Tandenpoetsen bij je baby; 5 vragen

Door Marieke
Tandenpoetsen

Het lijkt alsof baby’s zonder tanden geboren worden, maar het tegendeel is waar. In de derde maand van de zwangerschap is het gebit van een baby al best ver gevorderd. Het is niet helemaal duidelijk waarom baby’s zonder tanden geboren worden. De wetenschappelijke theorieën verschillen hierin. Wat het meest voor de hand ligt is dat baby’s bij hun moeder aan de borst drinken en dat zou toch wel een stuk pijnlijker zijn als baby’s tanden zouden hebben. Maar hoe het ook zij, als een baby 6 à 7 maanden is, komen de eerste tandjes door. Al kan het doorbreken van het eerste tandje ook veel later of veel eerder plaatsvinden, het precieze tijdstip wisselt sterk per baby. Als kinderen een jaar of 3 zijn, dan is het melkgebit meestal wel compleet.

Wanneer begin je met tandenpoetsen bij je baby?

De verzorgen van het gebit begint eigenlijk direct al na de geboorte. Ja, nog voor het eerste tandje is doorgekomen. Om bacteriën die tot tandbederf en ontstekingen leiden te voorkomen, geef je je baby na elke voeding een slokje water. Hiermee spoel je restjes eten weg en voorkom je allerlei narigheid.

Je begint met poetsen zodra het eerste tandje doorkomt. Omdat het glazuur nog niet goed is uitgehard zijn de tandjes nog heel kwetsbaar en gevoelig voor gaatjes. Door het poetsen worden de tanden en kiezen beter beschermd. En als kinderen al van jongs af aan gewend raken aan het tandenpoetsen, zal het later waarschijnlijk ook minder problemen geven.

Welke tandenborstel en tandpasta kies je?

Gebruik een tandenborstel en tandpasta die geschikt is voor kleine kinderen. Een tandenborstel voor kinderen is wat kleiner dan een normale tandenborstel, zo kun je goed overal bij komen in het kleine mondje van je baby. Ook zijn de haartjes van de borstel wat zachter dan een normale tandenborstel.

Gebruik ook de speciale peutertandpasta. In peutertandpasta zit minder fluoride dan in de gewone tandpasta. Fluoride zorgt ervoor dat de tanden en kiezen sterker worden en daarmee voorkom je gaatjes. Het inslikken van een grote hoeveelheid aan fluoride is schadelijk voor de gezondheid; daarom is het belangrijk om je tandpasta uit te spugen na het poetsen van de tanden. Kinderen kunnen nog niet zo goed spoelen en slikken de tandpasta vaak door. Gebruik daarom voor kinderen tot 5 jaar deze speciale peutertandpasta met minder fluoride. Het is voldoende om een klein bolletje ter grootte van een erwtje op de tandenborstel te doen.

De tanden van je baby poetsen; hoe doe je dat?

Om ervoor te zorgen dat je goed in het mondje van je kindje kunt kijken, kies je een houding die prettig is voor jou en je kindje. Laat je kindje bijvoorbeeld zitten op de commode terwijl jij met je ene arm je kindje ondersteunt en met je andere hand de tandjes poetst. Zet de tandenborstel recht op de tanden. Poets daarna zachtjes heen en weer. Om zeker te weten dat alle tandjes aan de beurt komen is het goed om een volgorde aan te houden. Een ezelsbruggetje is 3B: binnenkant, buitenkant en bovenkant. Eerst begin je met de tandjes aan de onderkant en ga en daarna aan de bovenkant.

Totdat je kindje 2 jaar is hoef je maar 1x per dag de tandjes te poetsen. Bij voorkeur in de avond voordat het gaat slapen. Vanaf 2 jaar poets je 2x per dag de tanden van je kindje, ’s morgens na het ontbijt en ’s avonds voor het slapengaan. Vroeg of laat komen dreumesjes of peuters in de fase van het zelluf doen. Ze willen dan ook graag zelf hun tanden poetsen. Het is goed om je kindje daarin te stimuleren en ondertussen uit te leggen hoe het moet. Kinderen kunnen alleen nog niet zo goed de poetsbeweging maken, daarom is het zeker aan te raden om bij kinderen tot 8 jaar het nog een keer na te poetsen.

Zijn er tips om het tandenpoetsen bij je kindje leuk te houden?

Alle ouders maken het wel een keer mee dat op een dag het tandenpoetsen niet zo makkelijk meer gaat. Je kindje sputtert tegen en wil absoluut geen tandenborstel in de mond. Onmogelijk om nu nog tanden te poetsen.

Er zijn een aantal tips om het tandenpoetsen wat leuker te maken voor je kindje:

  • Laat je zoveel mogelijk zelf doen. Het kan vast al wel de tandpasta en de tandenborstel pakken. En zelf de tandpasta op de borstel doen. Laat het gerust ook even zelf zijn/haar tandjes poetsen.
  • Er zijn diverse leuke liedjes over tandenpoetsen te vinden. Zing één zo’n liedje tijdens het tandenpoetsen. En als het liedje is afgelopen? Dan is het tandenpoetsen ook klaar. Hiermee maak je voor je kindje ook inzichtelijk wanneer het poetsen is afgelopen. Ook kun je tijdens het poetsen een verhaaltje vertellen. Dit liedje is een voorbeeld van een liedje over tandenpoetsen.
  • Maak er een spelletje van. Vertel aan je kindje wat je allemaal wegpoetst in zijn of haar mond. ‘Hier zie ik je aardappeltjes, die zal ik even wegpoetsen! En oh, er zit nog yoghurt bij je kies. En die banaan, even wegpoetsen!’ En als alles is weggepoetst wat je kindje die dag heeft gegeten dan is het poetsen klaar.
  • Laat je kindje eerst jouw tanden poetsen. Daarna wissel je van beurt en mag jij de tanden van je kindje poetsen. Wie ka het beter?

Voor het eerst naar de tandarts. Wanneer ga je?

Heb je zelf een afspraak bij de tandarts voor controle? Een kindje vanaf een jaar of 2 kun je dan goed meenemen. Het is wel belangrijk dat je zelf rustig en ontspannen bent als je naar de tandarts moet. Als jij het zelf spannend vindt, dan voelt je kindje dat aan. Heb je een grote behandeling nodig, neem dan je kind niet mee. Het zou dan bang kunnen worden van al die nare geluiden.

Een tandarts laat een kindje vaak eerst wennen. Daarna volgt de echte controle. De tandarts kijkt dan even of het gebit goed is en telt alle tanden en kiezen. Maak van het bezoek vooral een leuk bezoek. Als je kindje dat van begin af aan zo gewend is, dan zullen de bezoekjes aan de tandarts reuze meevallen. Nu maar hopen dat het gebit ook in orde is en dat het geen nare dingen te wachten staat…

You may also like

1 Reageer

Marie de Jonge 15 januari 2021 - 11:02

Bedankt voor het delen van deze informatie over tandenpoetsen bij je baby. Wij willen ook langzaam gaan beginnen met tandenpoetsen, zodat onze zoon hieraan kan wennen. We gaan in ieder geval de tips opvolgen om de juiste tandpasta en tandenborstel te gebruiken.

Reply

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: