Je kleuter of schoolkind wordt huilend wakker en klaagt over pijn in de benen. De kans is heel groot dat je kind dan last heeft van groeipijn. Groeipijn is heel onschuldig en zeker niet ernstig, maar het kan wel heel pijnlijk zijn. Opvallend is wel dat kinderen vaak alleen maar ’s nachts last hebben van deze groeipijnen. In dit artikel vertellen wij je meer over groeipijn, wat je ertegen kunt doen, en wanneer je wel de huisarts moet bellen.
Wat is groeipijn
Groeipijn is een pijn in de benen, een zeurende, stekende pijn, meestal in de bovenbenen of in de kuiten, net onder de knieholte. Deze pijnscheuten duren 10 tot 15 minuten. De pijn ontstaat pas wanneer je kind in rust is, daarom is de kans groot dat je kind alleen pijn heeft als het op bed ligt, ’s avonds of ’s nachts. Groeipijn komt vooral voor bij kinderen van 3 tot 10 jaar oud. 5 tot 10% van de kinderen hebben er last van en het komt meer voor bij meisjes dan bij jongens. Waarom dat zo is, is niet bekend.
Een diagnose kan niet gesteld worden. Bij groeipijn is er namelijk niets te zien; geen zwelling of huiduitslag en ook op een röntgenfoto is er niets vast te stellen.
Hoe ontstaat groeipijn
Bij de aanhechting van de botten ontstaat er een grote rek van de spieren en de pezen, dit rekken kan pijn doen. Al is de precieze oorzaak nog steeds niet helemaal bekend.
Ook is er uit onderzoek bij dieren gebleken dat de botten voornamelijk tijdens de slaap groeiden, als de dieren lagen. Ook dit kan verklaren dat groeipijn voornamelijk plaatsvindt als kinderen in bed liggen.
Als een kind overdag flink actief is geweest kan dat groeipijn verergeren. Ook levendige en onrustige kinderen hebben vaker last van groeipijnen.
Wat kun je ertegen doen
Helaas kun je niet zo heel veel tegen groeipijn doen. Toch kun je je kindje wel helpen de pijn wat te verzachten. De volgende tips kunnen het leed wel wat verzachten:
- Masseren op de plekken die pijnlijk zijn. Lekker insmeren met een (willekeurige) zalf of crème is vaak ook fijn.
- Je kindje een paracetamol voor kinderen geven.
- Een warme kruik op de pijnlijke plek leggen.
- Een kussen onder het been van je kind leggen.
- Het been geheel strekken en voet buigen. Er moet dan met de voet kracht gezet worden tegen bijvoorbeeld een muur. Daardoor wordt de bloedcirculatie verbeterd en kan de pijn worden verholpen.
Het belangrijkste is dat je je kindje troost en dat je de klacht serieus neemt.
Wanneer ga je naar de huisarts
Als een kind groeipijn heeft, hoef je niet naar de huisarts. Het is onschuldig en de huisarts kan er verder ook niets tegen doen. Zijn er andere signalen of twijfel je, trek dan altijd aan de bel. Wanneer er meer klachten zijn, dan is het sowieso goed om de huisarts te bellen.
- Als je kind een onverklaarbare koorts heeft
- Als je kind ook overdag pijn in de benen heeft
- Wanneer de pijn zo erg is dat bewegen niet meer lukt
- Als er een zwelling of huiduitslag te zien is
- Als de pijn in de gewrichten zit (knie, enkel, heup)
- Is de pijn altijd maar aan een been, dan zou het ook iets anders kunnen zijn dan groeipijn
Heeft jouw kind vaak last van groeipijnen?