Zaterdag 23 maart 2019 | De Landelijke Opschoondag

Door Marieke
Landelijke opschoondag

Ben jij ook een supporter van schoon? Doe dan mee met de landelijke opschoondag en zorg ervoor dat jouw buurt weer helemaal schoon en vrij van zwerfafval is.

Zwerfafval

Zwerfafval is al het afval dat niet in de prullenbakken terechtkomt, maar op straat wordt gegooid. In Nederland bestaat zwerfafval voornamelijk uit sigarettenpeuken, blikjes, flesjes, snoeppapiertjes en kauwgom. Als afval niet in de prullenbakken wordt gegooid blijft het liggen op straat, soms langer dan jij denkt. Een bananenschil doet er ‘slechts’ 1 jaar over om af te breken. Als je het hebt over een sigarettenpeuk dan duurt het al 2 tot 12 jaar. De afbreektijd van kauwgom is 20 tot 25 jaar. Kauwgom wordt bovendien ook nog eens hard en is daarmee lastig op te ruimen. Een blikje doet er wel 50 jaar over PET flessen zijn onafbreekbaar.

‘Wist je dat … Als iedereen elke dag één stuk zwerfafval zou opruimen, ons land hartstikke schoon zou zijn?’

23 maart; Landelijke Opschoondag

Eens per jaar wordt er een landelijke opschoondag georganiseerd. Dat is het moment om de buurt op te ruimen. Meedoen is niet alleen heel eenvoudig, ook nog eens hartstikke leuk. Je kunt meedoen met je gezin, je familie, een vriendenclub, met de school, de BSO, de scouting, voetbalvereniging, alles is mogelijk. Of sluit eens aan bij een andere georganiseerde groep en leer zo je buren kennen.

Wat je doet is je aanmelden via de website van Supporter van Schoon. Zo kan iedereen zien waar er in het land acties worden gehouden. Ook kun je je bij al een aangemelde actie aansluiten. Na aanmelding kan Supporter van Schoon jou van handige materialen voorzien die je kunnen helpen bij de opschoonactie.

“Wist je dat … Het oplaten van ballonnen voor zwerfafval zorgt? Bellen blazen is een schoner alternatief.”

Met school of BSO

Ook is het mogelijk om de basisschool of BSO aan te melden voor de Landelijke Opschoondag op 23 maart. De aangemelde scholen ontvangen gratis opschoonmaterialen zoals vuilniszakken en handschoentjes, maar ook de Afvalkoffer vol met educatieve activiteitenkaarten. Kinderen leren spelenderwijs over zwerfafval, hoe je dat kunt voorkomen en over recyclen. Daarnaast kunnen kinderen op een creatieve manier aan de slag met afval. De koffer zit boordevol met leuke opdrachten, puzzels, spelletjes, quizjes en opschoontips.

“Wist je dat … De vorm en de kleur van de afvalbak bepalen hoeveel mensen de bak gebruiken?”

Lijkt het jou ook wat?

Lijkt het jou ook wat een de buurt een beetje mooier te maken? Meld je aan via de website. Kies een route bij jou in de wijk. Vraag aandacht door bijvoorbeeld vrienden en buren uit te nodigen. Zorg voor iets lekker en spreek je waardering uit. En deel je successen via social media met #supportervanschoon

“Wist je dat … gemeenten waar zwerfafval actief wordt aangepakt als prettiger, veiliger en mooier worden ervaren?”

Want een schonere wereld … Begint bij jou!

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: