialen. Het is goed om kinderen daarmee zelf te laten experimenteren. Zorg er wel voor dat deze materialen past bij de leeftijd van je kind en dat het op een veilige manier wordt gebruikt. Toezicht van een volwassene kan daarom nodig zijn. Hieronder noemen we enkele tips waar je op kunt letten bij het op een zo veilig mogelijke manier knutselen.

  • Gebruik altijd knutselmaterialen en –gereedschappen die van goede kwaliteit zijn.
  • Gebruik kindervriendelijke materialen zoals lijm en verf. Deze bevatten minder chemische stoffen en het is vaak ook uit kleding te wassen.
  • Gebruik geen materialen met een scherpe punt. Gebruik liever een kinderschaar in plaats van een gewone schaar en gebruik een prikpen met een stompe punt.
  • Kleine materialen kunnen worden ingeslikt. Let hier goed op als kinderen knutselen met knoopjes, strijkkralen, kralen en aquabeads.
  • Op knutselmaterialen staat een leeftijdsadvies. En dat is niet voor niets. Materialen zijn vaak gevaarlijk voor kinderen onder deze leeftijdsgrens.
  • Verf in kleding? Gebruik nog een oplosmiddel als terpentine. Dit middel zorgt nog voor de meeste ongelukken.
  • Strijkkralen aan elkaar strijken? Of toverpapier in de oven leggen? Laat dit nooit door kinderen doen, maar doe dit ten allen tijde zelf!

Veel knutselplezier gewenst met je kind(eren)!

 

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: