Zo houd jij je relatie babyproof; 7 tips

Door Marieke
Babyproof

Jarenlang zijn jullie samen geweest en hebben jullie leuke dingen gedaan. Op vakantie waar en wanneer je maar wilt. Spontaan een avondje uit eten. Tot middernacht naar een verjaardag en de volgende ochtend lekker lang uitslapen. Je kon gaan en staan waar je maar wilde. En dan is het moment daar; jullie verwachten een kleine. Babykamer klaar. Check. Nog een laatste keer samen op vakantie. Check. Je ziet uit naar de geboorte en om je kleintje echt in handen te kunnen houden. Maar dan wordt alles anders. Vooral in het begin is er vaak alleen nog maar oog voor de kleine en vergeet je gemakshalve even dat je ook partner bent. Je leven staat op z’n kop. Met deze tips houden jullie je relatie babyproof, spannend en gezellig. En als jullie gelukkig zijn, ben je ook veel leukere ouders voor je kind.

#1 Je relatie babyproof; maak tijd voor elkaar

Het klinkt zo simpel en de voornemens zijn er. Maar als de baby er is, is het echt lastiger dan je denkt. Tijd voor elkaar vrijmaken. Eerst had je alleen maar tijd voor elkaar, nu moet de aandacht verdeeld worden tussen je kindje en je partner. En dat zie je vaak dat dat ten koste gaat van de relatie. Daarom is het belangrijk om tijd voor elkaar vrij te maken. Voel je niet schuldig en regel regelmatig een oppas en ga er lekker met z’n tweeën op uit. Wees weer eens man en vrouw in plaats van papa en mama. Neem de tijd om samen energie op te doen. Daar wordt je alleen maar een leukere ouder van.

#2 Maak afspraken over het huishouden

Het huishouden is oorzaak nummer 1 als het gaat om relatieproblemen. Met een baby in huis heb je meer taken te doen. Er is meer was, er moet nu ook een babykamer worden schoongemaakt en ook het verzorgen van een baby kost echt heel veel tijd. En papa’s; denk nu niet dat die mama’s het allemaal alleen af kunnen tijdens hun verlof. Het grootste gedeelte van de dag zijn ze met de baby bezig. Het is belangrijk dat er duidelijke afspraken worden gemaakt wie wat in het huishouden doet. Je kunt wel op elkaar wachten tot de ander de vuilniszak in de container gooit, maar zonder een duidelijke afspraak doet niemand het en daar raak je alleen maar geïrriteerder van. Als je weet wat je van elkaar kunt verwachten, zal ook het huishouden doorgaan zonder dat er gezeur van komt.

#3 Verras elkaar

Je hoeft de deur niet uit voor een beetje romantiek. Ook thuis kun je elkaar eens goed verrassen. Neem een bosje bloemen mee of een lekker doosje chocolade. Of kook eens een heerlijk diner voor twee, zet kaarsjes op tafel, een lekker glas wijn erbij … Verwen elkaar, verras elkaar, doe iets wat de ander leuk of fijn vindt.

#4 Zorg dat je administratie op orde is

Een baby kost geld, veel geld. Maar geld is nu net een van de dingen die voor veel spanningen in een relatie zorgt. Veel ouders gaan iets minder werken als de baby er is en aangezien een baby ook geld kost heb je vaak minder te besteden. Kunnen er wat aanpassingen gedaan worden in het uitgavepatroon? Kunnen er abonnementen worden opgezegd? Levert een wisseling van energiemaatschappij je nog extra geld op? Zet alle inkomsten en uitgaven maandelijks goed op een rij. Weet wat je te besteden hebt en geef niet meer uit dan het geld wat je in bezit hebt.

#5 Me-time

Even geen papa en mama zijn is soms heerlijk! Als jij goed voor jezelf zorgt, kun je daarna weer veel beter voor anderen zorgen. Zoek een hobby waar je gewoon even jezelf kunt zijn. Dit haalt je eventjes uit de ouderrol, de vieze luiers en alle voedingen. Tijd voor jezelf! En je kunt er daarna weer helemaal voor elkaar zijn.

#6 Communiceer over de opvoeding

De opvoeding van je kind kan ook een spanningsveld zijn. Wat van de een wel mag, mag van de andere niet. Je bent het niet eens met elkaar. Belangrijk is om elkaar niet af te vallen waar je kind bij is. Blijf verschillende ideeën over de opvoeding met elkaar uitwisselen. Probeer tot een compromis te komen. En soms is het helemaal niet erg om verschillende opvoedstijlen te hebben. Dan kan het juist elkaar aanvullen en voor het kindje heel waardevol zijn.

#7 Zoek hulp

Vraag om hulp als dat nodig is. Blijf niet rondlopen zodat het alleen nog maar erger wordt. Vraag hulp als je het even niet meer zitten. Er zijn vast familieleden die het heel leuk vinden om even op te passen zodat jij even tijd voor jezelf kunt nemen. Een opa en oma vindt het vast niet erg dat hun kleinkind eens een nachtje komt logeren zodat jullie eens even goed bij kunnen slapen. Ben je toe aan een weekendje weg; doe het dan. Regel een schoonmaakster als je niet meer aan schoonmaken toekomt. Vraag hulp en je komt erachter dat er genoeg mensen zijn die je best even te hulp willen schieten.

Met deze tips zorg je ervoor dat problemen uitgroeien tot een crisis. Hoe houden jullie je relatie babyproof? Geef jouw tip in een reactie onder deze blog!

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: